Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιρειών παγκοσμίως η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να εισαγάγει νέους κανόνες που θα τις αναγκάσουν να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την εξιχνίαση απάτης στις εταιρείες που ελέγχουν.

Γιατί η EY και οι αντίπαλοί της μπορεί τελικά να διασπαστούν

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της περιόδου διαβούλευσης σχετικά με την πρόταση του Συμβουλίου Λογιστικής Εποπτείας Δημόσιων Εταιρειών (Public Company Accounting Oversight Board – PCAOB), οι εταιρείες προσπαθούν να πείσουν τους πελάτες τους να αντιταχθούν στο σχέδιο, λέγοντας ότι οι αμοιβές που λαμβάνουν για τον έλεγχο θα εκτοξευθούν στα ύψη αν οι αλλαγές περάσουν.

Οι νέοι κανόνες του PCAOB θα διευρύνουν την ευθύνη των ελεγκτικών εταιρειών, αναγκάζοντάς τες να εξετάζουν κατά πόσον μια εταιρεία συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανονισμούς και να κοινοποιούν τις περισσότερες από τις ανησυχίες τους στο διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας. Η πρόταση έρχεται καθώς η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι οι ελεγκτικές εταιρείες δεν ανταποκρίνονται στο καθήκον τους να προστατεύουν τους επενδυτές από αδικήματα των πελατών τους.

Τι λένε οι εταιρείες

Το Center for Audit Quality, μια ομάδα που εκπροσωπεί ελεγκτικές εταιρείες με επικεφαλής τις Deloitte, PwC, EY και KPMG, ζητά από τους διευθυντές εταιρειών να υπογράψουν μια επιστολή που καταγγέλλει το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Οι ελεγκτές δεν είναι δικηγόροι και, ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα διευρύνουν τον ρόλο του ελεγκτή ώστε να περιλαμβάνει γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη εκτός των βασικών τους αρμοδιοτήτων», υποστηρίζει η επιστολή. «Η πρόταση θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του ελέγχου χωρίς ανάλογο όφελος».

Όπως αναφέρουν οι FT, τα υφιστάμενα πρότυπα απαιτούν από τις ελεγκτικές εταιρείες να εντοπίζουν και να αναφέρουν μόνο τις παραβάσεις που επηρεάζουν άμεσα την ακρίβεια των οικονομικών καταστάσεων. Οι νέοι κανόνες θα αναγκάσουν τις εταιρείες να ασκούν έλεγχο για συμπεριφορές που θα μπορούσαν να έχουν έμμεσες επιπτώσεις, για παράδειγμα θέτοντας μια εταιρεία σε κίνδυνο μεγάλων προστίμων. Οι ομάδες πίεσης των επιχειρήσεων και οι λογιστικές εταιρείες αναμένεται να υποβάλουν επιστολές σχολιασμού κατά των νέων κανόνων πριν από την ορισθείσα προθεσμία της 7ης Αυγούστου.

Η Sandra Hanna, δικηγόρος της Miller & Chevalier που έχει εκπροσωπήσει ελεγκτικές εταιρείες, δήλωσε ότι η πρόταση είναι μια προσπάθεια να μετατραπούν οι ελεγκτές σε «εξεταστές απάτης» και να τους επιβληθεί ένα «εγκληματολογικό» πρότυπο, όπου θα πρέπει να διερευνηθεί ακόμη και η παραμικρή ανησυχία. «Ανησυχώ για τους ελεγκτές ότι δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο πρότυπο αυτό», δήλωσε.

Τι απαντούν οι υπέρμαχοι της ρύθμισης

Μέλος του PCAOB πάντως, μιλώντας στους FT υπερασπίστηκε τη βασική ιδέα πίσω από την πρόταση: «Δεν ζητάμε από τους ελεγκτές να γίνουν δικηγόροι, ούτε τους ζητάμε να δαπανήσουν πολλούς πόρους για να πάνε να βρουν ειδικούς», είπε. Εξηγώντας τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ανέφερε: «Υπάρχουν νομικά ζητήματα που μπορεί να συναντήσετε σε έναν έλεγχο και να σας ζητηθεί να έχετε γνώμη για αυτά. Αν δείτε πράγματα που σας προβληματίζουν, μην τα αποσιωπάτε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή