Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου πραγματοποίησαν τον Ιούνιο τις περισσότερες και μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων από την αρχή της χρονιάς. Αυξήσεις που προκάλεσαν έκπληξη στις αγορές και υπέδειξαν περισσότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, στη μάχη των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.

Το «τεντωμένο σκοινί» που ακροβατούν οι κεντρικές τράπεζες – Ο υψηλός πληθωρισμός απέναντι από την ύφεση

Επτά από τις εννέα κεντρικές τράπεζες που εποπτεύουν τα 10 πιο ισχυρά εμπορεύσιμα νομίσματα και οι οποίες συνεδρίασαν τον Ιούνιο αύξησαν τα επιτόκια, ενώ δύο επέλεξαν να μην υπάρξει καμία αλλαγή, όπως αναφέρει το Reuters.

Τόσο η Νορβηγία όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας εξέπληξαν τις αγορές τον περασμένο μήνα με μια μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση της τάξεως των 50 μονάδων βάσης, ενώ ο Καναδάς και η Αυστραλία συνέχισαν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τους. Η Σουηδία, η Ελβετία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύσφιξαν επίσης περαιτέρω την πολιτική τους, ανεβάζοντας τον συνολικό μηνιαίο απολογισμό των αυξήσεων στις 225 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα. Τον Μάιο είχαν σημειωθεί έξι αυξήσεις επιτοκίων σε έξι συνεδριάσεις.

«Ενώ ορισμένες κεντρικές τράπεζες βλέπουν μια αρχική πρόοδο ως προς την υποχώρηση του πληθωρισμού, οι κεντρικοί τραπεζίτες συνολικά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση εξισορρόπησης», δήλωσε η Τίφανι Ουάλντινγκ, οικονομολόγος της PIMCO.

«Χωρίς τη δημοσιονομική πολιτική να είναι έτοιμη να σώσει την κατάσταση, βλέπουμε ένα πιο αβέβαιο αναπτυξιακό περιβάλλον με καθοδικούς κινδύνους που συσσωρεύονται σε κυκλικό ορίζοντα», συμπληρώνει.

Οι τελευταίες κινήσεις αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των αυξήσεων των επιτοκίων το 2023 μεταξύ των 10 μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών στις 950 μονάδες βάσης σε 28 αυξήσεις. Εξετάζοντας τις κινήσεις από τότε που η Νορβηγία ξεκίνησε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο του 2021, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια μέχρι στιγμής κατά 3.765 μονάδες βάσης.

Αν και η παύση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του περασμένου Ιουνίου δεν αποτέλεσε έκπληξη, η επιθετική καθοδήγηση της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου προκάλεσε τριγμούς στις αγορές.

«Πιστεύουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν», ανέφεραν οι αναλυτές της Vanguard στις προβλέψεις τους για τα μέσα του έτους. «Το τελευταίο σκέλος της μείωσης του πληθωρισμού προς τους στόχους των κεντρικών τραπεζών μπορεί να είναι το πιο δύσκολο, κατά την άποψή μας».

Σε όλες τις αναδυόμενες αγορές υπήρχαν περισσότερες ενδείξεις ότι ο κύκλος σύσφιξης πλησιάζει στο τέλος του.

Δεκατρείς από τις 18 κεντρικές τράπεζες που εξέτασε το Reuters από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες είχαν συνεδριάσεις για τον καθορισμό των επιτοκίων τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, 11 κεντρικές τράπεζες επέλεξαν να διατηρήσουν αμετάβλητη την πολιτική τους.

Έχοντας αποτελέσει μια φωτεινή εξαίρεση στον κύκλο σύσφιγξης των αναδυόμενων αγορών που ξεκίνησε την άνοιξη του 2021, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υπό τη νέα επικεφαλής νέο διοικητή Χαφιζέ Γκέι Έρκαν προχώρησε με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης, σηματοδοτώντας την επιστροφή σε μια πιο ορθόδοξη χάραξη πολιτικής. Αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τον τελευταίο καιρό, μετά την αναγκαστική έκτακτη αύξηση των επιτοκίων της Ρωσίας κατά 1.050 μ.β. μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης.

Ο συνολικός απολογισμός των αυξήσεων των επιτοκίων για το έτος σε όλες τις αναδυόμενες αγορές ανέρχεται σε 1.375 μονάδες βάσης μέσω 22 αυξήσεων -λιγότερο από το ένα πέμπτο των 7.425 μονάδων βάσης σύσφιξης που πραγματοποιήθηκαν το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας