Η σύνοδος κορυφής της επόμενης εβδομάδας με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είναι απίθανο να σφραγίσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. – Mercosur, όπως υποστήριξαν αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές σήμερα Παρασκευή.

Mercosur: Επιθυμεί μια win-win συμφωνία με την Ε.Ε.

Περισσότεροι από 50 ηγέτες αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-CELAC (Κοινότητα των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής) στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Εμπόριο Βάλντις Ντομπρόβσκις έχει δηλώσει ότι η συνάντηση θα μπορούσε να δώσει μια επιπλέον ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της ομάδας Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), με τις δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε μια προσωρινή εμπορική συμφωνία το 2019. Η συμφωνία αυτή δεν προχωράει εξαιτίας των ανησυχιών της Ε.Ε. για την αποψίλωση στα δάση του Αμαζονίου.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες δεν αναμένουν κάποια σημαντική εξέλιξη στη σύνοδο κορυφής, η οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνει πολλές διμερείς συναντήσεις ή συναντήσεις μικρότερων ομάδων.

Ο Αργεντινός υφυπουργός για θέματα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής Γκουστάβο Μαρτίνεζ Παντιάνι δήλωσε ότι δεν αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα σχετικά με την εμπορική συμφωνία.

«Η CELAC-ΕΕ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για διαπραγματεύσεις για το εμπόριο. Είναι ένα πολιτικό φόρουμ», δήλωσε σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων. «Δεν μιλάμε εδώ για τελωνειακά και εμπορικά στοιχεία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Mercosur δεν επιδιώκει απλώς μια οποιαδήποτε συμφωνία με την Ευρώπη. «Θέλουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία στην οποία κάθε μέρος έχει κάτι να κερδίσει», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια προσθήκη σχετικά με την αποψίλωση των δασών και τη βιωσιμότητα και αναμένει την απάντηση της Mercosur.

Η Ε.Ε. πιστεύει ότι η ήττα του Ζαΐρ Μπολσονάρου από τον Λουίθ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας τον περασμένο Οκτώβριο άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ο Λούλα έχει υποσχεθεί να αναθεωρήσει την κλιματική πολιτική της Βραζιλίας.

Ωστόσο, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η Mercosur επιθυμεί μια εμπορική συμφωνία «win-win» και επέκρινε την προσθήκη για την επιβολή πιθανών κυρώσεων αναφορικά με την κλιματική πολιτική.

Από τη μεριά του, Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Δεν έχουμε και δεν προτείνουμε κυρώσεις… Προσπαθούμε πραγματικά να ανεβάσουμε την παλίρροια και να σηκώσουμε όλες τις βάρκες μαζί της, μέσω μιας προσέγγισης που είναι υγιής και βιώσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή