Οι διαφορετικές προβλέψεις επενδυτικών τραπεζών και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων για το χρηματιστήριο και το δολάριο, είναι αυτές που αντανακλούν και την ανησυχία της αγοράς για το τι μέλει γενέσθαι το 2024.

Τα στοιχήματα της αγοράς για τη νέα χρονιά οδηγούνται στο χάος από το αίνιγμα της ύφεσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο και επισημαίνει τη βαθιά διαίρεση σχετικά με το αν η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει στην ύφεση για την οποία μιλούν όλοι – και θα συμπαρασύρει τον κόσμο μαζί της.

Τζέιμι Ντίμον: «Οι ΗΠΑ είναι εθισμένες στο χρέος»

Η έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των προβλέψεων αποτελεί μια έντονη αντίθεση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν οι περισσότεροι προέβλεπαν ύφεση στις ΗΠΑ και ραγδαίες μειώσεις των επιτοκίων που ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επεκτάθηκε κατά 5,2% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι διαφωνίες φέτος δημιούργησαν ένα διάγραμμα διασποράς προβλέψεων για την πορεία των επιτοκίων των ΗΠΑ και για το πώς θα αποδώσουν τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία που επηρεάζονται από τις ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, οι συμμετέχοντες στην αγορά προετοιμάζονται για ένα ανώμαλο ξεκίνημα του νέου έτους μετά από ένα ισχυρό ράλι τον περασμένο μήνα τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα, που βασίστηκε στη βραχυπρόθεσμη συναίνεση ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια βρίσκονται σε σταθερά καθοδική πορεία.

«Το αν οι ΗΠΑ θα έχουν μια απότομη και κακή προσγείωση ή μια πιο ήπια, είναι το ερώτημα που θα κυριαρχήσει στην αγορά τη νέα χρονιά», διευκρίνισε και η Sonja Laud στο Reuters, επικεφαλής επενδύσεων της Legal & General Investment Management.

«Το αφήγημα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αν οι τρέχουσες προβλέψεις για τα επιτόκια «μετατοπιστούν σημαντικά, θα δημιουργηθεί σημαντική μεταβλητότητα».

Τα στοιχεία για τη διαπραγμάτευση δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνουν ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από την αυξημένη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή