Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή ενός βασικού συστατικού της μπίρας και οι συνέπειες αρχίζουν ήδη να γίνονται ορατές, προειδοποιεί νέα μελέτη για το τρίτο δημοφιλέστερο ποτό του κόσμου μετά το νερό και το τσάι.
Οι καύσωνες, η παράταση της θερμής περιόδου του έτους και η μείωση των βροχοπτώσεων περιορίζουν την παραγωγή λυκίσμου και αλλοιώνει τη σύστασή του, προειδοποιούν οι ερευνητές του Κέμπριτζ και της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών.
Βέλγιο: Μνημείο… μπύρας αξίας 90 εκατομμύριων ευρώ
O λυκίσκος (Humulus lupulus) είναι ευρωπαϊκό αναρριχητικό φυτό που αποτελεί την τέταρτη πρώτη ύλη για την παραγωγή μπίρας, μαζί με το νερό, τη μαγιά και τη βύνη κριθαριού (κόκκοι που έχουν αρχίσει να βλασταίνουν). Τα άνθη του χαρίζουν πικρότερη γεύση στην μπίρα κα ταυτόχρονα προσθέσουν φρουτώδη αρώματα.
Η επιτυχία των μικρών ζυθοποιείων που παράγουν μπίρα με δυνατή γεύση έχουν αυξήσει τη ζήτηση για λυκίσκο καλής ποιότητας.
Ωστόσο η παραγωγή σε ορισμένες περιοχές έχει ήδη μειωθεί κατά σχεδόν 20%, δείχνει η νέα ανάλυση, η οποία εξέτασε πώς άλλαξε η παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1971 έως το 19945 και από το 1995 έως το 2018.
Στην Ευρώπη, προειδοποιούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Communications, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 4 έως 18 τοις εκατό ως τα μέσα του αιώνα αν οι καλλιεργητές δεν προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.
Ωστόσο η ποσότητα δεν είναι το μόνο ζήτημα: η μελέτη έδειξε ότι η περιεκτικότητα του λυκίσκου σε άλφα οξέα, τα οποία δίνουν στη μπίρα τη χαρακτηριστική γεύση της, έχει μειωθεί κατά 20-31%.
Οι καλλιεργητές ήδη προσπαθούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και οι καλλιέργειες μεταφέρονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα και πιο βροχερές περιοχές.
Σύμφωνα όμως με τη μελέτη απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις και η συνολική καλλιεργούμενη έκταση θα πρέπει να αυξηθεί κατά 20% σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντισταθμιστούν οι απώλειες.
«Η αποτυχία προσαρμογής θα θέσει σε κίνδυνο την κερδοφορία της καλλιέργειας λυκίσκου σε ορισμένες περιοχές» δήλωσε σύμφωνα με το BBC ο Μάρτιν Μόζνι της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Συνέπεια θα είναι η μείωση της παραγωγής και η αύξηση της τιμής για τους ζυθοποιούς» πρόσθεσε.
Πηγή: in.gr
Latest News
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Επιδοτήσεις έως 6.000 για αντλίες θερμότητας και έως 1.020 ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Αναλυτικά ο οδηγός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα για νοικοκυριά»