Το τζακούζι – αυτή η πισίνα με το νερό που αναβλύζει, γνωστό και αγαπημένο σε όλο τον κόσμο – μπορεί τώρα να είναι προσανατολισμένο για κοινωνικοποίηση στην πίσω αυλή, ένα must-have για γιοτ, ξενοδοχεία και σαλέ, πάρτι για τις ανοιξιάτικες διακοπές και κρουαζιερόπλοια, αλλά η τεχνολογία του σχεδιάστηκε για ένα μόνο άτομο: τον Kenneth Jacuzzi, ένα αγόρι κάτω των 2 ετών, που έπασχε από νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα μετά από μια σοβαρή περίπτωση φαρυγγίτιδας.
Αυτή η αυτοκρατορία αρχίζει και τελειώνει με την οικογένεια – επτά αδέρφια, για την ακρίβεια, με τον Candido να είναι ο έβδομος. Ξεκινά πολύ πριν από τη διάγνωση του γιου του το 1943, αν και αυτή ήταν ο καταλύτης.
Το πέρασμα στην Αμερική
Οι Jacuzzi ήταν, στις αρχές του 20ού αιώνα, μια μεγάλη φυλή στην Casarsa, μια αγροτική κοινότητα στη Βόρεια Ιταλία. Μεγαλώνοντας στην κορυφή αυτού του λόφου που περιβάλλεται από αμπελώνες, τα αδέλφια άρχισαν να εργάζονται νωρίς φορώντας ξύλινα παπούτσια και κρατώντας τις χειροποίητες παντόφλες για τη λειτουργία.
Αν και τα χρήματα ήταν συχνά λιγοστά, η οικογένεια είχε ως στυλοβάτες τους βαθιά θρησκευόμενους γονείς τους: Η Τερέζα, που δεν εργαζόταν εκτός σπιτιού, και ο Τζιοβάνι, ξυλουργός. Ήταν απόγονοι αγροτών και λιμενεργατών και όχι μόνο μεγάλωσαν επτά γιους, αλλά και έξι κόρες. Αυτοί ήταν, κατά σειρά, οι Rachele, Valeriano, Francesco, Giuseppe, Gelindo, Giocondo, Felicità, Angelina, Ancilla, Candido, Cirilla, Stella και Gilia. Tα αγόρια σπούδασαν για να γίνουν μηχανικοί και τα κορίτσια εκπαιδεύτηκαν για να γίνουν μοδίστρες.
Καθώς η αλλαγή σάρωσε την Ευρώπη και ο πόλεμος απειλούσε, ο Τζιοβάνι κατέστρωσε ένα σχέδιο για να φέρει τους γιους του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αδέλφια κατευθύνθηκαν όπου υπήρχε δουλειά. Για κάποιους αυτό σήμαινε το αγροτικό Αϊντάχο- για άλλους την ηλιόλουστη Καλιφόρνια, όπου τελικά θα εγκατασταθεί όλη η οικογένεια.
Κυριολεκτικά «από το μηδέν»
«Έσκαβαν χαντάκια, έχτιζαν σιδηροδρομικές γραμμές, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βγάλουν ένα δολάριο και να το στείλουν πίσω στην Ιταλία και να προσπαθήσουν να φέρουν και την υπόλοιπη οικογένεια» λέει ο Πάολο Τζακούζι, 54 ετών, εγγονός του Βαλεριάνο Τζακούζι, του δεύτερου μεγαλύτερου από τα δεκατρία παιδιά και του πρώτου που έφτασε στην Αμερική.
Ήταν μια σταδιακή έξοδος, που ξεκίνησε το 1907 και ολοκληρώθηκε το 1920. «Οι αδελφές ήρθαν με το δεύτερο κύμα» πρόσθεσε ο Πάολο
Τα αδέλφια, που μιλούσαν μόνο βασικά αγγλικά, εργάστηκαν αρχικά στους πορτοκαλεώνες της Καλιφόρνια, προτού ενωθούν και χρησιμοποιήσουν το υπόβαθρό τους ως μηχανολόγοι μηχανικοί για να ιδρύσουν ένα μηχανουργείο στο Μπέρκλεϊ το 1915, δουλεύοντας με την επωνυμία Jacuzzi Brothers Incorporated.
Μπήκαν στη βιομηχανία της αεροπλοΐας και ο Rachele, ο μεγαλύτερος και πιο ταλαντούχος, ήταν αυτός που πιστώθηκε την εφεύρεση του έλικα Jacuzzi Toothpick Propeller. Ο εξαιρετικά ελαφρύς σχεδιασμός του αποδείχθηκε καθοριστικός για τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το πρώτο χτύπημα
Αλλά η τραγωδία χτύπησε: Ο 26χρονος αδελφός τους, ο Τζιοκόντο, σκοτώθηκε, μαζί με άλλους τρεις επιβάτες, σε αεροπορικό δυστύχημα.
Πετούσαν με ένα Jacuzzi J-7 – το πρώτο μονοπλάνο της Αμερικής με κλειστή καμπίνα – κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης, το 1921. Φοβούμενη την απώλεια ενός ακόμη γιου, η μητέρα τους απέκλεισε όλα τα περαιτέρω εγχειρήματα στην αεροπορία.
«Ήταν κυριολεκτικά καθηλωμένοι» είπε ο Πάολο.
Μετά από μια περίοδο στασιμότητας, αντιμετωπίζοντας τα χρέη που προέκυψαν από την απώλεια του ακριβού αεροπλάνου, τα αδέλφια έστρεψαν την προσοχή τους στη γη. Ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη συστημάτων άρδευσης για οπωρώνες και σχεδίασαν μια σειρά αντλιών έγχυσης σε βαθιά πηγάδια, πουλώντας αργότερα τις πατέντες τους σε μεγάλες εταιρείες με αντάλλαγμα συμφωνίες για πνευματικά δικαιώματα, και άρχισαν να κατασκευάζουν προμήθειες για πισίνες, όταν, το 1943, ο 15 μηνών γιος του Candido αρρώστησε.
«Θεραπεία με χρυσό»
Η πρόγνωση ήταν δυσοίωνη και οι γιατροί ήταν αβέβαιοι ότι θα ζούσε μετά τα 8 του χρόνια. Το αγόρι ήταν κάποτε δραστήριο και υγιές, αλλά οι γιατροί είπαν στην οικογένεια ότι θα έχανε σιγά σιγά την κινητικότητά του και δεν θα μπορούσε να ζήσει ανεξάρτητα.
Συντετριμμένοι, ο Candido και η σύζυγός του, Inez, δοκίμασαν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου ενός ολόσωμου γύψου σε μια προσπάθεια να πείσουν τα άκρα του να αναπτυχθούν ευθεία, ακόμα και τη «θεραπεία με χρυσό», κατά την οποία χορηγούνται ενέσεις με άλατα χρυσού στο σώμα.
Μέχρι που αντιλήφθηκαν την υδροθεραπεία της δεξαμενής Hubbard στο νοσοκομείο Herrick στο Berkeley και τους έδωσε μια αχτίδα ελπίδας. Το Hubbard ήταν ένα δοχείο ωοειδούς σχήματος με ξύλινο πάγκο, μέσα στο οποίο το νερό στροβιλίζεται και χτυπάει το σώμα του ασθενούς για να ανακουφίσει τη δυσκαμψία και να βελτιώσει την ευλυγισία.
Αυτή η μορφή υδροθεραπείας έκανε τόσο άμεση διαφορά στην ευεξία του αγοριού που τον πήγαιναν εκεί δύο φορές την εβδομάδα. Όμως η πολύωρη διαδρομή ήταν πολύ κουραστική για την Inez και οδυνηρή για τον Ken, ο οποίος σπαρταρούσε από την αγωνία κατά τη διάρκεια της διαδρομής. «Οπότε έρχεται σπίτι στον Κάντι και λέει: «Έι, εγώ κάνω όλη αυτή τη διαδρομή, γιατί δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο στο σπίτι;» θυμάται ο Πάολο. «Και αυτό ακριβώς έκαναν».
Δείτε το βίντεο της ιστορίας της οικογένειας Jacuzzi
Υδρομασάζ για όλους
Η J-300 ήταν μια αντλία που σχεδίασε ο Candido, η οποία δημιουργούσε μια παρόμοια δίνη ζεστού νερού με την Hubbard και μπορούσε να συνδεθεί σε μια μπανιέρα. Ο Ken μπορούσε να τεντώσει όλο του το σώμα, ενώ στο Hubbard έπρεπε να κάθεται όρθιος.
Μόλις κατανόησαν τις δυνατότητες της αντλίας για την υγεία και έκαναν δομικές βελτιώσεις στο σχεδιασμό, τα αδέλφια άρχισαν να πωλούν τις μονάδες το 1949, μέσω καταστημάτων με είδη μπάνιου και φαρμακείων, προτού διευρύνουν την προσοχή τους στην ευρύτερη εμπορική αγορά στα μέσα της δεκαετίας του 1950.
Μια διαφημιστική καμπάνια την προωθούσε ως μια «ελαφριά, φορητή, μονάδα υδρομασάζ», ιδανική για «τον κουρασμένο επιχειρηματία ή την ταλαιπωρημένη νοικοκυρά, για τον παίκτη του γκολφ με τους πονεμένους μύες, για τους πόνους των ηλικιωμένων, για τους αλαφροΐσκιωτους νέους και για όσους απλώς θέλουν να χαλαρώσουν και να περιποιηθούν τον εαυτό τους με ένα μπάνιο υδρομασάζ».
Και ιδού το τζακούζι
Για ορισμένους καταναλωτές η ιδέα της ανάμειξης μιας ηλεκτρικής συσκευής με το νερό ήταν ανησυχητική, οπότε οι Jacuzzi άρχισαν να κατασκευάζουν μονάδες μπάνιου με ενσωματωμένη την τεχνολογία, η πρώτη από τις οποίες έγινε το αρχικό υδρομασάζ, γνωστό ως Roman Bath (η οικογένεια έχει πλέον περισσότερες από 50 πατέντες). Αυτά τα πρώιμα μοντέλα διέθεταν πολλαπλά επιτοίχια εξαρτήματα πίδακα, θερμαντήρες και φίλτρα αντλίας ανακυκλοφορίας, καθώς και αντιολισθητικά σκαλοπάτια και προαιρετικό κιγκλίδωμα ασφαλείας.
Ως εκ τούτου, γεννήθηκε το Jacuzzi.
Με την προσθήκη πάνελ από υαλοβάμβακα, το Jacuzzi μπορούσε να διαμορφωθεί σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, με αποτέλεσμα το 1966 να δημιουργηθεί η πισίνα υδροθεραπείας Luxury Line, την ίδια χρονιά που έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία «Ένας Υπέροχος Απατεώνας», σε σκηνοθεσία του Μπίλι Γουάιλντερ και με πρωταγωνιστές τους Γουόλτερ Ματάου και Τζακ Λέμον.
Συμπίπτοντας με τη μεταπολεμική ευημερία, το Jacuzzi έφτασε στην αγορά την ιδανική στιγμή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμβολο κύρους
Οι δεκαετίες του 1960 και του ’70 ήταν πλημμυρισμένες από λαμπερές πισίνες και ένα αυξανόμενο συναίσθημα που έδινε μεγαλύτερη σημασία στην υγεία και την ευτυχία.
Το Jacuzzi ως οπτικό σύμβολο κύρους ήταν ισχυρό: Οι διαφημίσεις σε περιοδικά με άντρες και γυναίκες να χαλαρώνουν σε πισίνες που αναβλύζουν, ενίσχυαν το κύρος του. Προσέφερε υγιεινή διασκέδαση για την οικογένεια, ένα μέρος για να μελαγχολεί κανείς ως παρεξηγημένος έφηβος ή έναν αισθησιακό κόσμο από μόνο του.
Μέχρι τη δεκαετία του ’80, τα τζακούζι ήταν παγκοσμίως αναγνωρισμένα. Η επιχείρηση είχε ανοίξει εργοστάσια στον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Χιλή και την Ιταλία, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιλέγοντας το Lonoke, Ark., ως κέντρο της.
Όλα τα παιδιά και τα εγγόνια έπρεπε να συνεισφέρουν κατά τη διάρκεια των σχολικών και κολεγιακών διακοπών: Να εργάζονται στις γραμμές συναρμολόγησης, να συσκευάζουν κουτιά και να απαντούν στα τηλέφωνα. «Υπήρχε πάντα αυτό το «πρέπει να το κάνεις για την οικογένεια»» είπε ο Πάολο για την αίσθηση ενότητας της οικογένειας Jacuzzi.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το τζακούζι χάνει τη αίγλη του
Μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα ήταν δεδομένο ότι ακόμη και ένα μέτριο ξενοδοχείο, σαλέ ή γυμναστήριο θα διέθετε τζακούζι. Η μορφή του που μοιάζει με κρατήρα έχει εμφανιστεί σε εφηβικά δράματα, αστυνομικές ταινίες της δεκαετίας του ’70 και σαπουνόπερες της δεκαετίας του ’80.
Ένα τζακούζι που ταξιδεύει στο χρόνο αποτέλεσε τη βάση για μια ολόκληρη ταινία. Το «Saturday Night Live» το χρησιμοποίησε σε ένα επαναλαμβανόμενο σκετς, και μεταξύ των πιο αξιομνημόνευτων σκηνών στον «Σημαδεμένο» ήταν ο Αλ Πατσίνο βυθισμένος σε ένα τζακούζι υπνοδωματίου. Πιο πρόσφατα εμφανίστηκε ξανά στην υποψήφια για Όσκαρ ταινία «Το τρίγωνο της θλίψης», η οποία γυρίστηκε στην Ελλάδα.
Όμως, η γοητεία του τζακούζι θολώνει όλο και περισσότερο. Όπως τα κάμπριο, τα ψυγεία με διανεμητές πάγου, έχει φτάσει να αντιπροσωπεύει τον φιλόδοξο τρόπο ζωής ενός πρόσφατου παρελθόντος.
Το τζακούζι δεν είναι πλέον τόσο επιθυμητό όσο, ας πούμε, ένα Tesla ή μια σειρά από λιγότερο απτές ψηφιακές καινοτομίες. Η πανταχού παρουσία του φαινόταν να το κάνει λιγότερο πολυτελές: Καθώς η αγορά μεγάλωνε, εμφανίστηκαν παρόμοια σχέδια, τα οποία έγιναν όλα γνωστά ως «τζακούζι».
«Για τα πρώτα 30 περίπου χρόνια της ύπαρξής του, το υδρομασάζ ήταν ένα εξωτικό αντικείμενο: Μπορούσατε να μεταφέρετε μια θερμή πηγή στο σπίτι σας» δήλωσε η King. «Πλέον μπορείς να φέρεις το υδρομασάζ στο σπίτι σου, αλλά μπορείς επίσης να κολλήσεις μια μόλυνση από αυτό, αν κάποιος δεν το καθαρίσει σωστά, και, στον κύκλο μου, τουλάχιστον, κανείς δεν έχει το χώρο».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι Jacuzzi και η διχόνοια
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η οικογένεια Jacuzzi ήταν μια δυναστεία διχασμένη. Μέχρι τότε υπήρχαν 257 μέλη της οικογένειας που σχετίζονταν με την επιχείρηση και καθώς η εταιρεία μεγάλωνε άρχισαν να προσλαμβάνουν ξένους για ανώτερες θέσεις, αλλάζοντας την εσωτερική δυναμική.
Η ιστορία τους δεν ήταν χωρίς «ατέλειες και λάθη» όπως έγραψε ο πατέρας του Πάολο, ο 87χρονος Remo Jacuzzi, γιος του Valeriano, στη βιογραφία του 2007, «Spirit, Wind & Water», εξηγώντας ότι «υπήρξαν κάποιες σκοτεινές στιγμές στην ιστορία της οικογένειας Jacuzzi, όταν μερικά μέλη της οικογένειας έπαιρναν τις περισσότερες αποφάσεις και τα υπόλοιπα ένιωθαν τις επιπτώσεις».
Σύμφωνα με το βιβλίο του Remo, ο Candido γινόταν όλο και πιο δικτατορικός στο στυλ ηγεσίας του και, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, είχε αρχίσει να κλείνει συμφωνίες πίσω από την πλάτη των αδελφών του και είχε λάβει την εκτελεστική απόφαση να ιδρύσει μια εταιρεία χαρτοφυλακίου με την επωνυμία JacBros στην Ελβετία το 1959.
Σε μια αγωγή του 196, με τον αξιομνημόνευτο τίτλο. Jacuzzi vs. Jacuzzi, η μισή οικογένεια μήνυσε την άλλη μισή, κατηγορώντας την πλευρά του Candido ότι πούλησε περιουσιακά στοιχεία χωρίς την κατάλληλη διαβούλευση και τους αφαίρεσε τις συντάξεις τους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από δέκα χωριά, χωριάτες
Η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε το 1967, περισσότερα από πέντε χρόνια μετά την κατάθεση της αγωγής. Ορισμένα μέλη διαπίστωσαν, προς μεγάλη τους ανησυχία, ότι τους παρακολουθούσαν ιδιωτικοί ερευνητές «που είχαν προσληφθεί από το ίδιο τους το αίμα».
Κατηγορούμενος από αμερικανικό σώμα ενόρκων για πέντε κατηγορίες φοροδιαφυγής εισοδήματος, οι οποίες είχαν επισημανθεί στο I.R.S. κατά τη διάρκεια της αγωγής, ο Candido διέφυγε αρχικά στην Ιταλία το 1969 και στη συνέχεια στη Νότια Αμερική. Σε μια σπάνια συνέντευξη που έδωσε το 1975 στο Sports Illustrated, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση να συμπεριλάβει στο διοικητικό συμβούλιο μη οικογενειακά μέλη, τα οποία θεωρούσε ότι είχαν περιπλέξει τα πράγματα.
«Όταν ήμασταν μόνο εμείς τα αδέρφια, βάζαμε ένα μπουκάλι κρασί στο τραπέζι και λύναμε τα προβλήματά μας. Σήμερα, είμαστε πάρα πολλοί για να το κάνουμε αυτό» είπε.
Πούλησαν την επιχείρηση έναντι 73 εκατομμυρίων δολαρίων το 1979 στον κατασκευαστικό όμιλο Walter Kidde & Company και μαζί με αυτό έχασαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το όνομα της οικογένειας σε όλα τα μελλοντικά προϊόντα σπα.
Ο Roy Jacuzzi, γιος του αδελφού του Candido, Joseph, ήταν το μόνο άτομο που είχε απομείνει από την αρχική εταιρεία.
*Η ιστορία δημοσιεύθηκε στους nytimes.com
Πηγή: In.gr
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος