Άρωμα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας αφήνουν οι διεθνείς εκθέσεις και οι επενδυτικοί οίκοι σηματοδοτούν αυγουστιάτικες εκπλήξεις.

Έως το τέλος του έτους η Ελλάδα έχει 5 ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης και ο εθνικός στόχος της ένταξης σε επενδυτική κατηγορία θα γίνει νωρίτερα  τα τέλη του 2023.

ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάιο

Η γερμανική Scope

Τόσο οι χρησμοί των οίκων, όσο και της  Τράπεζα της Ελλάδος επαναπροσδιορίζουν την ημερομηνία για το φθινόπωρο και η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 4η Αυγούστου, καθώς λίγο πριν πάει διακοπές η νεοεκλεγείσα Βουλή, η Ελλάδα δέχεται επίσκεψη από τη γερμανική Scope. Αν και δεν είναι- ακόμα- μέσα στην ομάδα των «4» οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας τους οποίους  αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μία τέτοια κίνηση θα ανοίξει το δρόμο.  Ο γερμανικός οίκος είναι ένα βήμα πριν πάρει τη  έγκριση από αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και να γίνει ο 5ος επίσημος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Το σήμα

Έτσι, αν και δεν θα πάρει η Ελλάδα επίσημη αναβάθμιση, μία τέτοια κίνηση δίνει σήμα στον Moody’s τον Σεπτέμβριο, ή από τον S&P τον Οκτώβριο.  Η θερινή αναβάθμιση από τον  Scope δείξει την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας από τον Σεπτέμβριο και μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλοι οίκοι έως το τέλος του έτους. Βασικοί παράμετροι για να προχωρήσουν οι οίκοι σε αναβαθμίσεις είναι οι μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, τα οποία θα λάβουν υπόψη  στην επόμενη απόφασή μας για την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Οι προγραμματικές δηλώσεις

Λίγες εβδομάδες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και την ψηφοφορία στη Βουλή, αναμένεται το πρώτο σήμα για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Μετά τις εκλογές υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία,σύμφωνα με τους οίκους, αλλά και όπως δήλωσε, προσφάτως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι άλλοι τέσσερις μεγάλοι οίκοι

Στο διάστημα Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένες οι νέες ετυμηγορίες από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τρεις από αυτούς, δηλαδή οι Fitch, S&P και DBRS αξιολογούν την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Moody’s αναμένεται να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο χωρίς να δώσει την επενδυτική βαθμίδα καθώς είναι ο μόνος οίκος που η αξιολόγηση απέχει τρεις βαθμίδες. Στις 20 Οκτωβρίου είναι η σειρά του S&P και ο κύκλος για το 2023 θα κλείσει με τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, η  Ελλάδα βαθμολογείται σε Ba3 με σταθερές προοπτικές από τη Moody’s, BB+ με σταθερές προοπτικές από τη Fitch και BB+ με θετικές προοπτικές από την S&P.

Τι σημαίνει η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Πράσινο φως για ελάφρυνση του χρέους και επανέναρξης της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών θα δώσει η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία.

Πρόκειται να λύσει τα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για να κλείσει εκκρεμότητες σε δύο καυτά μέτωπα. Από την  ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκπέμπεται το μήνυμα ότι από τους βασικούς στόχους είναι η υγεία του τραπεζικού συστήματος  και το να  λειτουργεί προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών. Στο χρονοδιάγραμμα είναι τα πρώτα ραντεβού του νέου επιτελείου με τις τράπεζες και εμμέσως πλην σαφώς προμηνύονται συζητήσεις για το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, άρα και των επιτοκίων. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η πολιτική που έχει χαραχθεί σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια θα συνεχιστεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η  Τράπεζα της Ελλάδος θα καταθέσει προτάσεις  για νέο πλαίσιο λειτουργίας των διαχειριστών κόκκινων δανείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία