
Στην τάξη εγκάλεσε ο Τζακ Μα την… εταιρεία που δημιούργησε πριν δεκαετίες. Σε μια σπάνια και αιφνιδιαστική κίνηση, το Bloomberg αποκάλυψε πως ο δισεκατομμυριούχος με εσωτερικό του υπόμνημα, ζήτησε θεμελιώδεις αλλαγές στην Alibaba Group Holding Ltd.
Ο Μα, ο οποίος έχει μείνει ως επί το πλείστον μακριά από τις καθημερινές δραστηριότητες από το 2020, εξέπληξε τους εργαζόμενους την Τετάρτη απαντώντας σε μια ανάρτηση του προσωπικού στο εσωτερικό φόρουμ της Alibaba.
Τζακ Μα: Η νέα startup και οι σπουδές στην αγροτεχνολογία
Η πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης
Στο σύντομο μήνυμά του, ο επιχειρηματίας επαίνεσε τις αποφάσεις που έλαβε τα τελευταία χρόνια η ανταγωνίστρια PDD Holdings Inc. για να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον ηγέτη του ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας. Αλλά ο Μα ήταν πεπεισμένος ότι η Alibaba θα αλλάξει και «θα διορθώσει την πορεία της», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Κάθε μεγάλη εταιρεία γεννιέται μέσα σε έναν χειμώνα», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος. «Καθώς η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης για το ηλεκτρονικό εμπόριο ξεκινά, είναι μια ευκαιρία για όλους, αλλά και μια πρόκληση».
Ο ανταγωνισμός φυγείν αδύνατον
Η επιστολή του Μα έρχεται καθώς η Alibaba βρίσκεται σε μια δίνη αναταραχών τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, καθώς μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη και ανερχόμενοι ανταγωνιστές όπως η PDD και η ByteDance Ltd. υπονομεύουν την άλλοτε κυρίαρχη επιχείρηση διαδικτυακής λιανικής πώλησης.

Η εταιρεία φέτος βρέθηκε σε ένα στάδιο εσωτερικών ανακατατάξεων, ξεκινώντας με την ανακοίνωση ενός σχεδίου διάσπασης της εταιρείας σε έξι μικρότερα κομμάτια. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Ζανγκ παραιτήθηκε και η εταιρεία έφερε δύο μακροχρόνιους έμπιστους του Μα, τον Τζόζεφ Τσάι και τον Έντι Γου, για να διοικήσουν την εταιρεία. Μήνες αργότερα, το ζεύγος ανακοίνωσε ότι βάζει στο ράφι την πολυαναμενόμενη απόσχιση και εισαγωγή στο χρηματιστήριο του βραχίονα cloud αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάνοντας μια εντυπωσιακή στροφή που έθεσε όμως υπό αμφισβήτηση τη μελλοντική κατεύθυνση της εταιρείας.
Η ανάγκη του Μα
Δεν είναι σαφές πού είδε ο Μα την πιο πιεστική ανάγκη για αλλαγή, αλλά το ασυνήθιστο υπόμνημά του υποδηλώνει ότι ο συνιδρυτής αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθυνθεί στο «στράτευμα» – τους εργαζομένους. Τα σχόλια προς το προσωπικό της Alibaba είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι ο άλλοτε άφαντος δισεκατομμυριούχος γίνεται πιο ενεργός δημοσίως μετά από χρόνια αποχής από τα φώτα της δημοσιότητας, μετά τη σαρωτική καταστολή των επιχειρήσεων του Πεκίνου. Μόλις δημιούργησε μια νέα εταιρεία για την επεξεργασία και πώληση αγροτικών προϊόντων, την Hangzhou Ma’s Kitchen Food. Οι μετοχές της Alibaba περιόρισαν τις απώλειες στο Χονγκ Κονγκ μετά τα ενθαρρυντικά σχόλια του Μα.
To πρόβλημα με την Temu
Ήρθαν λίγες ώρες αφότου η PDD ανακοίνωσε τα πρόσφατα θετικά της οικονομικά αποτελέσματα. Η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Colin Huang σημείωσε άνοδο 18% μετά την ανακοίνωση ενός ισχυρότερου από τον αναμενόμενο διπλασιασμού των εσόδων, χάρη στην επιτυχία της επιτυχημένης εφαρμογής αγορών Temu στις ΗΠΑ, καθώς και στην πραγματοποίηση νέων εισβολών στην πατρίδα της.
Η ανάπτυξη της PDD ξεπέρασε κατά πολύ τους Κινέζους ανταγωνιστές της, συμπεριλαμβανομένης της Alibaba, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε τις προσφορές για να προσελκύσει τους καταναλωτές που αναζητούν ευκαιρίες σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας. Κατά τη διάρκεια ακόμη μιας εκπτωτικής ημέρας, της Singles’ Day που μόλις ολοκληρώθηκε, η PDD πιθανότατα σημείωσε αύξηση 20% στις συναλλαγές έναντι μονοψήφιων αυξήσεων των αντιπάλων της, εκτιμά η Goldman Sachs.
Η χρηματιστηριακή αξία της PDD στα 176 δισεκατομμύρια δολάρια είναι τώρα σε απόσταση αναπνοής από τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια της Alibaba, κάτι που φάνταζε αδιανότητο σε μια άλλη εποχή. Μέρος αυτής της αλματώδους ανόδου προέρχεται από την Temu, η οποία μέσα σε μόλις ένα χρόνο ξεπέρασε τη Shein σε πωλήσεις και θεωρείται πλέον ως μία από τις πιο ανατρεπτικές δυνάμεις στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο ιστότοπος – ο οποίος ακολουθεί την ίδια στρατηγική μειωμένων τιμών που χρησιμοποιεί ο βασικός της αντίπαλος Shein καθώς και η εγχώρια εφαρμογή Pinduoduo της PDD – έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε δεκάδες χώρες.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια