Βουτιά έκαναν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο καθώς υποχώρησαν κατά 12,4% σε ετήσια βάση, ενώ σε επίπεδο ΕΕ υποχώρησαν κατά 11,2%. Τον Σεπτέμβριο 2023 έναντι του Αυγούστου 2023 η πτώση ήταν 0,5% στην ευρωζώνη και 0,6% στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Bιομηχανία: Μείωση κατά 2,2% στις τιμές παραγωγού στην ΕΕ το α΄τρίμηνο 2023

Στην Ελλάδα οι τιμές παρουσίασαν νέα αύξηση κατά 1,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησαν κατά 4,7%.

Συνολικά σε επίπεδο ευρωζώνης, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στη ζώνη, σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 2,2% στον ενεργειακό τομέα, ενώ οι τιμές παρέμειναν σταθερές για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και μειώθηκαν κατά 0,2% τόσο για τα ενδιάμεσα αγαθά όσο και για τα μη – ανθεκτικά καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου εξαιρουμένης της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,1%.

Στην ΕΕ, οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2,1% στον ενεργειακό τομέα και κατά 0,1% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, ενώ οι τιμές παρέμειναν σταθερές για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,1% για τα ενδιάμεσα αγαθά και κατά 0,2% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά εμπορεύματα. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,1%.

Οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις στις τιμές βιομηχανικού παραγωγού παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (+28,5%), τη Ρουμανία (+2,6%) και τη Βουλγαρία (+2,1%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία (-0,9%), την Κύπρο και την Πολωνία ( τόσο -0,3%) όσο και στη Γερμανία (-0,2%).

Ετήσια σύγκριση ανά κύριο βιομηχανικό όμιλο και ανά κράτος μέλος

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σε επίπεδο ευρωζώνης σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 31,3% στον τομέα της ενέργειας και κατά 4,8% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 3,9% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 4,3% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 5,5% για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο ΕΕ, οι τιμές μειώθηκαν κατά 28,5% στον ενεργειακό τομέα και κατά 4,7% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 3,7% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 3,8% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 5,4% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά . Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-38,9%), στη Βουλγαρία (-32,0%) και στην Ιταλία (-18,3%). Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+23,8%), στην Ουγγαρία (+7,1%) και στη Σλοβενία (+3,1%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια