Αντιμέτωπος με αυξανόμενη νομική πίεση βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, καθώς ερευνητές εξετάζουν τα προσωπικά του οικονομικά και τις επικοινωνίες του. Την ίδια ώρα, ένας φυλακισμένος πρώην βοηθός του σκεφτόταν να ομολογήσει ότι διαδραμάτισε βασικό ρόλο σε ένα σχέδιο διακίνησης κοσμημάτων που είχε οργανώσει ο πρώην πρόεδρος.

Κοσμήματα: Λιγόστεψαν οι αρραβώνες, μειώθηκαν οι πωλήσεις – Οι αλλαγές που έφερε ο κορωνοϊός

Ο Μπολσονάρου, ένας ακροδεξιός πρώην λοχαγός του στρατού, έχασε οριακά την περσινή εκλογική αναμέτρηση. Βρίσκεται αντιμέτωπος με διώξει από τότε που οι αβάσιμοι ισχυρισμοί του περί εκλογικής νοθείας πυροδότησαν ένα κίνημα άρνησης των εκλογών μετά τη νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, του νυν προέδρου, τον Οκτώβριο. Χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρου εισέβαλαν στα κυβερνητικά κτίρια της Βραζιλίας στις 8 Ιανουαρίου.

Μια έρευνα του Κογκρέσου γύρω από αυτές τις ταραχές, μαζί με αστυνομικές έρευνες που εποπτεύονται από το Ανώτατο Δικαστήριο, έχουν βάλει σε περιπέτειες τον Μπολσονάρου από όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμα.

«Ανοίγουν» τα τηλέφωνα

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάντερ ντε Μοράις ενέκρινε τον έλεγχο των εμπιστευτικών τηλεφωνικών και τραπεζικών αρχείων του Μπολσονάρου και της συζύγου του Μισέλ, δήλωσε την Παρασκευή πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Η απόφαση, την οποία μετέδωσαν για πρώτη φορά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Πέμπτης, θα δώσει στην αστυνομία μεγαλύτερη δυνατότητα να διερευνήσει τις πολλαπλές κατηγορίες για αδικήματα που αντιμετωπίζει ο Μπολσονάρου.

Αντιδρώντας, η Μισέλ Μπολσονάρου έγραψε στο instagram: «Γιατί να σπάσω το τραπεζικό και φορολογικό μου απόρρητο; Απλά ρωτήστε με!». «Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι αυτή η πολιτική δίωξη έχει στόχο να αμαυρώσει το όνομα της οικογένειάς μου και να με κάνει να παραιτηθώ. Δεν θα το κάνουν! Βρίσκομαι σε ειρήνη», πρόσθεσε.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η πρόσβαση της αστυνομίας στα τηλεφωνικά και τραπεζικά αρχεία του ζεύγους Μπολσονάρου αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για τον Βραζιλιάνο πρώην πρόεδρο.

Ο χάκερ

Είχε προηγηθεί, το πρωί της Πέμπτης, η κατάθεση ενός προγραμματιστή υπολογιστών και χάκερ σε επιτροπή του Κογκρέσου, ο οποίος είπε ότι ο Μπολσονάρου του ζήτησε πέρυσι να πειράξει ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα ψηφοφορίας για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα.

Ο εν λόγω χάκερ, ονόματι Walter Delgatti, είπε ότι ο Μπολσονάρου του ζήτησε τον Αύγουστο να συζητήσει την ιδέα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας και προσφέρθηκε να του δώσει χάρη αν ασκηθούν διώξεις σε βάρος του. Ο Μπολσονάρου επιβεβαίωσε τη συνάντηση, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες του Ντελγκάτι.

Τα κοσμήματα

Αργότερα την Πέμπτη, το ειδησεογραφικό περιοδικό Veja ανέφερε ότι το πρώην δεξί χέρι του Μπολσονάρου, ο Μάουρο Σιντ, σχεδίαζε να ομολογήσει την εμπλοκή του σε εγκλήματα που σχετίζονται με τη φερόμενη πώληση κοσμημάτων που είχαν δωρίσει ξένες κυβερνήσεις. Το δημοσίευμα της Veja, το οποίο επικαλέστηκε τον δικηγόρο του φυλακισμένου Cid, Cezar Bitencourt, ανέφερε ότι θα κατηγορήσει τον Μπολσονάρου ως εγκέφαλο της κομπίνας.

Ο Bitencourt δήλωσε στη συνέχεια σε άλλα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία το ίδιο πράγμα, επιβεβαιώνοντας το αρχικό δημοσίευμα της Veja. Ωστόσο, την Παρασκευή, η Estado de S. Paulo μετέδωσε ότι ο Bitencourt απέσυρε ορισμένους από τους ισχυρισμούς του, λέγοντας ότι ο Cid δεν θα ομολογούσε τα περί πώλησης κοσμημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα