Ένα θέατρο στο Νόρφολκ πιστεύει ότι ανακάλυψε τη μοναδική σωζόμενη σκηνή στην οποία εμφανίστηκε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Το St George’s Guildhall στο King’s Lynn είναι το παλαιότερο εν λειτουργία θέατρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, που χρονολογείται από το 1445. Κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανακαινίσεων, βρέθηκαν ξύλινες σανίδες δαπέδου – κάτω από το υπάρχον αμφιθέατρο -, οι οποίες χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Το θέατρο ισχυρίζεται ότι έγγραφα δείχνουν ότι ο Σαίξπηρ έπαιξε στο χώρο το 1592 ή το 1593.
Εκείνη την εποχή, οι θίασοι αναγάστηκαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα, καθώς τα θέατρα του Λονδίνου έκλειναν λόγω της πανούκλας. Ο θίασος της εποχής με την ονομασία «Earl of Pembroke’s Men»- που πιστεύεται ότι περιελάμβανε τον Σαίξπηρ – επισκέφθηκε το King’s Lynn.
«Έχουμε στην κατοχή μας ένα σημειωματάριο του «δήμου» τύπου λογιστικό από το 1592-93, το οποίο καταγράφει ότι ο «δήμος» πλήρωσε τον θίασο του Σαίξπηρ για να έρθει και να παίξει στον χώρο», εξηγεί ο Tim FitzHigham, δημιουργικός διευθυντής του Guildhall.
Dr Jonathan Clark, τι γνωρίζεις;
Οι σανίδες του δαπέδου εντοπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα στο πλαίσιο εργασιών ανακαίνισης στο Guildhall. Οι σανίδες είχαν σκεπαστεί για 75 χρόνια μετά την αντικατάσταση του δαπέδου στο θέατρο.
Ο Dr Jonathan Clark, ειδήμων στα ιστορικά κτίρια, κλήθηκε να ερευνήσει τον χώρο. «Θέλαμε να ανοίξουμε μια επιφάνεια μόνο και μόνο για να ελέγξουμε αν είχε σωθεί ένα παλαιότερο δάπεδο. Και ξάφνου, ανακαλύψαμε αυτό», λέει, δείχνοντας μέσα από μια προσωρινή καταπακτή.
Μερικά εκατοστά χαμηλότερα από το σύγχρονο δάπεδο βρίσκονται, όπως λέει, σανίδες που πατήθηκαν από τον Βάρδο, η καθεμία από τις οποίες έχει πλάτος 12 ίντσες (30 εκατοστά) και πάχος 6 ίντσες.
Ο Clark χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό χρονολόγησης μέσω δακτυλίων δέντρων και μια μελέτη του πώς συναρμολογήθηκε το κτίριο. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πάτωμα χρονολογείται μεταξύ των ετών 1417 και 1430, όταν κατασκευάστηκε αρχικώς το Guildhall.
«Γνωρίζουμε ότι αυτές οι σανίδες δαπέδου ήταν με βεβαιότητα εδώ το 1592 και το 1592 θεωρούμε ότι ο Σαίξπηρ εμφανίζονταν σε παραστάσεις στο King’s Lynn, οπότε είναι πιθανό αυτή να είναι η «περιοχή» στην οποία περπάτησε ο Σαίξπηρ», αναφέρει.
Ο Clark πιστεύει ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, διότι όχι μόνο είναι το μεγαλύτερο ξύλινο πάτωμα του 15ου αιώνα που υπάρχει στη χώρα, αλλά και το μοναδικό σωζόμενο παράδειγμα μιας σκηνής στην οποία εμφανίστηκε ο Σαίξπηρ.
«Είναι η μοναδική σκηνή, που βρίσκεται στην αυθεντική της κατάσταση, όπου θα μπορούσε να περπατάει και να παίζει», λέει.
Ακαδημαϊκή διαμάχη
Έχει υπάρξει μεγάλη ακαδημαϊκή διαμάχη όλα αυτά τα χρόνια για το αν ο Σαίξπηρ έπαιζε στο King’s Lynn, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω ανακάλυψη είναι σημαντικό γεγονός. Η Tiffany Stern, καθηγήτρια με αντικείμενο μελέτης το έργο του Σαίξπηρ και το πρώιμο σύγχρονο δράμα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε στο BBC: «Οι αποδείξεις ότι βρισκόταν εκεί πρέπει να επιβεβαιωθούν, αλλά είναι αρκετά ισχυρές».
«Είναι πολύ πιθανό να ήταν στέλεχος των «Earl of Pembroke’s», διότι όχι μόνο παρουσίασαν τα έργα του «Henry VI» και «Titus Andronicus» αλλά και επισκέφθηκαν το King’s Lynn το 1593», λέει η ίδια.
Ο Michael Dobson, διευθυντής του Ινστιτούτου Σαίξπηρ στο Stratford-upon-Avon, λέει: «Η αποκάλυψη της σκηνής που πράγματι βάδισε ο θίασος του Σαίξπηρ κατά τη διάρκεια των περιοδειών τους στην ανατολική Αγγλία, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο σημαντική για τους αρχαιολόγους του ελισαβετιανού θεάτρου από ό,τι είναι η replica του θεάτρου Globe που υψώθηκε κοντά στα θεμέλια του αληθινού, αλλά κατεδαφισμένου Globe στο κεντρικό Λονδίνο τη δεκαετία του 1990».
Τυχάρπαστο κοράκι
Πίσω στα ευρήματα, ο FitzHigham πιστεύει ότι μια πλειάδα θεωριών ισχυροποιεί τον ισχυρισμό ότι ο Σαίξπηρ εμφανίστηκε εκεί. Ο κωμικός του Σαίξπηρ, Ρόμπερτ Άρμιν, γεννήθηκε μόλις ένα δρόμο μακριά, σημειώνει, ενώ ένας συγγραφέας από το Νόρφολκ που ονομαζόταν Ρόμπερτ Γκριν περιέγραψε τον Βάρδο ως «τυχάρπαστο κοράκι» σε μια κακή κριτική το 1592.
Όπως εξιστορεί ο Colin Paterson, ο FitzHigham τον οδήγησε κάτω από τη σκηνή, «αναγκάζοντας» τον να στριμωχτεί ανάμεσα σε δοκάρια, χρησιμοποιώντας έναν φακό, για να μπορέσει να δει καλύτερα την τεράστια έκταση των μεσαιωνικών σανίδων του δαπέδου, η οποία, όπως εξηγεί, έχει το μέγεθος ενός γηπέδου τένις.
Εξακοσίων ετών σκηνή, λέει, με περίσσιο θαυμασμό.
*Με πληροφορίες από ΒΒC
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος