Αγώνα δρόμου για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι πελάτες τους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, ξεκινούν οι τράπεζες.

Η απόφασή τους για παροχή περιόδου χάριτος στην πληρωμή κάθε δόσης σε εξυπηρετούμενα δάνεια και αναστολής στις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι και το τέλος του έτους, εκτιμάται πως θα δώσει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την χαρτογράφηση των αναγκών.

Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο, η επιτυχής εφαρμογή του οποίου προϋποθέτει την ανάλυση των επιπτώσεων που υπέστη κάθε δανειολήπτης ξεχωριστά, αλλά και των απαραίτητων δράσεων για να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών στις πληγείσες περιοχές

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, κάθε περίπτωση θα αντιμετωπιστεί μεμονωμένα, ώστε να σχεδιαστούν οι κατάλληλες λύσεις, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψιν και την κρατική αρωγή.

Πρόκειται κατά το ίδιο στέλεχος, για μία πολύ σημαντική πτυχή του όλου εγχειρήματος, μιας και η στήριξη από την Πολιτεία θα αμβλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις για τους δανειολήπτες, λειτουργώντας και υπέρ της επαναφοράς των χορηγήσεων σε ομαλές αποπληρωμές.

Τα εργαλεία που σχεδιάζουν οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν θα περιλαμβάνουν, εκτός από την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων ανοιγμάτων, και την ενεργοποίηση γραμμών ευνοϊκής χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις που θα κληθούν να βάλουν εκ νέου μπροστά τις μηχανές τους.

Λύσεις «α λα καρτ»

Μόνο τυχαία δεν ήταν η επισήμανση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλη Ράπανου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για «τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας».

Κατά τον ίδιο, «οι τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση».

Δάνεια 2 δισ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων κάνουν λόγο για δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να ρυθμιστούν / αναδιαρθρωθούν ή να σταματήσουν να αποπληρώνονται για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Πηγή από συστημικό όμιλο σημειώνει πως ασφαλείς προβλέψεις για το πόσα από αυτά τα ανοίγματα θα κοκκινίσουν, δεν μπορούν να διατυπωθούν.

Άλλωστε, συμπληρώνει, θα υπάρξουν και επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες θα ενισχύσουν τους τζίρους τους από τις εργασίες ανασυγκρότησης και αποκατάστασης των ζημιών που θα ξεκινήσουν άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, οι τράπεζες λόγω της υψηλής τους κερδοφορίας, έχουν την ευχέρεια να αντέξουν την αναπόφευκτη αύξηση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο, χωρίς να επηρεαστούν οι προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης των αποτελεσμάτων τους.

«Ακόμη κι αν το σύνολο των οφειλών που επηρεάζονται σταματήσουν να πληρώνονται, σενάριο ακραίο, στη χειρότερη περίπτωση να ‘’κάψουμε’’, με τα σημερινά δεδομένα, κέρδη ενός τριμήνου» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Η αποκατάσταση των ζημιών

Κατά τα άλλα, τονίζει ότι ο τραπεζικός ο τομέας ήταν ο πρώτος που έσπευσε να συμμετάσχει στο κόστος αποκατάστασης των ζημιών, με δωρεά ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη πολιτική διευκολύνσεων για τους οφειλέτες αναμένεται να ακολουθήσουν και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, οι οποίες πρώτες ανακοίνωσαν το μέτρο της αναστολής πληρωμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Συγκεκριμένα, για τουλάχιστον ένα μήνα σταματούν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους δανειολήπτες στις περιοχές που έχουν πληγεί και για τουλάχιστον 2 μήνες οι πάσης φύσεως νομικές ενέργειες για τη ανάκτηση των οφειλομένων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι ενέργειες μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα θα αξιολογηθούν εκ νέου, μετά την οριστικοποίηση των κρατικών μέτρων στήριξης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις