Χαμηλότερα από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι προσλήψεις στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σημάδι πως επιβραδύνεται η αμερικανική οικονομία.

Οι νέες προσλήψεις εκτός γεωργικού τομέα ανήλθαν σε 187.000 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας και υπολείπονται από τις 200.000 που ήταν η εκτίμηση του Dow Jones. Τα αναθεωρημένα προς τα κάτω στοιχεία για τον Ιούνιο έδειξαν ότι οι προσλήψεις ήταν 185.000. Eπίσης απέχουν πολύ από την έκθεση της ADP,  η οποία ανακοίνωσε ότι προσλήψεις ανήλθαν σε 324.000, εκ των οποίων οι  201.000 πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και συναφείς επιχειρήσεις. Ξεπέρασαν κατά πολύ την εκτίμηση των οικονομολόγων που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones και ανέμεναν να διαμορφωθούν σε  175.000, αν και υπολείπονται από τις αναθεωρημένες προς τα κάτω 455.000 τον Ιούνιο.

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο οι προσλήψεις τον Ιούλιο

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,5%, σε αντίθεση με την εκτίμηση  ότι το επίπεδο ανεργίας θα παρέμενε σταθερό στο 3,6%. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται λίγο πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 1969.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, ένας βασικός δείκτης καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μάχεται τον πληθωρισμό, αυξήθηκαν 0,4% για το μήνα και  4,4% σε ετήσια βάση. Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για 0,3% και 4,2%.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού διατηρήθηκε στο 62,6%, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα σε αυτό το επίπεδο.

Η ακτινογραφία της ανεργίας

Το ποσοστό ανεργίας που περιλαμβάνει τους αποθαρρυμένους εργαζόμενους και όσους κατέχουν θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους, το οποίο δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ανεργίας.  μειώθηκε στο 6,7%, μειωμένο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο.

Το ποσοστό ανεργίας για τους μαύρους κινήθηκε χαμηλότερα στο 5,8%, ενώ το ποσοστό για τις ενήλικες γυναίκες αυξήθηκε στο 2,7%. Το ποσοστό για τους Ασιάτες κατρακύλησε στο 2,3%, σημειώνοντας πτώση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων και απέχοντας ελάχιστα από το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε στοιχεία που ξεκινούν από τον Ιανουάριο του 2000.

«Η αγορά εργασίας φαίνεται να πηγαίνει αρκετά καλά σε αυτό το σημείο του επιχειρηματικού κύκλου, με ποσοστό ανεργίας στο 3,5%, δεν μπορεί να παραπονεθεί κανείς», εξηγεί στο CNBC ο Satyam Panday, επικεφαλής οικονομολόγος στις ΗΠΑ της S&P Global Ratings. Είναι μια ωραία πορεία προς τα κάτω. Θα θέλαμε να δούμε την αύξηση των μισθών να μειώνεται λίγο, αλλά η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών φαίνεται να αντέχει καλά.

Η υγειονομική περίθαλψη ηγήθηκε της δημιουργίας θέσεων εργασίας ανά κλάδο, προσθέτοντας 63.000 θέσεις εργασίας για το μήνα. Άλλοι τομείς που συνέβαλαν ήταν η κοινωνική βοήθεια (24.000), οι χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες (19.000) και το χονδρικό εμπόριο (18.000). Η κατηγορία των λοιπών υπηρεσιών συνεισέφερε 20.000 στο σύνολο, στις οποίες περιλαμβάνονται 11.000 από τις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και πλυντηρίου.

Ο τομέας αναψυχής και φιλοξενίας, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος τομέας για το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης στην εποχή της πανδημίας, πρόσθεσε μόλις 17.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μια τάση επιβράδυνσης μετά από μέση αύξηση 67.000 θέσεων εργασίας το μήνα τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή