Εξι μήνες έχουν στην διάθεσή τους οι Big Tech για να συμμορφώσουν τις βασικές υπηρεσίες των πλατφορμών τους με τις υποχρεώσεις που ορίζονται από την ΕΕ, όπως αναφέρει το CNBC.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι θεωρεί τις Amazon, Apple, Alphabet, Meta, Microsoft και την κινεζική ByteDance ως «ψηφιακούς πυλωρούς» ή «gatekeepers».
Big Tech: Η μάχη των Βρυξελλών ξεκινά
«Gatekeepers»
Ως «gatekeepers» αναγνωρίζονται οι εταιρείες που διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ψηφιακή αγορά λόγω του μεγέθους τους και της σημασίας τους. Βασικά πρόκειται για εκείνες τις διαδικτυακές πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων και έχουν γίνει πλέον απαραίτητες για χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια χρήστες.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγουν πέντε νέες έρευνες για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς Microsoft και Apple, αξιολογώντας κατά πόσον ορισμένες από τις υπηρεσίες των εταιρειών πρέπει ή δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται ως gatekeepers.
Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, η ΕΕ θα μελετήσει τις ενστάσεις της Microsoft και της Apple. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι οι πλατφόρμες Bing, Edge και Microsoft Advertising της Microsoft και η υπηρεσία iMessage της Apple πληρούν τις προϋποθέσεις για να θεωρηθούν gatekeepers. Η Microsoft και η Apple υποστηρίζουν το αντίθετο.
Η ΕΕ θα διερευνήσει επίσης κατά πόσον το iPadOS της Apple, το λειτουργικό σύστημα που βρίσκεται πίσω από τη σειρά tablet iPad του τεχνολογικού κολοσσού από το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, θα πρέπει να προταθεί ως gatekeeper, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι δεν πληροί τα κριτήρια.
Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές
Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές είναι ένας πρωτοποριακός νέος νόμος της ΕΕ που έχει ως στόχο να πατάξει τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Μικρότερες εταιρείες του διαδικτύου και άλλες επιχειρήσεις έχουν καταγγείλει ότι πλήττονται από τις επιχειρηματικές πρακτικές αυτών των εταιρειών.
Για παράδειγμα, τα λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων της Google και της Apple -που αποτελούν τις κύριες πλατφόρμες λειτουργικών συστημάτων κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως- χρεώνουν τέλος 30% για αγορές εντός εφαρμογής, το οποίο εταιρείες όπως η Spotify και η Epic Games έχουν υποστηρίξει ότι είναι πολύ υψηλό.
Τι υποστηρίζουν οι Big Tech
Η Apple ανέφερε ότι παραμένει «πολύ ανήσυχη» για τους κινδύνους προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των δεδομένων που εγκυμονεί ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές για τους χρήστες της. Σύμφωνα με την εταιρεία , ο νόμος DMA θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της ασφάλειας της πλατφόρμας iMessage – η ΕΕ θέλει η Apple να διευκολύνει τη συνεργασία του iMessage με ανταγωνιστικές υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp.
«Η εστίασή μας βρίσκεται στο πώς θα μετριάσουμε αυτές τις επιπτώσεις και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες στους Ευρωπαίους πελάτες μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple σε δήλωση που έστειλε με email στο CNBC την Τετάρτη.
Η περίπτωση της ByteDance
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ όρισε επίσης την ByteDance ως gatekeeper. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok θυγατρική της ByteDance έχει τεθεί υπό έλεγχο παγκοσμίως, με τις ρυθμιστικές αρχές να φοβούνται την αυξανόμενη δημοτικότητά της και τις δυνατότητές της για τη διάδοση παραπληροφόρησης σε ένα νεανικό κοινό.
Επιπλέον, η ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την προοπτική επιρροής του Πεκίνου στο TikTok, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας οι κυβερνητικές αρχές να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να κατασκοπεύουν τους χρήστες.
Latest News
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών Google και Meta για «μυστικές διαφημίσεις»
Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν πληροφορίες για συνεργασία που παρακάμπτει τους κανόνες του γίγαντα αναζήτησης για ανηλίκους
Τα ρομποταξί της Tesla θα κινούνται με ανθρώπινο τηλεχειρισμό
Η Tesla σκοπεύει να ξεκινήσει την υπηρεσία ρομποταξί με έναν εταιρικό στόλο που υποστηρίζεται από εξ αποστάσεως τηλεχειρισμό
Πρώτη η Ελλάδα στην έκθεση σε κακόβουλο λογισμικό - Οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις
Αυξημένους κινδύνους, ανάγκη για επαγρύπνηση και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας δείχνουν οι έρευνες της Kaspersky
Έρχονται τα εργοστάσια τσιπ - Ο ρόλος Μπάιντεν και Τραμπ
Λιγότερη εξάρτηση από το εξωτερικό ήταν ο κύριος στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ενισχύοντας την αμερικανική παραγωγή τσιπ
Απέλπιδα δικαστική προσπάθεια του TikTok να φρενάρει την διακοπή στις ΗΠΑ
Χωρίς μια τέτοια δικαστική απόφαση, η δημοφιλής πλατφόρμα TikTok θα μπορούσε να απαγορευτεί στις ΗΠΑ εντός έξι εβδομάδων