
Επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή θυμοσοφία ότι το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται, ο Ίλον Μασκ τα έχει βρει σκούρα με το Χ (πρώην Twitter).
Κι ενώ οι διαφημιστικές εταιρείες αποσύρουν τις καταχωρήσεις τους από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, λόγω της παρουσίασης τους δίπλα σε φιλοναζιστικές αναρτήσεις, ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας αντί να κάνει ότι περνά από το χέρι του για να διασφαλίσει την επιστροφή τους, αφού αποτελούν το 90% των εσόδων του Χ, ρίχνει λάδι στη φωτιά πραγματοποιώντας προσωπικές επιθέσεις στα διευθυντικά στελέχη τους.
Ίλον Μασκ: Το κακομαθημένο παιδί που θέλει να τραβά την προσοχή
Γράφοντας σχετικά ο δημοσιογράφος του BBC, Τζέιμς Κλέιτον, που ειδικεύεται στο ρεπορτάζ τεχνολογίας θυμάται μια συνέντευξη που είχε κάνει με τον ιδρυτή της Tesla και πρόεδρο του Χ από τον περασμένο Απρίλιο, εκείνες τις πρώτες ημέρες της περίφημης εξαγοράς που είχε διαφημιστεί ότι θα άλλαζε το τοπίο στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.
Η Disney, η Apple και οι άλλες
«Αν η Disney αισθάνεται άνετα να διαφημίζει παιδικές ταινίες [στο Twitter] και η Apple αισθάνεται άνετα να διαφημίζει iPhone, αυτά αποτελούν καλές ενδείξεις ότι το Twitter είναι ένα καλό μέρος για διαφήμιση», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ευφυής μεγιστάνας. Επτά μήνες αργότερα, τόσο η Disney όσο και η Apple δεν διαφημίζονται πλέον στο X και ο Μασκ προτρέπει τις εταιρείες που έχουν αποχωρήσει από την πλατφόρμα να «πάνε να….».
Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη, σε μια νέα συνέντευξη που έδωσε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα δεν δίστασε να ρίξει στο τραπέζι την τρομερή και φοβερή λέξη χρεοκοπία θέλοντας να δείξει πόσο καταλυτικά επηρεάζει το μποϊκοτάζ των διαφημιστικών εταιρειών τη βιωσιμότητα της εταιρείας του.
Για μια εταιρεία που πέρυσι αγοράστηκε έναντι του ποσού των 44 δισ. δολαρίων η χρεωκοπία μπορεί να μοιάζει απίθανη, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανή. «Εάν η εταιρεία αποτύχει… θα αποτύχει λόγω του μποϊκοτάζ των διαφημιστικών εταιρειών. Αυτό θα φταίει που θα χρεοκοπήσει το Χ», δήλωσε ο Μασκ, λίγο πριν ο Μαρκ Γκέι από την συμβουλευτική εταιρεία μάρκετινγκ Ebiquity που διατηρεί συνεργασία με τις περισσότερες εξ αυτών ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την πιθανή επιστροφή τους στο άμεσο μέλλον.
Έπεται χρεωκοπία;
Μάλιστα, πριν το παραπάνω σχόλιο συζητηθεί και αναλυθεί ο γίγαντας λιανικής Walmart ανακοίνωσε ότι δεν διαφημίζεται πλέον στο X, την ώρα που οι ύβρεις του Μασκ, που μεταδόθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με το ξέσπασμα του, δεν βοήθησαν την όλη κατάσταση. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταλάβει και να γνωρίζει ότι η δημόσια και προσωπική επίθεση σε διαφημιστές και εταιρείες που πληρώνουν τους λογαριασμούς του X δεν θα κάνει καλό στις επιχειρήσεις», ήταν το σχετικό σχόλιο της Γιασμίν Ένμπεργκ, αναλύτριας στο Insider Intelligence.
Όσον αφορά το μεγάλο ερώτημα, αν τελικά θα χρεοκοπήσει το Χ, η απάντηση έχει ως εξής. Το 2022, τα διαφημιστικά έσοδα του Twitter ήταν περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία φέτος αναμένονται να πέσουν στα 1.9 δισ. δολάρια. Η εταιρεία έχει δύο μεγάλες δαπάνες. Η πρώτη είναι οι μισθοδοσίες, που ο Μασκ έχει περιορίσει σημαντικά με τις χιλιάδες απολύσεις που έκανε όταν ανελαβε το τιμόνι του Χ, και η δεύτερη είναι η εξυπηρέτηση των δανείων που πήρε για την αγορά του ύψους περίπου 13 δισ. δολαρίων.
Εάν η εταιρεία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους τόκους των δανείων της, που σύμφωνα με το Reuters ανέρχονται σε 1.2 δισ. δολάρια το χρόνο ή να αντέξει οικονομικά να πληρώσει το προσωπικό της, τότε το Χ θα μπορούσε πραγματικά να χρεοκοπήσει.
Οι επιλογές
Σε κάθε περίπτωση επιλογές υπάρχουν, γράφει το βρετανικό δημοσίευμα. Η πιο απλή κίνηση θα ήταν ο Μασκ να βάλει βαθιά το χέρι στο τσέπη και να ρίξει περισσότερα από τα χρήματα του στο Χ, που δεν φαίνεται όμως να θέλει να πραγματοποιήσει. Θα μπορούσε επίσης να να επαναδιαπραγματευτεί με τις τράπεζες για λιγότερο επαχθείς πληρωμές τόκων, αλλά αν αυτό δεν αποδώσει καρπούς σε βάθος χρόνου, δηλαδή οι τράπεζες δεν πάρουν τα χρήματά τους, τότε η πτώχευση θα είναι η μόνη επιλογή. Σίγουρο στοίχημα επίσης πρέπει να θεωρηθεί ότι οι τράπεζες θα απαιτήσουν και αλλαγή διοίκησης του Χ.
«Το βρίσκω πολύ δύσκολο», λέει ο. «Αν συνέβαινε (η χρεοκοπία) του Χ, θα ήταν επειδή ο Ίλον θα αποφάσιζε να τραβήξει το χαλί. Αλλά ακόμα και τότε, αν το έκανε, οι πιστωτές θα είχαν την επιλογή να ωθήσουν την εταιρεία σε χρεοκοπία, να διορίσουν έναν διαχειριστή και να πατήσουν και πάλι τον διακόπτη», λέει ο Τζάρεντ Ελίας, καθηγητής νομικού δικαίου στο Χάρβαρντ, εξηγώντας ότι η επιχειρηματική φήμη του Μασκ μπορεί τελικά να πληγεί, το Χ όμως θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας, σε όλες ανεξαιρέτως τις οθόνες μας.
Σε μια πρώτη ανάγνωση του τι πρόκειται να συμβεί φαίνεται ότι ο Μασκ προσπαθεί. Έχει κυκλοφορήσει μια νέα υπηρεσία κλήσεων ήχου και βίντεο. Τον περασμένο μήνα έκανε streaming τον εαυτό του παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, με την ελπίδα ότι το X μπορεί να ανταγωνιστεί εφαρμογές όπως το Twitch. Στόχος του Μασκ είναι το X να γίνει η «εφαρμογή για τα πάντα», από συνομιλίες μέχρι διαδικτυακές πληρωμές.
Η δυσκολία
Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι απέκτησαν το pitch deck που έδινε ο Μασκ στους επενδυτές πέρυσι, το X υποτίθεται ότι θα αντλήσει 15 εκατομμύρια δολάρια από την υπηρεσία e-payments το 2023, με στόχο να αυξήσει τα έσοδα περίπου στα 1,3 δισ. δολάρια έως το 2028.
Το X διαθέτει επίσης σε έναν τεράστιο θησαυρό δεδομένων και το τεράστιο αρχείο συνομιλιών του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση chatbots. Ο Μασκ πιστεύει ότι αυτά τα δεδομένα είναι εξαιρετικά πολύτιμα και έτσι είναι, αλλά σε βάθος χρόνου.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καμία από αυτές τις παραπάνω επιλογές δεν μπορεί να κλείσει την τρύπα, που άνοιξε η σχεδόν μαζική αποχώρηση των διαφημιστών από το Χ.
Πηγή: in.gr


Latest News

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν την κυβερνοασφάλεια βασική πρόκληση - Τι δείχνει έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο σχεδόν (31,1%) των επιχειρήσεων βασίζεται κυρίως ή εξ ολοκλήρου σε χειροκίνητες διαδικασίες ή βρίσκεται μόλις στο αρχικό στάδιο ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών

Καταφύγιο... στην Ινδία αναζητά η Apple - Τι σχεδιάζει για τα iPhone
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Apple

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων