Το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας τιμά τον νορβηγό συγγραφέα και δραματουργό Γιον Φόσε για «τα καινοτόμα θεατρικά έργα και την πρόζα του που δίνουν φωνή σε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί» ανακοίνωσε την Πέμπτη η επιτροπή του βραβείου στη Σουηδική Ακαδημία.

«Το εκτεταμένο έργο του, το οποίο είναι γραμμένο στα νεονορβηγικά και καλύπτει μια ποικιλία ειδών λογοτεχνίας, αποτελείται από έναν θησαυρό θεατρικών έργων, μυθιστορημάτων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων, παιδικών βιβλίων και μεταφράσεων» αναφέρει η επιτροπή.

Βραβείο Νόμπελ: Αγγίζει το 1 εκατ. δολάρια φέτος η αξία του

«Αν και είναι σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους θεατρικούς συγγραφείς του κόσμου, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο για την πρόζα του».

Στην ηλικία των 7 ετών ο Φόσε υπέστη σοβαρό ατύχημα που τον έφερε στο κατώφλι του θανάτου, μια εμπειρία που επηρέασε το έργο του.

Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν και αργότερα ξεκίνησε λογοτεχνική καριέρα στα νεονορβηγικά, μια από τις δύο σύγχρονες γραφές στη νοργηγική γλώσσα.

Το πρώτο του μυθιστόρημα Raudtsvart (Κόκκινο, Μαύρο) εκδόθηκε το 1983, ενώ το πρώτο του θεατρικό έργο Og aldri skal vi skiljast (Και δεν θα χωρίσουμε ποτέ) το 1994.

Έργα του έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

Τον Αύγουστο του 2000 του απονεμήθηκε το Θεατρικό Βραβείο του Βορρά και τον Δεκέμβριο του 2003 χρίστηκε Ιππότης της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus