Ενώ η βαθιά ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων  των ομολόγων έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές σχετικά με την προοπτική ύφεσης, η Goldman Sachs Group Inc. έχει ένα διαφορετικό μήνυμα: σταματήστε να ανησυχείτε για αυτό.

«Δεν συμμεριζόμαστε τη διαδεδομένη ανησυχία για την αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων», έγραψε σε σημείωμα τη Δευτέρα ο Τζαν Χάτζιους, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, αναθεωρώντας πτωτικά την εκτίμησή του για την πιθανότητα ύφεσης στο 20% από 25%.

Οι εκτιμήσεις του Χάτζιους έρχονται σε αντίθεση με τους περισσότερους επενδυτές που επισημαίνουν ότι η αναστροφή της καμπύλης έχει ένα σχεδόν «άψογο ιστορικό πρόβλεψης οικονομικής ύφεσης».

Σε χαμηλό 16ετίας το spread στα ομόλογα μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών

Διαφορετική εικόνα

Τα μικρότερης διάρκειας ομόλογα απέδιδαν πολύ περισσότερα από τα μακρύτερης διάρκειας πριν από καθεμία από τις επτά τελευταίες υφέσεις των ΗΠΑ. Επί του παρόντος, οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις είναι πάνω από 150 μονάδες βάσης πάνω από τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, κοντά στη μεγαλύτερη αναστροφή των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Κανονικά, η καμπύλη έχει ανοδική κλίση επειδή οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερη αποζημίωση – ή προθεσμιακό ασφάλιστρο – για την κατοχή ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας από τα βραχυπρόθεσμα. Όταν η καμπύλη γυρίζει ανάποδα, σημαίνει ότι οι επενδυτές τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων αρκετά μεγάλες ώστε να υπερκαλύψουν τον όρο premium, κι ένα τέτοιο φαινόμενο συμβαίνει μόνο όταν ο κίνδυνος ύφεσης γίνεται «σαφώς ορατός», εξήγησε ο Χάτζιους.

Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, είπε ο οικονομολόγος. Αυτό συμβαίνει επειδή το ασφάλιστρο διαρκείας είναι «πολύ κάτω» από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, επομένως απαιτούνται λιγότερες αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων για να αντιστραφεί η καμπύλη. Επιπλέον, καθώς ο πληθωρισμός εκτονώνεται, ανοίγει «ένα εύλογο μονοπάτι» προς τη χαλάρωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση, σύμφωνα με τον Χάτζιους.

Η αναστροφή της καμπύλης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το spread στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών κυρίως ομολόγων, το οποίο παραμένει ανεστραμμένο.

Όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.

Συνήθως, οι αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η απόδοση του 10ετούς τίτλου είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις μικρότερης διάρκειας, όπως αυτή της απόδοσης 2 ετών. Αλλά η απόδοση 2 ετών έχει πλέον αυξηθεί πάνω από την απόδοση 10 ετών.

Κι αυτή η λεγόμενη αναστροφή της καμπύλης απόδοσης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η οικονομία θα μπορούσε να αποδυναμωθεί και μια ύφεση είναι πιθανή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές