Η ανάγκη συνεργασίας των ανθρώπων με τα αυτόνομα τεχνολογικά συστήματα, με φόντο καταστροφικά συμβάντα, τέθηκε επί τάπητος στο ΟΤ FORUM, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο Αγγελος Αμδίτης Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών ΕΠΙΣΕΥ/ ΕΜΠ και ο Νικόλαος Ουζούνογλου Κύριος Ερευνητής ΕΠΙΣΕΥ/ ΕΜΠ υπογράμμισαν τη σημασία της εκπαίδευσης και προετοιμασίας των πολιτών στο συμβάν και σε δεύτερη φάση στην αποκατάσταση, κάτι που παρατηρείται και στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αμδίτη, το ΕΠΙΣΕΥ ανήκει σε μια ειδική κατηγορία ερευνητικών κέντρων που συνδέονται με πανεπιστήμια και ερευνούν -μεταξύ άλλων- συστήματα επικοινωνικών και υπολογιστών. «Αυτό που απαιτείται είναι οριζόντια εκπαίδευση, από τους πολίτες μέχρι και τον κρατικό μηχανισμό, είτε αφορά τις ειδικές δυνάμεις, είτε το ΕΚΑΒ, είτε την αστυνομία, είτε την πυροσβεστική. Η συμμετοχή των πολιτών είναι αυτή που αλλάζει, που βοηθάει στην αντιμετώπιση αυτού του μεγέθους καταστροφών».

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο κ. Αμδίτη επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ μίλησε για κλιματική κατάρρευση γεγονότα και πρόσθεσε ότι κατακλυσμιαία γεγονότα σαν αυτά που ζήσαμε πρόσφατα θα είναι ίσως όλο και πιο συχνά.

Από την πλευρά του, ο κ. Ουζούνογλου τόνισε ότι είναι πολλές οι φάσεις διαχείρισης μια κρίσης, σημειώνοντας ότι «η εκπαίδευση πολιτών είναι ύψιστης σημασίας». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ανέφερε ότι η έρευνα έχει δώσει πολλά και το ΕΠΙΣΕΥ έχει ασχοληθεί με το πώς διάφοροι φορείς μπορούν να αναπτύξουν από κοινού πλαίσια εκπαίδευσης και προετοιμασίας για ένα συμβάν.

Επιπλέον, στάθηκε και στον εξοπλισμό των πρώτων αποκριτών, οι οποίοι -όπως είπε- για να  ανταποκριθούν σε ακόμη εντονότερα προβλήματα πρέπει να τους παράσχουμε οτιδήποτε είναι εφικτό, όπως αισθητήρες, εναέρια συστήματα κ.λπ. «Πρέπει να το επιταχύνουμε αυτό», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη

Όπως τονίστηκε, η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη στον κομμάτι της έρευνας και καινοτομίας και σύμφωνα με τον κ. Αμδίτη «τα drones έχουν να παίξουν τεράστιο ρόλο και στην επιτήρηση και στην έγκαιρη προειδοποίηση».

Βέβαια, όπως σημείωσαν οι ερευνητές, τα κόστη είναι τεράστια. «Η τεχνολογία έρχεται να βοηθήσει στην αξιοποίηση εξοπλισμού που στοιχίζει πολύ πιο ακριβά. Αν πιο πριν επέμβεις με την τεχνολογία, όπως ένα drone, ο πανάκριβος εξοπλισμός θα έχει χρησιμοποιηθεί βέλτιστα».

Ακόμη ένα ζήτημα που τέθηκε είναι αυτό και της διαλειτουργικότητας και επικοινωνίας. «Σε μια φωτιά για παράδειγμα έρχονται ξένοι να βοηθήσουν με άλλα συστήματα, γλώσσα κ.λπ. η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει με ταυτόχρονη εισαγωγή σωστών δεδομένων για συντονισμό, παραδείγματος χάριν».

Σε ερώτηση για το λειτουργούν αυτά τα συστήματα, ο κ. Αμδίτης δήλωσε πως «ένα μεγάλο μέρος συστημάτων είναι υπό δοκιμή. Έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα. Κάθετι καινούργιο παίρνει χρόνο για να αξιοποιηθεί. Απαιτείται χρόνος και για εκπαίδευση».

Εφαρμογές για την πολιτική προστασία

Στη συνέχεια οι ερευνητές του ΕΠΙΣΕΥ παρουσίασαν εφαρμογές για την πολιτική προστασία.

Με την πρώτη, σύμφωνα με τον κ. Ουζούνογλου, μπορεί κάποιος να δηλώσει ένα συμβάν, μία καταστροφή και να ανεβάσει πληροφορίες και φωτογραφίες. Στη συνέχεια το βλέπει ο κεντρικός φορέας και αφού υπάρχει αλληλεπίδραση μπορεί να γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις. «Τέτοιου είδους πλατφόρμες βάζουν τον πολίτη στο παιχνίδι. Αυξάνεται η αντικειμενικότητα εάν δηλωθεί κάτι από 100 πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Αμδίτης.

Σε μια άλλη εφαρμογή βλέπει κανείς ιστορικό παλαιών καταστάσεων και σενάρια για το πώς μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτού του είδους τις καταστάσεις.

«Τεχνολογικά είναι ώριμο. Αυτό που χρειάζεται είναι να τρέξουν σε πιλοτικό στάδιο, να τις δούμε στην πράξη σε πραγματικές συνθήκες και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας«,

Τέλος, μια τρίτη εφαρμογή αφορά τη βελτιστοποίηση της απόκρισης για τα θύματα ενός συμβάντος. Από το χαρτί περνάμε στην ψηφιακή εποχή. Είναι σαν βραχιόλι, το φορά ο πολίτης, μπορεί να είναι είτε τραυματίας, είτε βαριά τραυματία ή πολυτραυματίας κ.λπ. και κρίνει αν υπάρχει θέμα κινδύνου ζωής, βοηθώντας στην απόλυτη προτεραιοποίηση. Να κατευθυνθούν οι διασώστες εκεί που είναι η μεγαλύτερη ανάγκη.

Κλείνοντας, οι ερευνητές του ΕΠΙΣΕΥ επεσήμαναν πως οι πόροι μπορεί να είναι περιορισμένοι, ωστόσο η έρευνα και η καινοτομία είναι βασικοί παράγοντες που μπορούν να πάνε μπροστά μια χώρα. «Υπάρχει αλλαγή κουλτούρας, ενώ χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια να προχωρήσουμε μπροστά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News