Δέκα πρακτικά βήματα για την ψηφιακή ασφάλεια των επιχειρήσεων προτείνει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΒ.
Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του Οδηγού, η Κυβερνοασφάλεια είναι εξαιρετικής σημασίας προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις, καθώς η διάρρηξη της ψηφιακής ασφάλειας μιας επιχείρησης επηρεάζει τους ανθρώπους της, τη συνέχεια των εργασιών της, τις υποχρεώσεις της απέναντι στις αρχές και το νόμο, τα περιουσιακά στοιχεία της, τη φήμη, ακόμα και το δίκτυο των συνεργατών της.
Κυβερνοασφάλεια: Τεχνικές παραπληροφόρησης και χειραγώγησης – Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ επισημαίνει ότι: «ο ΣΕΒ δίνει στις επιχειρήσεις πρακτικές οδηγίες για την θωράκιση τους σε κυβερνο-επιθέσεις μιας και κάθε 10 δευτερόλεπτα συμβαίνει μία επίθεση ransomware, ενώ 1 στους 4 οργανισμούς πέφτει θύμα επίθεσης κάθε εβδομάδα. Όπως η ασφάλεια στον φυσικό κόσμο, έτσι και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αφορά τις τεχνολογικές υποδομές των επιχειρήσεων, τις διαδικασίες διοίκησης, τους συνεργάτες, αλλά και τους ανθρώπους τους. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων, καθώς συνδέεται άμεσα με την επιχειρησιακή τους συνέχεια, τη φήμη, και την ακεραιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων».
Συγκεκριμένα:
· Το 43% των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων που υφίστανται απώλεια δεδομένων δεν επαναλειτουργούν.
· Χρειάζονται 23 ημέρες κατά μ.ο. για να αποκατασταθεί η λειτουργία έπειτα από μια επίθεση.
· Τα κόστη αποκατάστασης έπειτα από ένα περιστατικό κυβερνοασφάλειας είναι 57% πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών της επιχείρησης, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητά της.
· Το 85%-90% των επιτυχημένων κυβερνοεπιθέσεων βασίζονται σε ανθρώπινο λάθος, ενώ η ίδια επίθεση μπορεί να επιφέρει διπλό ή τριπλό εκβιασμό.
Τα 10 βήματα
Τα 10 πρακτικά βήματα που προτείνει ο ΣΕΒ για να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις ισχυρή κυβερνοασφάλεια είναι τα εξής:
Από πού ξεκινά η προσπάθεια;
Πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός των αδύναμων σημείων και η αξιολόγηση των αντοχών της επιχείρησης. Μπορεί να γίνει εσωτερικά ή και με τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών, και αποτελεί τη βάση για το σχέδιο δράσης της επιχείρησης για την κυβερνοασφάλεια.
Πού εστιάζουν οι δράσεις κυβερνοασφάλειας;
Ένας οδικός χάρτης για την κυβερνοασφάλεια καθοδηγεί ενέργειες για την αναβάθμιση συστημάτων, την κατάρτιση διαδικασιών και πρωτοκόλλων για τη διαχείριση περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων, αλλά και την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων της επιχείρησης.
Ποιος είναι αρμόδιος για την κυβερνοασφάλεια;
Οι ευθύνες και αρμοδιότητες για την κυβερνοασφάλεια κατανέμονται στο πλαίσιο ενός μηχανισμού διακυβέρνησης, που ορίζει ποιες διαδικασίες ενεργοποιούνται, ποιοι εμπλέκονται και βάσει ποιων πρωτοκόλλων δρουν σε περιπτώσεις αντιμετώπισης περιστατικών και παραβίασης δεδομένων.
Πώς προστατεύουμε εξοπλισμό, δεδομένα και συστήματα;
Με απλές, αλλά σημαντικές ενέργειες (ασφάλεια κωδικών και emails, ενημερώσεις ασφαλείας, κ.α.), που σκοπό έχουν την παρακολούθηση και θωράκιση των συνδεδεμένων συστημάτων και συσκευών από κακόβουλες απειλές.
Πώς προστατεύουμε τους ανθρώπους της επιχείρησης;
Με ασκήσεις, σεμινάρια και ενημερώσεις που καλλιεργούν μια κουλτούρα κυβερνοασφάλειας, η οποία ενισχύει την ανθεκτικότητα της επιχείρησης και τη συνεχή εγρήγορση των εργαζομένων.
Πώς συνδέεται η κυβερνοασφάλεια με την επιχειρησιακή συνέχεια;
Μια κυβερνοεπίθεση αποτελεί επιχειρησιακό ρίσκο, και ένα ολοκληρωμένο πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας προβλέπει σενάριο αντίδρασης σε κυβερνοκινδύνους, αλλά και προσδιορίζει προδραστικές ενέργειες για τη γρήγορη ανάκαμψη της επιχείρησης σε περίπτωση πλήγματος.
Και αν τελικά η επιχείρηση πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης, πώς ανακάμπτει;
Με την ενεργοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών, που προβλέπει τρόπους διαχείρισης του περιστατικού, περιορισμού των επιπτώσεών του και ανάκαμψης από αυτό.
Πώς βοηθούν την επιχείρηση οι πιστοποιήσεις κυβερνοασφάλειας;
Η κανονιστική συμμόρφωση με διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και πιστοποιήσεις, μεταφράζεται σε συστηματική τήρηση αξιόπιστων επιπέδων κυβερνοασφάλειας και προστασίας δεδομένων, και αντανακλά τη δέσμευση της επιχείρησης σε καλές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.
Πώς μπορεί να περιοριστεί η ζημιά από μια κυβερνοεπίθεση;
Η κυβερνοασφάλιση είναι μια ολοκληρωμένη υπηρεσία για τη διαχείριση και χρηματοδότηση περιστατικών κυβερνοκινδύνου. Τα ασφαλιστικά προϊόντα «cyber insurance» προσφέρουν δίχτυ προστασίας για τις οικονομικές ζημιές, μετριάζουν τον κίνδυνο πλήγματος στην εταιρική φήμη, και εξοικειώνουν τις επιχειρήσεις με τη διαχείριση της αυξανόμενης ευθύνης που συνεπάγεται η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων πελατών.
Μήπως κινδυνεύουν και οι πελάτες και οι προμηθευτές της επιχείρησης;
Ναι. Χρειάζονται βήματα κυβερνοπροστασίας κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας και υιοθέτηση εναρμονισμένων πρακτικών κυβερνοασφάλειας, ώστε να αποφεύγεται η έκθεση όλων σε κυβερνοκινδύνους.
Latest News
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών Google και Meta για «μυστικές διαφημίσεις»
Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν πληροφορίες για συνεργασία που παρακάμπτει τους κανόνες του γίγαντα αναζήτησης για ανηλίκους