Μπορεί να προέδρευσε στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει κανονικά τις επενδύσεις ρεκόρ της πετρελαϊκής εταιρείας του στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, «ξεχνώντας» μέσα σε λίγες ώρες την παγκόσμια συμφωνία για τη «μετάβαση» από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο λόγος για τον Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Adnoc, και έσπευσε να δηλώσει στον Guardian ότι η εταιρεία του έπρεπε να ικανοποιήσει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα.

«Η προσέγγισή μου είναι πολύ απλή: θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως υπεύθυνος, αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ο κόσμος θα χρειαστεί τα βαρέλια με τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα με το χαμηλότερο κόστος», είπε ο Αλ Τζαμπέρ, υποστηρίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες της Adnoc έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα επειδή εξάγονται αποτελεσματικά και με λιγότερες διαρροές από άλλες πηγές.

Αλ Τζαμπέρ για COP28: «Σας παρακαλώ, ας τελειώσουμε τη δουλειά»

«Στο τέλος της ημέρας, θυμηθείτε, είναι η ζήτηση που θα αποφασίσει και θα υπαγορεύσει το είδος της πηγής ενέργειας που θα βοηθήσει στην κάλυψη των αυξανόμενων παγκόσμιων ενεργειακών απαιτήσεων», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στα ευρήματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ότι ο κόσμος θα χρειάζεται ακόμα μια μικρή ποσότητα ορυκτών καυσίμων το 2050, ακόμη και όταν στο net zero όσον αφορά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που απαιτείται για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5ο C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο Αλ Τζαμπέρ είπε ότι τα επενδυτικά του σχέδια ήταν βιώσιμα εντός του ορίου 1,5ο C . «Ο κόσμος συνεχίζει να χρειάζεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και πετρέλαιο και φυσικό αέριο χαμηλού κόστους», είπε. «Όταν η ζήτηση σταματά, αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να απελευθερώσουμε τον άνθρακα από το τρέχον ενεργειακό σύστημα, ενώ χτίζουμε το νέο ενεργειακό σύστημα».

Η Adnoc σχεδιάζει να επενδύσει 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε επτά χρόνια στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τον Αλ Τζαμπέρ να ξεκαθαρίζει ότι θα διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα την παραγωγή αντί να την αυξήσει. Πρόσθεσε δε ότι η Adnoc παραιτείται από μεγάλο μέρος των δυνητικών εξορύξεών της.

«Έχουμε τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά δεν εκμεταλλευόμαστε αυτούς τους πόρους», είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στον Guardian μετά τη σύνοδο κορυφής.

Ο Αλ Τζαμπέρ επαινέστηκε ευρέως από τους αντιπροσώπους στη σύνοδο κορυφής CΟΡ28, η οποία ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης με μια παγκόσμια συμφωνία που καλούσε τις χώρες να «συμβάλουν στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με δίκαιο, τακτικό και σταθερό τρόπο, επιταχύνοντας τη δράση αυτή την κρίσιμη δεκαετία, ώστε να επιτευχθεί το net zero μέχρι το 2050, σύμφωνα με την επιστήμη».

Μικρό αλλά σημαντικό βήμα

Ήταν η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια συνομιλιών για το κλίμα που ελήφθη ένα παγκόσμιο ψήφισμα για το μέλλον όλων των ορυκτών καυσίμων. Η συμφωνία αναγνωρίστηκε ότι δεν ήταν αρκετά κοντά για να αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και επικρίθηκε από τις αναπτυσσόμενες χώρες επειδή δεν τους παρείχαν διαβεβαιώσεις για την απαραίτητη χρηματοδότηση, αλλά χαιρετίστηκε ευρέως ως σημαντικό βήμα.

Παρά την εκτεταμένη ανησυχία νωρίτερα φέτος για τον διπλό του ρόλο ως επικεφαλής της CΟΡ28 και της Adnoc, ο Αλ Τζαμπέρ, όπως επισημαινει ο Guardian, αποδείχθηκε δημοφιλής πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες που πλαισίωσαν τη σύνοδο κορυφής δήλωσαν ότι ο Αλ Τζαμπέρ άκουγε και ανταποκρινόταν στις ανησυχίες τους, ενώ οι πλούσιες χώρες μίλησαν με καλά λόγια για την αποφασιστικότητά του να σφυρηλατήσει μια συμφωνία συναίνεσης.

Ο Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος πριν αναλάβει το ρόλο του Adnoc συνίδρυσε την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΑΕ το 2006, είπε στον Guardian: «Είμαι αφοσιωμένος στη μετάβαση [σε έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα]. Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο έχω δουλέψει προσωπικά για περισσότερα από 18 χρόνια τώρα. Γνωρίζω ενεργειακή δυναμική και ενεργειακή οικονομία. Είμαι μηχανικός.»

Υποστήριξε ότι η θέση του ως επιχειρηματίας και επικεφαλής εταιρείας πετρελαίου τον βοήθησε να πραγματοποιήσει την έκπληξη στο Ντουμπάι. «Μέσα από την προεδρία μου, αποδείξαμε και δείξαμε στον κόσμο ότι το να έχεις έναν ηγέτη της βιομηχανίας στην COP δεν ήταν αδυναμία. Στην πραγματικότητα, ήταν μια δύναμη, ήταν ένα πλεονέκτημα», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια