Με ενισχυμένη κερδοφορία και αύξηση λειτουργικών εσόδων ολοκλήρωσε το γ’ τρίμηνο η Alpha Bank. Ειδικότερα, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 208,1 εκατ. ευρώ έναντι 191,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας άνοδο 8,9%. Την ίδια στιγμή, τα κύρια λειτουργικά έσοδα έφθασαν στα 600,9 εκατ. ευρώ από 547,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 9,7%.

Ισχυρές ήταν οι επιδόσεις της τράπεζας και στο εννιάμηνο του 2023, με τα κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται στα 561,2 εκατ. ευρώ από 360 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση 52,1% ενώ και τα κύρια λειτουργικά έσοδα κατά το ίδιο διάστημα ενισχύθηκαν κατά 18,8%, φθάνοντας στα 1,69 δισ. από 1,42 δισ. το αντίστοιχο διάστημα την περσινή χρονιά.

Ψάλτης (Alpha Bank): Νέα δυναμική φέρνουν η επενδυτική βαθμίδα και η συμφωνία με UniCredit

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης εμφανίστηκε ικανοποιημένος, λέγοντας πως η κερδοφορία διατήρησε την ανοδική της τροχιά, με το Καθαρό Έσοδο από Τόκους να σημειώνει αύξηση κατά 8,4% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση

«Παράλληλα, συνεχίσαμε τη συνετή διαχείριση του ισολογισμού μας, με τον Δείκτη των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) να περιορίζεται στο 7,2%. Τον Οκτώβριο προχωρήσαμε στην ολοκλήρωση του Project Cell, που περιορίζει περαιτέρω το προφίλ κινδύνου του ισολογισμού μας με τρόπο κεφαλαιακά ουδέτερο, ενώ μειώνει τον Δείκτη ΜΕΑ κατά 0,2%», πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά κάνει ο κ. Ψάλτης στη συμφωνία με την UniCredit, επισημαίνοντας πως «αναγνωρίζοντας την ισχυρή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Alpha Bank, η UniCredit υπέβαλε επίσης προσφορά για το ποσοστό των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζά μας. Η συμφωνία αυτή, εφόσον εγκριθεί, θα επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank, και θα οδηγήσει στην είσοδο ενός στρατηγικού εταίρου που διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη, χαρακτηριστικά που θα αξιοποιήσουμε το προσεχές διάστημα».

Προοπτικές

Σε ό, τι αφορά τις προοπτικές, επισημαίνεται ότι οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις έχουν μεταβάλει το διεθνές επιτοκιακό περιβάλλον, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού και σε αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης, επιμηκύνοντας πιθανότατα την περίοδο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Παρότι οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν μετριαστεί, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει την αναπτυξιακή της δυναμική το 2023, με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να εκτιμάται στο +2,4%, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η εκτιμώμενη αύξηση αναμένεται να προέλθει από την εισροή πόρων μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, την αύξηση της απασχόλησης και την ενισχυμένη τουριστική περίοδο που στηρίζουν την κατανάλωση των νοικοκυριών. Ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας σε ένα μοντέλο
οικονομικής μεγέθυνσης με έμφαση στις επενδύσεις, αποτυπώνεται στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και υποστηρίζεται από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το αξιόχρεο της χώρας.

Η Τράπεζα συνεχίζει να υλοποιεί τους στόχους του Στρατηγικού της Σχεδίου, πετυχαίνοντας βελτίωση της κύριας κερδοφορίας, ενίσχυση του ισολογισμού και οργανική δημιουργία κεφαλαίων, δίνοντας παράλληλα έμφαση στον εξορθολογισμό του κόστους. Οι βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις της Τράπεζας εν μέσω ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος επιτοκίων οδήγησαν σε περαιτέρω αναβάθμιση του στόχου κερδοφορίας για το 2023 σε πάνω από 11,5% (από >11% τον
Αύγουστο).

Η Alpha Bank ανακοίνωσε στις 23 Οκτωβρίου τη σύναψη συνεργασίας-ορόσημο με την UniCredit. Οι δύο τράπεζες θα συγχωνεύσουν τις θυγατρικές τους στη Ρουμανία, δημιουργώντας την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη ρουμάνικη τραπεζική αγορά. Επιπλέον θα συνάψουν μακροπρόθεσμη εμπορική συνεργασία σε διαφορετικούς τομείς, με την UniCredit να αποκτά μερίδιο στην Alpha Bank. Η συναλλαγή διατηρεί αμετάβλητες τις προσδοκίες για τα Καθαρά Κέρδη, ενώ η εμπορική συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας σε αύξηση της Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, με δυνατότητα περαιτέρω ανόδου. Η συναλλαγή βελτιστοποιεί περαιτέρω την κατανομή κεφαλαίων, ενώ επιτρέπει στον Όμιλο να διατηρήσει την ανοδική του πορεία από τη δημιουργία αξίας και τις ευνοϊκές προοπτικές που παρουσιάζει η Ρουμανία.

Τέλος, εδραιώνει την ηγετική θέση της Alpha Bank σε βασικούς τραπεζικούς τομείς στην εγχώρια αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις