Σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι άνθρωποι που πέφτουν θύματα trafficking στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας από εγκληματικές επιχειρήσεις που τους αναγκάζουν με απάνθρωπες μεθόδους να δουλέψουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο της διαδικτυακής απάτης.

Διαδικτυακή απάτη στις μισθώσεις φοιτητικής κατοικίας

Επενδύσεις – απάτες που προωθούνται μέσω δήθεν αισθηματικής προσέγγισης, απάτες με crypto, ξέπλυμα χρήματος και παράνομος τζόγος είναι «business» πολλών δισεκατομμυρίων που έχουν αυξηθεί μετά την πανδημία, η οποία «βοήθησε» την ανάπτυξη εγκληματικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη την περιοχή.

Πλέον, τουλάχιστον 120.000 άνθρωποι σε ολόκληρη τη Μιανμάρ και 100.000 στην Καμπότζη ενδέχεται να κρατούνται παρά τη θέλησή τους και να εξαναγκάζονται να διαπράξουν τέτοια εγκλήματα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Άλλες χώρες, όπως το Λάος, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη «έχουν επίσης προσδιοριστεί ως κύριες χώρες προορισμού ή διέλευσης, όπου έχουν εμπλακεί τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι», αναφέρει η έκθεση. Οι αναφορές δείχνουν ότι τα κέντρα απάτης στην περιοχή παράγουν έσοδα που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα κράτη στην περιοχή προσπαθούν να βρουν τις δράσεις εκείνες και τις πολιτικές που θα τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο, φαίνεται, όμως, ότι τα εγκληματικά κυκλώματα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά, αλλάζοντας ή μετεγκαθιστώντας τις δραστηριότητές τους, δημιουργώντας νέα κέντρα στη ΝΑ Ασία και αναβαθμίζοντας τα υπάρχοντα, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΗΕ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που διακινούνται από τα κυκλώματα διαδικτυακών επιχειρήσεων απάτης απάτης είναι άνδρες, δεν είναι, όμως, λίγες οι γυναίκες και οι έφηβοι.

Επιπλέον, στην πλειονότητά τους τα θύματα δεν είναι πολίτες των χωρών στις οποίες συμβαίνει η εμπορία. Τα θύματα τείνουν να προέρχονται από όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά περιλαμβάνουν επίσης άτομα από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τη Νότια Ασία, αλλά ακόμα και από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

«Ενώ ορισμένες χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία έχουν θέσει σε εφαρμογή νομικά και πολιτικά πλαίσια σχετικά με την καταπολέμηση του trafficking, σε ορισμένες περιπτώσεις υπολείπονται των διεθνών προτύπων», επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ. «Σε πολλές περιπτώσεις η εφαρμογή τους απέτυχε να ανταποκριθεί επαρκώς στο πλαίσιο και στην πολυπλοκότητα αυτών των διαδικτυακών απατών».

Όσοι εμπλέκονται στις απάτες υφίστανται «απάνθρωπη μεταχείριση», σεξουαλική βία και βασανιστήρια, τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή