Εξι μήνες έχουν στην διάθεσή τους οι Big Tech για να συμμορφώσουν τις βασικές υπηρεσίες των πλατφορμών τους με τις υποχρεώσεις που ορίζονται από την ΕΕ, όπως αναφέρει το CNBC.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι θεωρεί τις Amazon, Apple, Alphabet, Meta, Microsoft και την κινεζική ByteDance ως «ψηφιακούς πυλωρούς» ή «gatekeepers».

Big Tech: Η μάχη των Βρυξελλών ξεκινά

«Gatekeepers»

Ως  «gatekeepers» αναγνωρίζονται οι εταιρείες που διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ψηφιακή αγορά λόγω του μεγέθους τους και της σημασίας τους. Βασικά πρόκειται για εκείνες τις διαδικτυακές πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων και έχουν γίνει πλέον απαραίτητες για χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια χρήστες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγουν πέντε νέες έρευνες για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς Microsoft και Apple, αξιολογώντας κατά πόσον ορισμένες από τις υπηρεσίες των εταιρειών πρέπει ή δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται ως gatekeepers.

Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, η ΕΕ θα μελετήσει τις ενστάσεις της Microsoft και της Apple. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι οι πλατφόρμες Bing, Edge και Microsoft Advertising της Microsoft και η υπηρεσία iMessage της Apple πληρούν τις προϋποθέσεις για να θεωρηθούν gatekeepers. Η Microsoft και η Apple υποστηρίζουν το αντίθετο.

Η ΕΕ θα διερευνήσει επίσης κατά πόσον το iPadOS της Apple, το λειτουργικό σύστημα που βρίσκεται πίσω από τη σειρά tablet iPad του τεχνολογικού κολοσσού από το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, θα πρέπει να προταθεί ως gatekeeper, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι δεν πληροί τα κριτήρια.

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές είναι ένας πρωτοποριακός νέος νόμος της ΕΕ που έχει ως στόχο να πατάξει τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Μικρότερες εταιρείες του διαδικτύου και άλλες επιχειρήσεις έχουν καταγγείλει ότι πλήττονται από τις επιχειρηματικές πρακτικές αυτών των εταιρειών.

Για παράδειγμα, τα λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων της Google και της Apple -που αποτελούν τις κύριες πλατφόρμες λειτουργικών συστημάτων κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως- χρεώνουν τέλος 30% για αγορές εντός εφαρμογής, το οποίο εταιρείες όπως η Spotify και η Epic Games έχουν υποστηρίξει ότι είναι πολύ υψηλό.

Τι υποστηρίζουν οι Big Tech

Η Apple ανέφερε ότι παραμένει «πολύ ανήσυχη» για τους κινδύνους προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των δεδομένων που εγκυμονεί ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές για τους χρήστες της. Σύμφωνα με την εταιρεία , ο νόμος DMA θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της ασφάλειας της πλατφόρμας iMessage – η ΕΕ θέλει η Apple να διευκολύνει τη συνεργασία του iMessage με ανταγωνιστικές υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp.

«Η εστίασή μας βρίσκεται στο πώς θα μετριάσουμε αυτές τις επιπτώσεις και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες στους Ευρωπαίους πελάτες μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple σε δήλωση που έστειλε με email στο CNBC την Τετάρτη.

Η περίπτωση της ByteDance

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ όρισε επίσης την ByteDance ως gatekeeper. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok θυγατρική της ByteDance έχει τεθεί υπό έλεγχο παγκοσμίως, με τις ρυθμιστικές αρχές να φοβούνται την αυξανόμενη δημοτικότητά της και τις δυνατότητές της για τη διάδοση παραπληροφόρησης σε ένα νεανικό κοινό.

Επιπλέον, η ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την προοπτική επιρροής του Πεκίνου στο TikTok, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας οι κυβερνητικές αρχές  να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να κατασκοπεύουν τους χρήστες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.