Πάνω από τρία χρόνια η μετοχή και τα ομόλογα της MLS Πληροφορική βρίσκονται σε αναστολή και το «τεχνολογικό θαύμα» από την Πυλαία της Θεσσαλονίκης μάλλον χρειάζεται ένα κανονικό θαύμα για να περάσει τον κάβο.
Με αόρατες λογιστικές καταστάσεις, καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί ισολογισμοί για τις οικονομικές χρήσεις 2020, 2021 και 2022, απλήρωτα τα τρία ομολογιακά δάνεια και σχεδόν μηδενική δραστηριότητα, η ΜLS (Making Life Simple) του Γιάννη Καματάκη είναι πλέον αντιμέτωπη και με πλειστηριασμούς.
Με επισπεύδουσα τη Procredit Bank (Bulgaria) EAD, τη βουλγαρική θυγατρική του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού ProCredit Holding AG & Co. και τιμή πρώτης προσφοράς στο 1,6 εκατ. ευρώ, το μοντέρνο στρατηγείο της ΜLS στο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας – Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης πρόκειται να βγει στο σφυρί στις 22 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο γραφείων με υπόγειο χώρο στάθμευσης, ολικής επιφάνειας 1.832,82 τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 1.410,44 τ.μ.
Η κατάσχεση επιβλήθηκε για 50.000 ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής επιταχθείσας απαίτησής, «με ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος της υπέρ ης η εκτέλεση, για την είσπραξη του υπολοίπου επιταχθέντος ποσού, με άλλη αναγκαστική κατάσχεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σε άλλον πλειστηριασμό, καθ’ ότι ο περιορισμός στο ως άνω ποσό έγινε αποκλειστικά και μόνο για μείωση των εξόδων εκτέλεσης, πλέον περαιτέρω τόκων και όλων των εξόδων εκτελέσεως», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση του πλειστηριασμού.
Όσον αφορά τα τρία ομολογιακά δάνεια της εταιρείας, το πρώτο έχει ήδη λήξει χωρίς να αποπληρωθεί, ενώ τα άλλα δύο λήγουν εντός του 2024.
Πριν λίγες μέρες, χωρίς να υπάρξει κάποια (ευχάριστη) έκπληξη, μια ακόμη συνέλευση ομολογιούχων της MLS δεν είχε απαρτία (σ.σ. απαιτούνταν απαρτία 2/3 επί του συνόλου) και δεν ήταν δυνατή η λήψη οποιασδήποτε σοβαρής απόφασης.
Το θαύμα, ο Μητσοτάκης και άφαντος επενδυτής
Πολλές φορές στην 30χρονη πορεία της η MLS παρουσιάστηκε ως «τεχνολογικό θαύμα» που μάλιστα δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας.
Μια ελληνική εταιρία, η οποία «μπόρεσε – και μπορεί και σήμερα – να ανταγωνίζεται ευθέως μεγάλους ξένους κολοσσούς, σε προϊόντα και υπηρεσίες, που δεν θα θεωρούσε κανείς ότι η Ελλάδα έχει ένα φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα» είχε «δει» το 2016 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν επισκέφθηκε τα γραφεία της ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη για την 81η ΔΕΘ.
Αλλά κάθε θαύμα διαρκεί τρεις ημέρες και το μεγάλο τέσσερις, πόσο μάλλον όταν το θαύμα είχε αρχίσει να ξεθωριάζει στα μάτια της αγοράς ήδη από τις αρχές του 2019, ή και πιο πριν. Όταν δηλαδή κάποιοι άρχισαν να κοιτούν πιο προσεκτικά τα νούμερα και τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η διοίκηση Καματάκη.
Αν και η διοίκηση επιχείρησε να βρει στρατηγικό επενδυτή και στην αγορά κυκλοφόρησαν φήμες ότι ένα κυπροελβετικό fund είχε ενδιαφερθεί, τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο φήμες.
Πέρσι τον Σεπτέμβριο το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την αίτηση της MLS για λήψη προληπτικών μέτρων έναντι των πιστωτών της. Η λίγων μηνών προστασία πλέον δεν ισχύει εξ ου και έφτασε η ώρα των πλειστηριασμών, με τα χρέη της εταιρείας να υπερβαίνουν τα 32 εκατ. ευρώ, μοιρασμένα σε τραπεζικό δανεισμό και τρία ομολογιακά.
Η εκτόξευση και τα βραβεία
Η MLS ιδρύθηκε πριν από 34 χρόνια στη Θεσσαλονίκη με στόχο «την έρευνα, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και την προώθηση ηλεκτρονικών συσκευών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, δίνοντας πάντα ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία».
Την πρώτη δεκαετία λειτουργίας της, η MLS ανέπτυξε πολλαπλές εφαρμογές λογισμικού αλλά και firmware για διάφορα ηλεκτρονικά προϊόντα, ενώ παράλληλα οι έρευνες της στο χώρο της ασφάλειας και προστασίας κατά της παράνομης αντιγραφής λογισμικού οδηγούν στην πρωτοποριακή μέθοδο κλειδώματος CD-ROM LaserLock.
Για το LaserLock το 1999 η εταιρεία κατέκτησε το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας, που συνοδεύτηκε και από χρηματικό έπαθλο 200 χιλ. ευρώ Σε μια τελετή που θύμιζε τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο τότε προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καγκελάριος της Αυστρίας φώναξε «Greece!».
Τον Μάιο του 2001 η εταιρεία εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντλώντας 5 εκατ. ευρώ.
Το 2006 λανσάρει τον καινοτόμο πλοηγό MLS Destinator Talk&Drive, ενώ το 2010 αναπτύσσει διαδραστικούς πίνακες και κερδίζει τον διαγωνισμό του ελληνικού δημοσίου για την προμήθεια τους σε δημόσια σχολεία στην ελληνική επικράτεια.
Την ίδια χρονιά και ενώ η οικονομική κρίση άπλωνε τα μαύρα πέπλα της πάνω από την ελληνική οικονομία, ο Γιάννης Καματάκης, γιος μεγάλου κάποτε Βορειοελλαδίτη κατασκευαστή, τιμήθηκε από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας με το βραβείο Κούρος για την Ανάπτυξη και την Καινοτομία.
Ήταν μια χρυσή εποχή για την εταιρεία, η οποία δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί του πρώτο της κινητό τηλέφωνο MLS IQTalk, το πρώτο ελληνικό Android Smartphone.
Το 2013 ακολουθεί το πρώτο της tablet και ύστερα μια Android «έξυπνη» τηλεόραση. Περί τα τέλη του 2015, η MLS έφτασε να κατέχει μερίδιο 17% στην ελληνική αγορά των υπολογιστών tablet.
Η MAIC που ήθελε να γίνει Alexa
H ψηφιακή βοηθός ΜAIC, που ήρθε στη συνέχεια, φιλοδοξούσε να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες στην ιστορία της MLS.
Τον Ιανουάριο 2019, η MLS Innovation Inc. ανακοινώνει την επίσημη κυκλοφορία της νέας MAIC (MLS Artificial Intelligence Center), η οποία λανσάρεται ως η πρώτη -αυτού του τύπου- Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης και Αναγνώρισης Φωνής.
Οι ψηφιακοί βοηθοί είναι μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία προγραμμάτων τα οποία ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη και να καταλαβαίνουν προφορικές εντολές, αλλά και αποκρίνονται σε αυτές, όπως η Siri της Apple και η Alexa της Amazon.
Η MAIC, που σε άπταιστα ελληνικά ενημερώνει για τον καιρό, ελέγχει τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού, κάνει βιντεοκλήσεις, εξηγεί στις νοικοκυρές πώς να μαγειρέψουν, λέει ανέκδοτα, κοιμίζει τα παιδιά με παραμύθια, βρίσκει πάρκινγκ κ.ά., ήταν το πιο μεγάλο στοίχημα του Γιάννη Καματάκη, το οποίο, παρά τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν, δεν του βγήκε. Μόλις 15 χιλ. «κομμάτια» πουλήθηκαν τον πρώτο χρόνο όταν οι συντηρητικοί στόχοι της εταιρείας ήταν να ξεπεράσουν τις 100 χιλ.
Σήμερα στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας σχεδόν όλα τα καινοτόμα προϊόντα που υποτίθεται ότι πουλάει δεν είναι διαθέσιμο, με εξαίρεση τις θήκες για κινητά και τάμπλετ και τις προστατευτικές ζελατίνες…
Latest News
Η συγχώνευση έφερε οργανική κερδοφορία 27,3 εκατ. ευρώ για την Attica Bank
Στόχος για την Attica Bank η πλήρης εξυγίανση εντός του 2024 και η λειτουργική συγχώνευση μέσα στο 2025
Startups στην Ελλάδα: Οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι εξαγορές και οι προοπτικές για το 2025
Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και την υποστήριξη της EATE παρουσίασε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το report Startups in Greece
Νέες προοπτικές για την Υδρόγειο Ασφαλιστική με την ένταξή της στον Όμιλο Reale
Το Ετήσιο Συνέδριο Συνεργατών της πραγματοποίησε η Υδρόγειος Ασφαλιστική με βραβεύσεις των κορυφαίων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών της
Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
Το Business Banking της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο εξυπηρέτησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Η νέα εταιρική ταυτότητα της ΕΧΑΕ
Η ανανεωμένη εταιρική εικόνα αντλεί έμπνευση από τη μακρόχρονη ιστορία του Χρηματιστηρίου
Στην ΙΟΝ πέρασε και με την... βούλα η Λάβδας - Το μήνυμα Κωτσιοπούλου
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική τόσο της ΙΟΝ όσο και της Λάβδας
Ο Βασίλης Σπίνος αναλαμβάνει νέος General Manager στην Wolt
Ο Βασίλης Σπίνος ξεκίνησε την καριέρα του στη Wolt τον Νοέμβριο του 2018
Έφθασαν τα 300 καταστήματα franchise της ΑΒ Βασιλόπουλος
H επέκταση του δικτύου franchise αποτελεί βασικό πυλώνα του στρατηγικού πλάνου της ΑΒ Βασιλόπουλος
Ασφυξία στις επιχειρήσεις από τις υψηλές προμήθειες - Η ανάλυση ΕΣΕΕ [γραφήματα]
H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ
Στις top 3 επιλογές της Citi η Metlen για το 2025 – Βλέπει άνοδο 40%
Σύμφωνα με τη Citi, η δραστηριότητα της Metlen στον τομέα της ενέργειας βρίσκεται σε σταθερές βάσεις