Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ έκλεισε την Κυριακή το πολυαναμενόμενο deal για την αγορά του 25% των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και δεσμεύτηκε να επενδύσει 300 εκατομμύρια δολάρια στην αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ ώστε να προσπαθήσει να αναζωογονήσει τον ιστορικό σύλλογο.

Η συμφωνία, βάσει της οποίας η INEOS του Ράτκλιφ θα αναλάβει τη διαχείριση των ποδοσφαιρικών λειτουργιών του συλλόγου, τερματίζει περισσότερο από έναν χρόνο αβεβαιότητας αφού οι πλειοψηφικοί ιδιοκτήτες, η οικογένεια Γκλέιζερ, δήλωσαν τον Νοέμβριο του 2022 ότι εξετάζουν τις στρατηγικές επιλογές τους. Οι νέοι επενδυτές θα λάβουν δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.

Οι Γκλέιζερς έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις από τους οπαδούς για την πτώση της απόδοσης του συλλόγου από τότε που ο πρώην προπονητής Άλεξ Φέργκιουσον αποσύρθηκε το 2013 μετά από μια περίοδο άνευ προηγουμένου επιτυχίας.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το Κατάρ απέσυρε την προσφορά του

«Ως ντόπιο αγόρι και δια βίου υποστηρικτής του συλλόγου, είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με το διοικητικό συμβούλιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που μας αναθέτει τη διαχείριση των ποδοσφαιρικών λειτουργιών του συλλόγου», δήλωσε ο Ράτκλιφ.

«Ενώ η εμπορική επιτυχία του συλλόγου εξασφάλισε ότι πάντα υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια για να κερδίσουμε τρόπαια στο υψηλότερο επίπεδο, αυτή η δυνατότητα δεν έχει ξεκλειδωθεί πλήρως τον τελευταίο καιρό. Θα φέρουμε την παγκόσμια γνώση, τεχνογνωσία και ταλέντα από τον ευρύτερο όμιλο INEOS Sport για να βοηθήσουμε στην περαιτέρω βελτίωση του συλλόγου, παρέχοντας παράλληλα κεφάλαια που προορίζονται να επιτρέψουν μελλοντικές επενδύσεις στο Old Trafford».

Η αγορά μεριδίου του Ράτκλιφ στα 33 δολάρια ανά μετοχή αποτιμά τους 20 φορές πρωταθλητές Αγγλίας στα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένου του χρέους, ανέφερε στο Reuters μια πηγή  που γνωρίζει το θέμα.

Ο σύλλογος είπε ότι 200 ​​εκατομμύρια δολάρια από την προγραμματισμένη επένδυση του Ράτκλιφ θα καταβληθούν με το κλείσιμο της συμφωνίας και άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.

Ο ρόλος του Κατάρ

Ο Σεΐχης του Κατάρ Τζάσιμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι είχε επίσης εξετάσει την αγορά του συλλόγου, αλλά εγκατέλειψε τη διαδικασία.

Η INEOS του Ράτκλιφ κατέχει επίσης τη γαλλική ομάδα της Ligue 1 Nice, την ελβετική FC Lausanne-Sport και συνεργάζεται με την Racing Club Abidjan της Ακτής Ελεφαντοστού Είναι επίσης πίσω από τους Grenadiers, μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες ποδηλασίας στον κόσμο.

«Πλούτος εμπειρίας»

«Ο Sir Jim και η INEOS φέρνουν μια πλούσια εμπορική εμπειρία καθώς και σημαντική οικονομική δέσμευση στον σύλλογο», δήλωσαν οι εκτελεστικοί πρόεδροι της United, Avram Glazer και Joel Glazer.

Από τότε που παραιτήθηκε ο Φέργκιουσον, η Γιουνάιτεντ έχει περάσει από πέντε μόνιμους προπονητές και τρεις φροντιστές, αλλά δεν κατάφερε να ανακτήσει τις μέρες της δόξας, κατακτώντας ένα Κύπελλο Αγγλίας, δύο τρόπαια Λιγκ Καπ και έναν τίτλο Γιουρόπα Λιγκ σε 11 χρόνια.

Η ανένδοτη στάση των Γκλέιζερς να μην πουλήσουν τον σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει πηγή απογοήτευσης για τους οπαδούς που φώναζαν για αλλαγή και έκαναν διαμαρτυρίες καθώς το καθαρό χρέος του συλλόγου εκτινάχθηκε στα 600 εκατομμύρια δολάρια.

Το Manchester United Supporters Trust (MUST) χαιρέτισε την επένδυση από τον Ράτκλιφ αλλά αμφισβήτησε τη νέα δομή που θα δημιουργηθεί και απαίτησε συνάντηση με την ομάδα INEOS για να κατανοήσει τα σχέδιά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι