Σε καταρχήν συμφωνία για την ενίσχυση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο να αποτραπεί η επανάληψη των προγραμμάτων διάσωσης που χρηματοδοτήθηκαν από τους φορολογούμενους κατά την οικονομική κρίση του 2008.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των πολυαναμενόμενων παγκόσμιων προτύπων, γνωστών ως «Βασιλεία ΙΙΙ», ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων που άπτονται των cryptoassets και των κινδύνων βιωσιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ολοκληρώσουν το περίπλοκο και αμφιλεγόμενο σύνολο πολιτικών για να στηρίξουν την οικονομική ισχύ των τραπεζών αφού η ανάληψη υπερβολικού κινδύνου έπληξε την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, καθώς οι αναμνήσεις της πιστωτικής κρίσης ξεθωριάζουν, η Ευρώπη προσπάθησε να αποδυναμώσει την εκδοχή των κανόνων της, φοβούμενη ότι θα πνίξει τη ροή χρημάτων προς εταιρείες που εξαρτώνται περισσότερο από δάνεια παρά στις ΗΠΑ.

Ελληνικές τράπεζες: Η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων οίκων

Σημαντικό ορόσημο

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη και το κοινοβούλιο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όμως είναι ένα σημαντικό ορόσημο, πέντε χρόνια αφότου οι ρυθμιστικές αρχές συγκεντρώθηκαν στην Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας και συμφώνησαν για το ευρύ σύνολο κανόνων κεφαλαίου.

Η καρδιά της προσπάθειας οριστικοποίησης της «Βασιλείας III» είναι το λεγόμενο «ελάχιστο κεφάλαιο» (output floor), το οποίο περιορίζει τον βαθμό στον οποίο οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους δικούς τους υπολογισμούς για να ποσοτικοποιήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Οι ρυθμιστικές αρχές υποστήριξαν ότι οι τράπεζες μπορούσαν να εκμεταλλευθούν το σύστημα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το ποσό του κεφαλαίου που μπορούν να καταβάλλουν στους μετόχους μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει «κατάλληλες μεταβατικές ρυθμίσεις για να δοθεί επαρκής χρόνος στους παίκτες της αγοράς να προσαρμοστούν», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Άλλα μέρη του πακέτου περιλαμβάνουν:

  • Βελτιώσεις που σχετίζονται με πιστωτικούς κινδύνους, κινδύνους αγοράς και λειτουργικούς κινδύνους
  • Πρόσθετες προσπάθειες για να γίνουν οι κανόνες αναλογικοί για «μικρά και μη σύνθετα ιδρύματα»
  • Ένα κοινό πλαίσιο για τη διασφάλιση ότι τα τραπεζικά στελέχη και άλλα βασικά στελέχη είναι κατάλληλα για τους ρόλους τους
  • Ένα μεταβατικό καθεστώς προληπτικής εποπτείας για τα cryptoassets
  • Τροποποιήσεις για την ενίσχυση διαχείρισης Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και κινδύνων Διακυβέρνησης από τις τράπεζες
  • Κοινές ελάχιστες απαιτήσεις για υποκαταστήματα τραπεζών εκτός ΕΕ και εποπτεία των δραστηριοτήτων τους στο μπλοκ
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις