Στα «κόκκινα» έχουν μπει από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν βαριές απώλειες και να συμπαρασύρουν και το σύνολο των αγορών. Μια νότα αισιοδοξίας ήρθε από τη Γερμανία και τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Ιούλιο.

Ιταλία: Έκτακτο χαράτσι στα υπερκέρδη των τραπεζών

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,19% με τον τραπεζικό δείκτη να διαπραγματεύεται χαμηλότερα του -2%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης δέχεται βαρύτερο πλήγμα αγγίζοντας το -3%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,14%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 και στο Παρίσι ο CAC 40 καταβάλουν προσπάθειες να υπερβούν το μηδέν, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB διολισθαίνει κατά 1,32%.

Η Ιταλία προκαλεί τριγμούς

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η απόφαση της Ιταλίας να εγκρίνει αιφνιδιαστικά έναν έκτακτο φόρο ύψους 40% στα «έξτρα κέρδη» των τραπεζών φέτος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa Newswire, το νέο αυτό χαράτσι επιβάλλεται σε ένα τεράστιο πακέτο μέτρων που κυμαίνονταν από άδειες ταξί έως ξένες επενδύσεις. Ο φόρος θα μπορούσε να φέρει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στα κρατικά ταμεία.

Η Ιταλία συμφώνησε να φορολογήσει «τα επιπλέον κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών» για το 2023, προκειμένου να χρηματοδοτήσει φοροελαφρύνσεις και να υποστηρίξει στεγαστικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη,  όπου εμφανίστηκε χωρίς τη Μελόνι.

Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού στη Γερμανία

Μικρή αποκλιμάκωση κατέγραψε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να τρέχει με ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, ο ο πληθωρισμός στην Γερμανία διαμορφώθηκε στο 6,2% τον περασμένο μήνα, από 6,4% που ήταν τον Ιούνιο.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 6,5% υποχωρώντας ελαφρά από το 6,8% του Ιουνίου.

«Ο ρυθμός του πληθωρισμού έχει μειωθεί ελαφρώς, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο», σχολίασε η Ruth Brand, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Και πρόσθεσε: «Ειδικά η εξέλιξη των τιμών των τροφίμων συνεχίζει να έχει ανοδική επίδραση στον πληθωρισμό. Επιπλέον, η αύξηση των τιμών της ενέργειας ήταν και πάλι κάπως μεγαλύτερη από ό,τι τους δύο προηγούμενους μήνες»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές