Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης παρουσίασε τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία βασικών μεγεθών της.

Σύμφωνα με αυτές, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν στο σύνολο της χρήσης σε 2,3 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Αύγουστο.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης κόστος προς έσοδα θα βελτιωθεί στο 43% από 55% το 2022 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για διαμόρφωσή του στο 45%.

Ανοδικά αναθεωρήθηκαν επίσης η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 11,5% από 11% προηγουμένως, αλλά και τα κέρδη ανά μετοχή που πλέον αναμένονται στα 0,30 ευρώ από 0,29 ευρώ.

Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε εκτενώς στη συμφωνία με τη UniCredit για τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, την εμπορική συνεργασία στην Ελλάδα στους τομείς των επενδυτικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και την απόκτηση από τον ιταλικό όμιλο του 9% των μετοχών της τράπεζας που σήμερα κατέχει το ΤΧΣ.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα σαφές σήμα επιστροφής του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα, καθώς για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια ένας μεγάλος ευρωπαϊκός όμιλος επενδύσει στην εγχώρια αγορά.

Πρόσθεσε δε πως αποτυπώνει την εμπιστοσύνη προς τις προοπτικές της Alpha Bank.

Κατά τον κ. Ψάλτη, η ολοκλήρωση του deal δεν θα έχει καμία επίπτωση στην κερδοφορία της τράπεζας, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό της στο νέο ρουμανικό όμιλο που θα δημιουργηθεί θα πέσει στα επίπεδα του 10%.

Όπως εξήγησε η μισή απώλεια από την αποενοποίηση των εργασιών στη Ρουμανία θα καλυφθεί από τη συμμετοχή της Alpha Bank στο νέο σχήμα, το οποίο θα έχει μετά συγχώνευση καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας, καθώς το μέγεθος αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης των εργασιών στην τοπική αγορά.

Το υπόλοιπο 50%, σύμφωνα με τον ίδιο θα αναπληρωθεί από την αποδοτικότερη χρήση των κεφαλαίων που θα απελευθερωθούν, τις χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης της Alpha Bank στις αγορές, καθώς θα αποτελεί μέρος ενός ισχυρού πανευρωπαϊκού δικτύου.

«Με λιγότερα κεφάλαια θα πετύχουμε τουλάχιστον την ίδια κερδοφορία» υπογράμμισε ο CEO της Alpha Bank, διευκρινίζοντας ότι στους προαναφερθέντες υπολογισμούς δεν λαμβάνονται υπόψιν τα κέρδη που θα προκύψουν από την εμπορική συμφωνία των δύο μερών για την ελληνική αγορά.

Για την προοπτική διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023, η διοίκηση της Alpha Bank εμφανίστηκε αισιόδοξη για την εξασφάλιση της έγκρισης από τον επόπτη, με τον οποίο η σχετική συζήτηση για γίνει στις αρχές του 2024.

Για την επόμενη χρήση, αναφέρθηκε πως αναμένεται μία μέτρια πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους, λόγω της αύξησης των αποδόσεων στις καταθέσεις και της μεταφοράς αποταμιεύσεων από λογαριασμούς πρώτης ζήτησης σε προθεσμίας.

Εξάλλου, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι οι νέες χρηματοδοτήσεις κινούνται εντός των στόχων που είχε θέσει η τράπεζα στις αρχές του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένει ότι ο στόχος για την πιστωτική επέκταση θα επιτευχθεί, παρά τις αυξημένες πρόωρες αποπληρωμές από τους δανειολήπτες, λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού, που συνεχίστηκαν και στο β΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Στη χειρότερο σενάριο, τα εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα διαμορφωθούν έως και 1% χαμηλότερα από το στόχο των 33 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για το τέλος του 2023, τόνισε ο CEO της Alpha Bank.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Υπενθυμίζεται ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο ΧΑ η Alpha Bank δημοσιοποίησε τις οικονομικές της καταστάσεις για το γ΄ τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με αυτές, καταγράφηκε ενισχυμένη δυναμική τόσο σε κερδοφορία όσο και σε κεφαλαιακή επάρκεια με τα Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους σχεδόν να διπλασιάζονται (+91,7%) σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022 και να ανέρχονται στα 564,7 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) διαμορφώθηκε στο 13,9% στο γ’ τρίμηνο και στο 12,8% στο εννεάμηνο, ενώ οι βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις της τράπεζας οδήγησαν σε περαιτέρω αναβάθμιση του στόχου κερδοφορίας για το 2023 σε πάνω από 11,5% (από >11% τον Αύγουστο).

Σημαντική ενίσχυση παρουσίασαν και οι κεφαλαιακοί δείκτες της Τράπεζας, με τον Δείκτη FL CET1 να ενισχύεται κατά 177 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους και να ανέρχεται στο 13,9% και τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να σημειώνει αντίστοιχη αύξηση 308 μ.β. και να ανέρχεται στο 18,2%.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας, με τον Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) να μειώνεται κατά 40 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και να διαμορφώνεται τελικά στο 7,2% το γ΄ τρίμηνο, χάρη στην ενισχυμένη δραστηριότητα που παρουσιάζει η τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και στη θετική επίπτωση (-20 μονάδες βάσης) από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής Cell τον Οκτώβριο.

Η μείωση του προφίλ κινδύνου της Τράπεζας είχε ως αποτέλεσμα το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου να διαμορφωθεί στις 79 μ.β. το γ΄ τρίμηνο, σε συμφωνία με τον στόχο της Διοίκησης.

Παράλληλα με την ενισχυμένη αποδοτικότητα της Τράπεζας, σημαντική περαιτέρω βελτίωση σημείωσε και το προφίλ ρευστότητας της Alpha Bank, με τον Δείκτη Δάνεια προς Καταθέσεις να μειώνεται στο 74%, σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και τον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) να ανέρχεται στο 191%, δηλαδή 91 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα όρια που θέτει ο επόπτης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις