Καλοκαιρινά πονταρίσματα έχουν ξεκινήσει οι ξένοι και αφορά τη σιγουριά τους για την αναβάθμιση της Ελλάδας το φθινόπωρο. Ήδη από τα μέσα του Αυγούστου ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η κυβέρνηση περιμένουν με αγωνία την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας καθώς θα δώσει σήμα για αύξηση εισερχομένων κεφαλαίων.

Η ελληνική οικονομία διανύει το τελευταίο μίλι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενώ τα τελευταία 24ωρα δύο οίκοι – ο γερμανικός και ο ιαπωνικός – έδωσαν στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα και ταυτόχρονα η διεθνής επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley μιλάει θετικά για τις επενδυτικές προοπτικές. Από την κυβέρνηση σχολιάζουν σχετικά ότι μπορεί η Scope, ο γερμανικός οίκος, να μην είναι ακόμη επιλέξιμη από την ΕΚΤ, αλλά μαζί με την R&Ι (ιαπωνικός οίκος) δημιουργούν κλίμα για το φθινόπωρο.

DZ Bank: Στα πρόθυρα της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα 

Η Ελλάδα ύστερα σπό 13 χρόνια βρίσκεται στα πρόθυρα της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα όπως εκτίμησε η DZ Bank, σημειώνοντας πως τα ελληνικά ομόλογα έχουν (σχεδόν) τιμολογήσει πλήρως την αναβάθμιση. Συστήνει στους επενδυτές να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις στους ελληνικούς τίτλους, αναμένοντας τη διεύρυνση των κερδών τους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βαθμολογείται σε Ba3 με σταθερές προοπτικές από τη Moody’s, BB+ με σταθερές προοπτικές από τη Fitch και BB+ με θετικές προοπτικές από την S&P.

Πιθανότητες

Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο για αναβάθμιση από την S&P που αξιολογεί την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου και σήμερα δίνει βαθμολογία BB+ (μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα) με θετικές τις προοπτικές. Ο οίκος θα μπορούσε να είναι ο πρώτος που θα δώσει το status του «investment grade» στη χώρα, καθώς τα κριτήρια που απαιτεί ο οίκος δίνουν έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία και στον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, νωρίτερα δηλαδή, ο καναδικός οίκος DBRS αξιολογεί την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή δίνει βαθμολογία BB (High) – μία κλίμακα μακριά από το «investment grade». Ωστόσο είναι με σταθερές προοπτικές, κάτι που θεωρητικά θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο για να δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Αυξημένες πιθανότητες έχει η χώρα να πάρει την επενδυτική βαθμίδα και από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Moody’s αναμένεται να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο χωρίς να δώσει την επενδυτική βαθμίδα καθώς είναι ο μόνος οίκος που η αξιολόγηση απέχει τρεις βαθμίδες.

Ο γερμανικός οίκος Scope, ο οποίος αναβάθμισε πρόσφατα την Ελλάδα στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, τονίζει σε έκθεσή του πως η συνεχιζόμενη μείωση του χρέους καθιστά την αξιολόγηση της Ελλάδας πιο ανθεκτική στην επενδυτική βαθμίδα.

Είναι σημαντικό ότι η ουσιαστική περαιτέρω σύγκλιση του αυξημένου δείκτη χρέους της Ελλάδας προς την κατεύθυνση άλλων υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, είναι κρίσιμη για τη μελλοντική πορεία αξιολόγησης της Ελλάδας. Εκτιμάται πως ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 161% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους – δηλαδή κατά 46 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των κορυφών του 2020.

Πάντως οι ξένοι οίκοι κάνουν λόγο για προκλήσεις όπως είναι η μέτρια μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη της τάξης του 1%. Οι περιβαλλοντικές παράμετροι είναι σημαντικές, καθώς ο κλιματικός κίνδυνος περιορίζει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, εάν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές βλάψουν κρίσιμους τομείς όπως τουρισμό και πρωτογενή παραγωγή. Ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος υπολογίζει το κόστος της κλιματικής αλλαγές σε έως 701 δισ. ευρώ έως το 2100.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία