Ένα ράλι σχεδόν 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές φέτος, βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς εκατοντάδες εταιρείες αναφέρουν τα κέρδη τους τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence, οι εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να σημειώσουν πτώση κερδών κατά 9% το δεύτερο τρίμηνο, καθιστώντας την τη χειρότερη σεζόν από το 2020. Στην Ευρώπη, τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα, με προβλεπόμενη ύφεση 12%. Αλλά με τον πήχη να είναι ήδη χαμηλός – και ορισμένοι δείκτες να υποδηλώνουν ανάκαμψη κερδών το επόμενο έτος – οι υπεύθυνοι στρατηγικής διχάζονται ως προς το πώς θα αντιδράσει η αγορά.

«Είμαι δύσπιστος ότι οι εταιρείες θα είναι σε θέση να επιδείξουν τον ίδιο βαθμό ανθεκτικότητας στα κέρδη αυτό το τρίμηνο», δήλωσε η Evgenia Molotova, ανώτερη διευθύντρια επενδύσεων στην Pictet Asset Management. «Η κορυφαία ανάπτυξη και η σταθερότητα των περιθωρίων θα είναι το κλειδί για να δούμε αν τα κέρδη θα μπορέσουν να ανακάμψουν στο δεύτερο εξάμηνο».

Το «ράλι των πάντων» επιστρέφει – Η επέλαση των ταύρων στις αγορές

Τομείς εστίασης για τους παρατηρητές της αγοράς περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο της πτώσης του δολαρίου στους μεγάλους εξαγωγείς στις ΗΠΑ, την ουσία πίσω από το θόρυβο της τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδότησε το ράλι των μετοχών φέτος και ενδείξεις για το πόσο επηρεάζονται οι εταιρείες από το υψηλότερο κόστος και τις πιέσεις που δέχονται οι καταναλωτές.

Κατόπιν τούτου το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε πέντε καταλύτες που αναμένεται να διαμορφώσουν την αγορά.

Έρχεται το «flat and fat» στις αγορές – Ο κίνδυνος για το ράλι στις μετοχές

Μεγάλη Τεχνική Επιρροή

Η φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη ώθησε τον τεχνολογικό Nasdaq 100 στο καλύτερο πρώτο του εξάμηνο στην ιστορία. Τώρα, οι επενδυτές αναζητούν αποδείξεις για τις επιπτώσεις στα κέρδη της εκκολαπτόμενης τεχνολογίας.

«Εάν ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη αποτύχει να αποτυπωθεί επαρκώς στα κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας, θα μπορούσαμε να βιώσουμε τουλάχιστον μια προσωρινή διόρθωση στις τιμές των μετοχών», σχολίασε η Aneeka Gupta, διευθύντρια μακροοικονομικής έρευνας στο WisdomTree.

Οι μεγαλύτερες μετοχές τεχνολογίας — Apple Inc., Microsoft Corp., Amazon.com Inc., Nvidia Corp. και η μητρική της Google Alphabet Inc. — αναμένεται να σημειώσουν την καλύτερη αύξηση κερδών μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Επίδραση πληθωρισμού

Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων έχουν τροφοδοτήσει την αισιοδοξία ότι η Federal Reserve μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσει σύντομα τις αυξήσεις επιτοκίων. Για τις εταιρείες, τα νέα δεν είναι τόσο θετικά, επειδή το εργατικό και άλλα κόστη εξακολουθούν να είναι αυξημένα, ενώ αγωνίζονται να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές για τους πελάτες.

«Ο γενικός πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί ταχύτερα από τους μισθούς, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους καταναλωτές, αλλά πλήττει τα περιθώρια κέρδους», δήλωσε ο Rob Haworth, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός στην US Bank Wealth Management. «Θα παρακολουθούμε την αλληλεπίδραση της αύξησης των μισθών με τον πληθωρισμό των τιμών για το αν οι επιχειρήσεις παραμένουν υπό πίεση».

Πιέσεις στον καταναλωτή

Οι συμμετέχοντες στην αγορά δήλωσαν ότι επικεντρώνονται στα στοιχεία γύρω από τις καταναλωτικές δαπάνες και εξετάζουν τις πωλήσεις αυτοκινήτων και τον τομέα των ταξιδιών και της φιλοξενίας για να αξιολογήσουν την υγεία της επιχειρηματικής Αμερικής. Ένας άλλος τομέας εστίασης θα είναι τα φορτία χρέους των εταιρειών και τα σχέδια αναχρηματοδότησης, ειδικά για όσους έχουν ασθενέστερους ισολογισμούς.

«Οι καταναλωτές έχουν στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ για μήνες, ωθούμενοι από την ισχυρή αγορά εργασίας και τις υπερβολικές αποταμιεύσεις, επομένως οποιαδήποτε ένδειξη ότι πλέον σφίγγουν τα ζωνάρια, μείωση συναλλαγών ή εξασθένιση των δαπανών για υπηρεσίες θα είναι καίριας σημασίας», δήλωσε ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird.

Προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό, οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό μετά την άνοδο στην αρχή του έτους και ορισμένα πρώιμα σημάδια από τις εταιρείες δεν ήταν καλά.

Η φθίνουσα υπεραπόδοση της Ευρώπης

Τα ευρωπαϊκά κέρδη αναμένεται να μειωθούν περισσότερο από εκείνα των ΗΠΑ, λόγω αδυναμίας στον μεταποιητικό τομέα, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Barclays Plc. Οι μεγάλοι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν επίσης ένα περαιτέρω εμπόδιο καθώς ενισχύονται τα νομίσματα, όπως το ευρώ και το ελβετικό φράγκο. Η ωρολογοποιία Swatch Group AG — η οποία έχει υψηλό πάγιο κόστος στην Ελβετία — προειδοποίησε ότι οι συναλλαγματικές αλλαγές θα επιβαρύνουν τις πωλήσεις φέτος.

Η αγορά μετοχών άρχισε να αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις της Ευρώπης την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, όταν ο Stoxx 600 παρουσίασε χαμηλότερη απόδοση έναντι του S&P 500 σε όρους δολαρίου. Ενώ οι φθηνότερες αποτιμήσεις έχουν κάνει τις περιφερειακές μετοχές ξανά ελκυστικές για ορισμένους, άλλοι λένε ότι η έλλειψη μετοχών τεχνολογίας θα μπορούσε να διατηρήσει τις προοπτικές ασταθείς.

Η πορεία της Κίνας

Το χρηματιστήριο της Κίνας έχασε το παγκόσμιο ράλι φέτος εν μέσω μιας ασθενούς οικονομικής ανάκαμψης, των εντεινόμενων ανησυχιών για τον τομέα των ακινήτων και της αυξανόμενης ανεργίας των νέων.

Οι αναφορές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας αναμένεται να είναι ένα φωτεινό σημείο καθώς οι εγχώριες πωλήσεις και οι εξαγωγές κερδίζουν δυναμική, ενώ τα αποτελέσματα των εταιρειών τεχνολογίας μπορεί να είναι αδύναμα καθώς οι παγκόσμιες αγορές τσιπ παραμένουν αδύναμες.

Το διακύβευμα είναι επίσης υψηλό για διεθνείς εταιρείες με έκθεση στην Κίνα, όπως οι γίγαντες πολυτελείας της Ευρώπης. Η Burberry Group Plc δήλωσε την Παρασκευή ότι η ζήτηση στην Κίνα βοήθησε να αντισταθμιστεί η αδυναμία στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης