Αν και η τελευταία συνεδρίαση της Wall Street έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και απώλειες υπό το φόβο της περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, οι επενδυτές αναζητούν τους τομείς που έχουν υποχωρήσει και θα μπορούσαν να αποφέρουν κέρδη ακόμα και αν η αμερικανική οικονομία μπει σε ύφεση, ενώ αναμένουν τις ανακοινώσεις των επιχειρήσεων για τις οικονομικές επιδόσεις τους το δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 καταγράφει κέρδη που αγγίζουν το 15% σε ετήσια βάση, τα οποία όμως προέρχονται από τις θετικές επιδόσεις ενός μικρού αριθμού εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης που ανήκουν στον κλάδο της ανάπτυξης και της τεχνολογίας. Την ίδια περίοδο κλάδοι που μετέχουν στο δείκτη καταγράφουν αρνητικό πρόσημο, όπως ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης που υποχωρεί κατά 4,7%,  του χρηματοπιστωτικού τομέα κατά 2% και της ενέργειας κατά σχεδόν 9%.

Χαλκός: Παγκόσμιος αγώνας δρόμου για επάρκεια [γράφημα]

O κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυτοί οι τομείς γίνονται πιο ελκυστικοί στους επενδυτές που είναι διχασμένοι στο ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση. Η ίδια η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, θεωρεί υπαρκτή την απειλή της ύφεσης, τονίζοντας ωστόσο, ότι είναι «κατάλληλο και φυσιολογικό» να μετριάζεται η ανάπτυξη. Ο κίνδυνος της ύφεσης «δεν είναι εντελώς εκτός τραπεζιού», είπε η Γέλεν σε συνέντευξή της στο Face the Nation του CBS.

Οι διαχειριστές παγκόσμιων αμοιβαίων κεφαλαίων αύξησαν την κατανομή του χαρτοφυλακίου τους σε μετοχές εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης και μετοχικούς τίτλους τραπεζών κατά περίπου 5%, ενώ μείωσαν τις συμμετοχές σε δημοφιλείς επενδυτικές επιλογές σε περίπτωση ύφεσης, όπως είναι τα μετρητά και οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, σύμφωνα με την BofA Global.

Μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων, επίσης, όπως η BlackRock και η Wells Fargo, ανέδειξαν την υγειονομική περίθαλψη ως ευνοούμενο τομέα στις πρόσφατες προβλέψεις τους για το υπόλοιπο του έτους.

Ορισμένες μεγάλες τράπεζες αναθέωρησαν θετικά τις οικονομικές προβλέψεις τους για τις ΗΠΑ, με την Goldman Sachs να μειώνει την πιθανότητα ύφεσης εντός των επόμενων 12 μηνών στο 25% από 35%. Το Υπουργείο Εμπορίου, εν τω μεταξύ, αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω την εκτίμησή του για την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του πρώτου τριμήνου σε ετήσιο ρυθμό 2% από την αρχική του εκτίμηση για 1,3%.

Τα μηνύματα από την αγορά εργασίας ενισχύουν την εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων. Τα στοιχεία της Τετάρτης αναμένεται να δείξουν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,1% τον Ιούνιο, που θα είναι η βραδύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2021. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 5%, χαμηλότερα από το 5,3% του Μαΐου, αλλά εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιος του στόχου της Fed για 2%.

Καθώς, όπως αναμένεται, το κόστος δανεισμού θα αυξάνεται εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει την χρηματιστηριακή αγορά. Συνολικά, τα κέρδη στον S&P 500 αναμένεται να μειωθούν κατά 5,7% το δεύτερο τρίμηνο, κυρίως λόγω της μείωσης των περιθωρίων κέρδους, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Refintiv.

Παρά τη θολή αυτή εικόνα, οι «φθηνές» αποτιμήσεις και τα σταθερά κέρδη που καταγράφουν οι εταιρείες του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης καθιστούν τον τομέα όλο και πιο ελκυστικό για επενδύσεις, εάν η οικονομία επιβραδυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο, εξηγεί στο Reuters ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς του Wells Fargo Investment Institute, Σάμερ Σαμάνα. Ο τομέας  διαπραγματεύεται με μελλοντικό λόγο τιμής προς κέρδη 17,6, πολύ κάτω από τον λόγο 20,1 του ευρύτερου S&P 500. «Πιστεύουμε ότι η Fed θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 2% και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα δούμε μια ύφεση που θα προκληθεί από τη Fed τους επόμενους μήνες» είπε.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας

Οι  εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα πιθανότατα θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων της Fed και την πεποίθηση ότι τα χειρότερα της φετινής περιφερειακής τραπεζικής κρίσης έχουν περάσει, εξηγεί  ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Allspring Global Investments, Τομ Όγκναρ. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται σε εταιρείες όπως η LPL Financial Holdings Inc και η Morgan Stanley  στον τομέα της διαχείρισης πλούτου που φαίνεται να έχουν περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης από ό,τι οι μεγάλες τράπεζες, είπε.

«Εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η Fed πρέπει να πολεμήσει τον πληθωρισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό θα σημαίνει ότι αυτές οι εταιρείες θα κερδίζουν περισσότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα αγοράζουν περισσότερες μετοχές», σημειώνει.

Οι μεγάλες τράπεζες θα αρχίσουν να ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου την Παρασκευή, αφού πέρασαν με επιτυχία τα stress tests της Fed στα τέλη του περασμένου μήνα, ανοίγοντας το δρόμο για την έκδοση μετοχών και μερισμάτων.

Η JPMorgan Chase , η Citigroup  και η Wells Fargo θα ανοίξουν την αυλαία των ανακοινώσεων, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι τα αποτελέσματα θα επιβαρυνθούν από την υποτονική πορεία των συναλλαγών και των εσόδων από συναλλαγές, ενώ η έλλειψη δραστηριότητας στην επενδυτική τραπεζική οδήγησε τις τράπεζες να απολύσουν χιλιάδες υπαλλήλους.

Μετά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα νωρίτερα φέτος, οι αναλυτές θα εστιάσουν επίσης στις προβλέψεις των τραπεζών σχετικά με τις προοπτικές δανεισμού και πόσα χρήματα έχουν βάλει στην άκρη σε κεφάλαια για τις δύσκολες ημέρες για να αμβλύνουν τις ζημίες από τα δάνεια που έχουν πληγεί.

Ωστόσο αντίθετη άποψη έχει ο επικεφαλής επενδύσεων της Trillium Asset Management, Τζον Κουέρλι «Μια μετατόπιση της αγοράς μακριά από τις λίγες εταιρείες υψηλή κεφαλαιοποίησης του κλάδου της  τεχνολογίας και ανάπτυξης που τροφοδότησαν το ράλι του S&P 500 δεν είναι δεδομένη» εκτιμά και προσθέτει ότι « οι ταμειακές ροές ορισμένων από αυτές τις εταιρείες είναι εξαιρετικά ελκυστικές, ειδικά αν εισέλθουμε σε ένα περιβάλλον ύφεσης».

Συνολικά, ο δείκτης Russell 1000 Growth έχει αυξηθεί κατά 27,5% από το προηγούμενο έτος μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με κέρδη 2,9% στον δείκτη Russell 1000 Value, ο οποίος είναι βαρύς σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υγειονομική περίθαλψη.

Ωστόσο, ένα συνεχιζόμενο ράλι στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης πιθανότατα θα ενισχύσει περαιτέρω τις αποτιμήσεις τους, ωθώντας ορισμένους επενδυτές να στραφούν προς την υγειονομική περίθαλψη και τις χρηματοοικονομικές εταιρείες, δήλωσε ο Krosby της LPL Financial και λέει ότι «Τα πάντα βρίσκονται σε έκπτωση» ( σ.σ. οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές)

Οι τιμές του μαύρου χρυσού

Οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα εβδομάδων την Παρασκευή, με το αργό τύπου Brent και το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) να καταγράφουν εβδομαδιαία κέρδη που αγγίζουν το 5%.

Οι τιμές ενισχύθηκαν καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά  αντιστάθμισαν τις ανησυχίες ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να επιβαρύνουν τη ζήτηση για το μαύρο χρυσό.

Οι κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, ανακοίνωσαν νέες περικοπές στην παραγωγή την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι συνολικές μειώσεις από τον ΟΠΕΚ+ να διαμορφώνονται σε περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου 5% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου έλαβαν επίσης στήριξη από την υποχώρηση του δολαρίου στις διεθνείς αγορές, το οποίο έφθασε σε χαμηλό δύο εβδομάδων μετά τα στοιχεία  για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ενίσχυσε τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της Fed. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το αργό φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street