Στους αναλυτές που εξαίρουν τις επιδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο του χρέους προστίθενται σήμερα και αυτοί της Morgan Stanley, αφού εκτιμούν ότι σε μία διετία, δηλαδή το 2025, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω από το 150%. Μάλιστα, η μείωση θα ξεπεράσει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες, από το 171,3% που ήταν στα τέλη του 2022.

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν πάνω από το 2% την επόμενη διετία, δηλαδή πάνω από τις επιδόσεις των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, με σημαντικές βοήθειες από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι στο 2,3% και 2,4% αντίστοιχα το 2024 και το 2025.

Ελληνική οικονομία: Fitch και έκθεση της Κομισιόν κρίνουν τα μέτρα στήριξης

Κατανάλωση και επενδύσεις

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, τόσο η κατανάλωση όσο και οι επενδύσεις θα συντηρήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα τροφοδοτήσει την κατανάλωση, παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν. Δεδομένης της σταδιακής αποκλιμάκωσης των πιέσεων στις τιμές καταναλωτή, η τάση αναμένεται να είναι αυξητική στην κατανάλωση, επισημαίνει η Morgan Stanley.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, θα βελτιώσει το κόστος δανεισμού των εγχώριων επιχειρήσεων, ενισχύοντας παράλληλα και τη ροή των επενδύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;