Aν και η οριακά αποτραπείσα αναστολή της λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης θα πλανάται στις συζητήσεις των επενδυτών ωστόσο η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων  μειώνει την ελκυστικότητα των μετοχών συνεχίζει να δίνει τον τόνο στην αγορά, ενώ δε λείπουν και οι φωνές που δείχνουν ως αδύναμο στοιχείο τις διογκομένες αποτιμήσεις των γιγάντων της τεχνολογίας. Επιπλέον η νομισματική πολιτική και ιδιαίτερα το ερώτημα πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό παραμένει σημαντικός καταλύτης για τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, ενώ η επιδεινούμενη απεργία των εργαζομένων στα αυτοκίνητα αυξάνει τον κίνδυνο ευρύτερων διακυμάνσεων των τιμών στο μέλλον.

«Απλώς έχουμε πολλά ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο» εξηγεί στο Bloomberg ο στρατηγικός αναλυτής μετοχικών παραγώγων στην Stifel Nicolaus & Co, Μπράιαν Ντόνλιν.

Αγορές: Η τέλεια καταιγίδα του γ’ τριμήνου – Ξεχωρίζει το ΧΑ

Ο τεχνολογικός κλάδος

Επτά μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla και Meta Platforms, γνωστές και με το προσωνύμιο Magnificent Seven, έχουν οδηγήσει τις ευρύτερες αγορές σε υψηλότερα επίπεδα φέτος. Από την Τρίτη, αυτές οι μετοχές αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 80% της συνολικής απόδοσης του S&P 500 για το 2023. Η άνοδος τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό οφείλεται στις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και στις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί.

Η άνοδος των τιμών των μετοχών τους διόγκωσε τις αποτιμήσεις, ωστόσο, και ορισμένοι επενδυτές λένε ότι οι μετοχές της megacaps θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες αν η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων συνεχίσει να πιέζει τις μετοχές. Οι  Magnificent Seven διαπραγματεύονται με μέσο λόγο τιμής προς κέρδη 31,8 με βάση τις εκτιμήσεις κερδών για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την LSEG Datastream. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τον δείκτη 18,1 του S&P 500. Οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας και ανάπτυξης, οι οποίες συχνά έχουν σημαντική αναμενόμενη αύξηση των κερδών τους τα επόμενα χρόνια, τείνουν να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά όταν οι αποδόσεις αυξάνονται, επειδή τα μελλοντικά προβλεπόμενα κέρδη τους προεξοφλούνται πιο σοβαρά.

«Επειδή οι εταιρείες μεγαλοκεφαλαιοποίησης είναι πιο υψηλά αποτιμημένες, αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο ευαίσθητες στις μεταβολές των πραγματικών επιτοκίων» εξηγεί στο Reutersy, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Northwestern Mutual Wealth Management Co, Mάτ Στάκυ.

«Όταν οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές αρχίζουν να πέφτουν … οι δείκτες πέφτουν», προσθέτει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Miller Tabak, Μάτ  Μάλει «Τότε ο κόσμος γίνεται νευρικός και πουλάει τα αμοιβαία κεφάλαια ή τα ETFs του και … το όλο θέμα παίρνει μορφή χιονοστιβάδας».

Το πρόσφατο ξεπούλημα των μετοχών έχει ήδη πλήξει ορισμένες εταιρείες μεγαλοκεφαλαιοποίησης, με την Apple – τη μεγαλύτερη εταιρεία με βάση την αξία της αγοράς – να έχει υποχωρήσει περίπου 13% από τα τέλη Ιουλίου. Η Nvidia, που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, έπεσε σχεδόν 12% τον Σεπτέμβριο. Η Apple παραμένει με άνοδο 32% για το έτος, με την Nvidia να σημειώνει άνοδο σχεδόν 200%.

Τα ανησυχητικά σήματα από τις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης

Για όσους ελπίζουν σε μια επικείμενη ανακούφιση, οι έμποροι δικαιωμάτων προαίρεσης έχουν ένα μήνυμα: Μην αισθάνεστε πολύ άνετα ακόμα. Ο μετρητής των αναμενόμενων διακυμάνσεων των τιμών του δείκτη S&P 500 κατά την επόμενη εβδομάδα κυμαίνεται πάνω από την αναμενόμενη μεταβλητότητα σε δύο μήνες από τώρα, το αντίθετο από ένα φυσιολογικό μοτίβο, όταν οι κίνδυνοι θεωρούνται ότι αυξάνονται με την πάροδο του

Παρόλα αυτά, οι στρατηγικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η αύξηση της τεκμαρτής μεταβλητότητας για τις μετοχές τεχνολογίας δεν είναι μεγαλύτερη από ό,τι για την ευρύτερη αγορά. Αυτή η αίσθηση εφησυχασμού καθιστά τις τεχνολογικές μετοχές ευάλωτες σε αυξημένη μεταβλητότητα σε περίπτωση που η πτώση της αγοράς επιταχυνθεί από εδώ και πέρα, σημειώνει ο συνδιευθυντής στρατηγικής παραγώγων της Susquehanna Financial Group, Κρις Μέρφι.

Σίγουρα, ορισμένες μετοχές της megacap άντεξαν σχετικά καλά στην τελευταία πτώση του S&P 500, συμπεριλαμβανομένης της Alphabet, οι μετοχές της οποίας έχουν υποχωρήσει μόνο ελαφρώς από τα τέλη Ιουλίου.

Πίεση από τις αποδόσεις των ομολόγων

Οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων – τα οποία είναι ευαίσθητα στις προσδοκίες των επιτοκίων και θεωρούνται επενδύσεις χαμηλού επενδυτικού κινδύνου λειτουργούν ανταγωνιστικά με τις μετοχές, ενώ αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου αναφοράς, η οποία αυτή την εβδομάδα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 και σημείωσε το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα του τελευταίου έτους, υποχώρησε στο 4,58% την Παρασκευή. Η απόδοση ήταν στο 4,09% στα τέλη Αυγούστου.

Η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου, η οποία κινείται ανάλογα με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, σημείωσε άνοδο μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά παρέμεινε χαμηλότερα την ημέρα στο 5,05%. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές.

Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν το πρώτο αρνητικό τρίμηνο του 2023 την Παρασκευή. Ο δείκτης αναφοράς της Wall Street S&P 500 υποχώρησε 0,3 την Παρασκευή και σημείωσε πτώση 3,7% από τα τέλη Ιουνίου, το πρώτο αρνητικό τρίμηνο εδώ και 12 μήνες. Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,1% την Παρασκευή, αλλά σημείωσε πτώση 4,1% στο τρίμηνο. Αυτό σηματοδότησε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του από το τρίμηνο έως το τέλος Ιουνίου του 2022.

Δεν είναι η ένταση της πτώσης που επιβαρύνει το κλίμα, αλλά μάλλον το γεγονός ότι οι μεγάλες πτωτικές ημέρες γίνονται όλο και πιο συχνές και ότι οι μεγάλες ανακάμψεις είναι σπάνιες. Τρεις από τις έξι ημέρες κατά τις οποίες ο S&P 500 έχασε περισσότερο από 1% το τελευταίο τρίμηνο σημειώθηκαν από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Και υπήρξαν μόνο δύο ημέρες κατά τις οποίες ο δείκτης κέρδισε περισσότερο από 1% στο τρίμηνο. Αυτός ο λόγος των τριών πτώσεων προς τις αυξήσεις είναι ο υψηλότερος από το 1994, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι κινήσεις της Παρασκευής ήρθαν καθώς οι βασικές προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ υποχώρησαν από 4,3% τον Ιούλιο σε 3,9% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών για τον δείκτη πληθωρισμού, ο οποίος παρακολουθείται στενά από τους φορείς χάραξης πολιτικής.

«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η επιθετική εκστρατεία της Fed αποδίδει», εξηγεί στους Financial Times η επικεφαλής επενδύσεων στο BMO Family Office Κάρολ Σλίφ «Η πρόκληση είναι ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σχεδόν διπλάσιος του στόχου της Fed για το 2%, γεγονός που ωθεί τη Fed να διατηρεί το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων στο παιχνίδι».

Οι ευρωπαϊκές αγορές

Στην Ευρώπη, ο  δείκτης Stoxx 600 εκλεισ 0,4%, όπως και ο γερμανικός Dax. Ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,1% μετά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία ανέκαμψε από την πανδημία ταχύτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, ενώ ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας κέρδισε 0,3% μετά την αύξηση του εγχώριου πληθωρισμού με βραδύτερο ετήσιο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο.

Η εικόνα δεν ήταν και τόσο καλή, τόσο σε επίπεδο μήνα όσο και τριμήνου, εκτός από εκείνη του FTSE 100 που κέρδισε 1,2% και 2,1% αντίστοιχα. Ο DAX όμως υποχώρησε κατά 2,8% και 4,6% και ο CAC 40 σημείωσε πτώση 2,2% και 3,6%.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων διολίσθησαν, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν  τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της ευρωζώνης μειώθηκε από 5,2% τον Αύγουστο σε 4,3% τον Σεπτέμβριο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα και παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 4,5%, από 5,3% τον Αύγουστο.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 0,17 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,75%, έχοντας φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας την Πέμπτη. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 0,14 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,82%, έχοντας επίσης φθάσει σε υψηλό 10ετίας κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Παρά τις προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί, οι αγορές παλεύουν με την προοπτική τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Οι επενδυτές έπρεπε επίσης να σταθμίσουν τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 35% τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της χαμηλότερης παγκόσμιας παραγωγής.

Πετρέλαιο

Παρά τις προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί, οι αγορές παλεύουν με την προοπτική τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Οι επενδυτές έπρεπε επίσης να σταθμίσουν τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέγραψαν κέρδη που άγγιξαντο 30% κατέγραψαν σε επίπεδο τριμήνου, καθώς οι μειώσεις της παραγωγής από την ΟΠΕΚ+ συμπίεσαν την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώθηκαν 1% χαμηλότερα την Παρασκευή λόγω των μακροοικονομικών ανησυχιών και της αποκόμισης κερδών.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Brent του πρώτου μήνα Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν χαμηλότερα κατά 7 σεντς στα 95,31 δολάρια το βαρέλι κατά τη λήξη του συμβολαίου, σημειώνοντας άνοδο περίπου 2,2% την εβδομάδα και 27% το τρίτο τρίμηνο. Το πιο ρευστό συμβόλαιοBrent Δεκεμβρίου διακανονίστηκε με πτώση 90 σεντς στα 92,20 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 92 σεντς στα 90,97 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 1% την εβδομάδα και 29% το τρίμηνο.

Το Brent προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 89,85 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο και στα 86,45 δολάρια το 2024, σύμφωνα με έρευνα 42 οικονομολόγων που συνέταξε το Reuters την Παρασκευή.

Η συνεδρίαση της υπουργικής ομάδας του ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου και υπάρχει «αυξανόμενη πιθανότητα να μειωθούν οι εθελοντικές περικοπές της προσφοράς από την Aramco», λένε οι αναλυτές της National Australia Bank, αναφερόμενοι στον κρατικό παραγωγό πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Οι περικοπές της προσφοράς που ανακοίνωσαν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αναμένεται να κυριαρχήσουν στις τιμές του πετρελαίου για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street