Το ενδεχόμενο να αποφασίσει να αποφασίσει παύση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε στο έχει πιθανότατα πατήσει στο CNBC η  οικονομική διευθύντρια της Commerzbank.

Η εκτίμηση της Μπετίνα Ορλόπ  έρχεται σε αντίθεση με πολλούς αναλυτές που αναμένουν η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Λαγκάρντ: Μπορεί να αυξήσουμε τα επιτόκια μετά από μια παύση

«Δεν υποθέτουμε ότι θα δούμε μείωση επιτοκίων, δεν υποθέτουμε ότι θα υπάρξουν και αυξήσεις επιτοκίων», είπε χαρακτηριστικά η Ορλόπ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προοπτικές για το 2024. «Θα παραμείνουμε στα σημερινά επίπεδα του 3,75%».

Η Commerzbank είναι η δεύτερη σε κεφαλαιοπόιηση τράπεζα στη Γερμανία με βάση την κεφαλαιοποίηση και οι επιδόσεις της συνδέονται στενά με τα επιτόκια.

Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν άλμα 20% στα καθαρά κέρδη της τράπεζας, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα ήταν επίσης υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, φθάνοντας τα 2,6 δισ. ευρώ . Τα καλά αποτελέσματα οδήγησαν την τράπεζα να αυξήσει τις προσδοκίες για τα καθαρά έσοδα από τόκους το 2023 σε «τουλάχιστον 7,8 δισ. ευρώ» έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για  7 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τον Ιούλιο, ολοκληρώνοντας ένα ολόκληρο έτος αυξήσεων επιτοκίων. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να συνεχίσει ή θα διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, αλλά σίγουρα δεν θα προχωρήσει σε μείωση. Η Λαγκάρντ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και εξήγησε ότι η απόφασή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων και νομίζω ότι θα έρθει τους επόμενους δύο μήνες», υποστήριξε την Παρασκευή στην εκπομπή Street Signs του CNBC ο  Ακσάι Σίγκναλ, επικεφαλής της EMEA του τμήματος συναλλαγών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στη Citi.«Η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι η τελευταία αύξηση τους κεντρικούς τραπαζίτες, εάν αποφασίσουν να τ΄ αυξήσουν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ΕΚΤ, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή