Την πιθανότητα να έχουν κορυφωθεί ο υποκείμενος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ο υποκείμενος πληθωρισμός είναι μια θεωρητική έννοια και μπορεί να παρατηρηθεί, για αυτό η κεντρική τράπεζα απαριθμεί περίπου 10 δείκτες υποκείμενου πληθωρισμού — που κυμαίνονται από μέτρα που απλώς εξαλείφουν τις παραδοσιακά ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έως πιο εξελιγμένους δείκτες που χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να επικεντρωθούν σε επίμονες συνιστώσες.

Commerzbank: Βλέπει παύση των ευρωεπιτοκίων

Η εκτίμηση, όπως αναφέρει το Reuters, είναι πιθανό να εδραιώσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει το σερί των εννέα συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο, καθώς ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος φιλτράρει τις πιο ευμετάβλητες τιμές, παρακολουθείται στενά από τους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει το οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ, που δεν στέκεται μόνο στον δομικό πληθωρισμό, «ο μέσος όρος και το διάμεσο επίπεδο του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι πιθανότατα κορυφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023»

Οι οικονομολόγοι διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα των δεικτών του υποκείμενου πληθωρισμού προσφέρει χρήσιμες ενδείξεις για την πορεία των συνολικών τιμών καταναλωτής  «μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», έναν σκοπίμως ασαφή όρο που θεωρείται γενικά ότι σημαίνει αρκετά χρόνια.

Οι περισσότεροι από τους δείκτες «δείχνουν τώρα σημάδια χαλάρωσης» και η τελευταία μέτρηση για τον Ιούλιο ήταν «σε γενικές γραμμές σύμφωνη» με τις προσδοκίες της ίδιας της ΕΚΤ, 

Ο δομικός πληθωρισμός  αυξήθηκαν κατά 6,6% στη ζώνη του ευρώ τον περασμένο μήνα, μετά από αύξηση 6,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, όταν αφαιρεθούν και το αλκοόλ και ο καπνός, ο πληθωρισμός παραμένει  σταθερός στο 5,5% λόγω της επιτάχυνσης των τιμών των υπηρεσιών.

Ωστόσο, η ΕΚΤ ανέφερε ότι ο δικός της δείκτης Persistent and Common Component of Inflation (PCCI)  «φαίνεται να έχει αρχίσει να μειώνεται και για τις υπηρεσίες».

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι οι δικοί της δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού εξακολουθούν να βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ 2,9% και 6,9% τον Ιούνιο, αλλά εκείνοι με τη μεγαλύτερη προβλεπτική δύναμη βρίσκονταν «στο κάτω μισό του εύρους».

Η ΕΚΤ στοχεύει επίσημα στον γενικό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο — μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για το 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή