Αντιμέτωπος με αυξανόμενη νομική πίεση βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, καθώς ερευνητές εξετάζουν τα προσωπικά του οικονομικά και τις επικοινωνίες του. Την ίδια ώρα, ένας φυλακισμένος πρώην βοηθός του σκεφτόταν να ομολογήσει ότι διαδραμάτισε βασικό ρόλο σε ένα σχέδιο διακίνησης κοσμημάτων που είχε οργανώσει ο πρώην πρόεδρος.
Κοσμήματα: Λιγόστεψαν οι αρραβώνες, μειώθηκαν οι πωλήσεις – Οι αλλαγές που έφερε ο κορωνοϊός
Ο Μπολσονάρου, ένας ακροδεξιός πρώην λοχαγός του στρατού, έχασε οριακά την περσινή εκλογική αναμέτρηση. Βρίσκεται αντιμέτωπος με διώξει από τότε που οι αβάσιμοι ισχυρισμοί του περί εκλογικής νοθείας πυροδότησαν ένα κίνημα άρνησης των εκλογών μετά τη νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, του νυν προέδρου, τον Οκτώβριο. Χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρου εισέβαλαν στα κυβερνητικά κτίρια της Βραζιλίας στις 8 Ιανουαρίου.
Μια έρευνα του Κογκρέσου γύρω από αυτές τις ταραχές, μαζί με αστυνομικές έρευνες που εποπτεύονται από το Ανώτατο Δικαστήριο, έχουν βάλει σε περιπέτειες τον Μπολσονάρου από όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμα.
«Ανοίγουν» τα τηλέφωνα
Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάντερ ντε Μοράις ενέκρινε τον έλεγχο των εμπιστευτικών τηλεφωνικών και τραπεζικών αρχείων του Μπολσονάρου και της συζύγου του Μισέλ, δήλωσε την Παρασκευή πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Η απόφαση, την οποία μετέδωσαν για πρώτη φορά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Πέμπτης, θα δώσει στην αστυνομία μεγαλύτερη δυνατότητα να διερευνήσει τις πολλαπλές κατηγορίες για αδικήματα που αντιμετωπίζει ο Μπολσονάρου.
Αντιδρώντας, η Μισέλ Μπολσονάρου έγραψε στο instagram: «Γιατί να σπάσω το τραπεζικό και φορολογικό μου απόρρητο; Απλά ρωτήστε με!». «Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι αυτή η πολιτική δίωξη έχει στόχο να αμαυρώσει το όνομα της οικογένειάς μου και να με κάνει να παραιτηθώ. Δεν θα το κάνουν! Βρίσκομαι σε ειρήνη», πρόσθεσε.
Όπως σχολιάζει το Reuters, η πρόσβαση της αστυνομίας στα τηλεφωνικά και τραπεζικά αρχεία του ζεύγους Μπολσονάρου αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για τον Βραζιλιάνο πρώην πρόεδρο.
Ο χάκερ
Είχε προηγηθεί, το πρωί της Πέμπτης, η κατάθεση ενός προγραμματιστή υπολογιστών και χάκερ σε επιτροπή του Κογκρέσου, ο οποίος είπε ότι ο Μπολσονάρου του ζήτησε πέρυσι να πειράξει ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα ψηφοφορίας για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα.
Ο εν λόγω χάκερ, ονόματι Walter Delgatti, είπε ότι ο Μπολσονάρου του ζήτησε τον Αύγουστο να συζητήσει την ιδέα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας και προσφέρθηκε να του δώσει χάρη αν ασκηθούν διώξεις σε βάρος του. Ο Μπολσονάρου επιβεβαίωσε τη συνάντηση, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες του Ντελγκάτι.
Τα κοσμήματα
Αργότερα την Πέμπτη, το ειδησεογραφικό περιοδικό Veja ανέφερε ότι το πρώην δεξί χέρι του Μπολσονάρου, ο Μάουρο Σιντ, σχεδίαζε να ομολογήσει την εμπλοκή του σε εγκλήματα που σχετίζονται με τη φερόμενη πώληση κοσμημάτων που είχαν δωρίσει ξένες κυβερνήσεις. Το δημοσίευμα της Veja, το οποίο επικαλέστηκε τον δικηγόρο του φυλακισμένου Cid, Cezar Bitencourt, ανέφερε ότι θα κατηγορήσει τον Μπολσονάρου ως εγκέφαλο της κομπίνας.
Ο Bitencourt δήλωσε στη συνέχεια σε άλλα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία το ίδιο πράγμα, επιβεβαιώνοντας το αρχικό δημοσίευμα της Veja. Ωστόσο, την Παρασκευή, η Estado de S. Paulo μετέδωσε ότι ο Bitencourt απέσυρε ορισμένους από τους ισχυρισμούς του, λέγοντας ότι ο Cid δεν θα ομολογούσε τα περί πώλησης κοσμημάτων.
Latest News
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Απέφερε καρπούς το πρόγραμμα «Μπροστινή πόρτα» - Αύξηση εσόδων για ΟΑΣΑ - ΟΕΣΘ
Η συνολική αύξηση των εσόδων για τη Δημόσια Συγκοινωνία το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 ήταν 6,24 εκατομμύρια ευρώ
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου