Τα δώρα έχουν δοθεί και οι συγκεντρώσεις έχουν αρχίσει να σβήνουν. Αλλά στο διάστημα μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το άγχος που προκαλείται από την αναδρομή στις οικονομικές επιλογές αρχίζει να συγκρούεται με τον μελλοντικό προγραμματισμό.

«Είναι σχεδόν σαν hangover», είπε στο Bloomberg ο Μπράντον Γουέλτς της Newport Wealth Advisors στο Σαν Ντιέγκο. «Έχετε μείνει σε αυτό το κενό όπου η διασκέδαση έχει τελειώσει και τώρα σκέφτεστε την Πρωτοχρονιά και οι αποφάσεις είναι η νούμερο ένα σκέψη».

Η οικονομία δεν βοήθησε. Ήταν μια χρονιά όπου κυριαρχούσαν φόβοι ύφεσης, κίνδυνος επιτοκίων, απολύσεις και στάσιμη αγορά κατοικίας. Ενώ το 2024 φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα για μια ανάκαμψη, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα το επιβαρύνει.

Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μέρους του οικονομικού στρες που μπορεί να επικρατήσει αυτή την εποχή του χρόνου, το Bloomberg News ζήτησε από οικονομικούς εμπειρογνώμονες συμβουλές για την αντιμετώπιση παραγόντων που σχετίζονται με ανησυχίες για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Αντιμετώπιση του παρελθόντος

Μία από τις πιο σημαντικές πρώτες κινήσεις περιλαμβάνει να υπολογίσετε τι είδους οικονομική πίεση αισθάνεστε εξαρχής. Αυτό είναι απατηλά προκλητικό γιατί συνήθως δεν μας διδάσκουν να εντοπίζουμε τα περίπλοκα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα χρήματα, συμπέρανε η Κρίστι Αρτσουλέτα, καθηγήτρια οικονομικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Γνωρίζουμε ότι αισθανόμαστε «καλά» ή «κακά» ή «ζηλόφθονα» για τα χρήματα, αλλά αυτές οι ταμπέλες μπορεί να κρύβουν πιο περίπλοκα συναισθήματα, ειδικά όταν βρισκόμαστε κοντά στην οικογένεια και εκτός της καθημερινής ρουτίνας και των ζωνών άνεσης μας. Η αποτυχία να προσδιορίσουμε τι νιώθουμε δυσκολεύει την εξεύρεση λύσεων.

Όσον αφορά την οικονομική ζήλια. Η Αρτσουλέτα επισημαίνει ότι αυτή την εποχή, μπορεί να πιστεύουμε ότι ζηλεύουμε τους πλουσιότερους γείτονές μας και να μην μπορούμε να αποβάλουμε το συναίσθημα. Αλλά μπορεί να μην είναι ζήλια, μπορεί απλά να είναι μια προσπάθεια υποβάθμισης πραγμάτων που δεν έχουμε και αυτό προκαλεί αυτό-οίκτο.

Ένα μέρος του να σπάσεις τον φαύλο κύκλο πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου σχετικά με όσα νιώθεις.

Ένα άλλο πολύ συνηθισμένο συναίσθημα γύρω στο τέλος της χρονιάς είναι η λύπη. Η Κέραν Όγκντεν, συνεργάτης της Envest Asset Management στο Dorset του Βερμόντ, λέει ότι είναι σημαντικό να μην μένεις σε συναισθήματα που προκύπτουν από αποφάσεις που θα ήθελες να μην είχες πάρει αλλά τώρα δεν μπορείς να αντιστρέψεις. Αλλά τέτοιες τύψεις είναι απλά χαμένος χρόνος.

Αντίθετα, η Όγκντεν συνιστά να προσπαθήσουμε να βρούμε διδάγματα από λάθη του παρελθόντος καθώς και να παρηγορηθούμε σε τουλάχιστον ορισμένες από τις θετικές οικονομικές εξελίξεις φέτος, όπως ότι τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι οι αποταμιεύσεις σας πιθανότατα θα έχουν αυξηθεί τουλάχιστον λίγο.

Κάνε τα βαρετά πράγματα τώρα

Η απόφαση να βάλουμε σε τάξη τους λογαριασμούς τους πριν από το νέο έτος προκαλεί συνήθως απογοήτευση. Οι σύμβουλοι λένε ότι η συχνά αργή περίοδος μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μια καλή στιγμή για να αφιερώσετε σε βαρετές αλλά σημαντικές διοικητικές εργασίες, όπως η λήψη ή η ενημέρωση οικονομικών εφαρμογών.

Αυτό καλό είναι να γίνει πριν αρχίσει κανείς να σκέφτεται για τους στόχους της επόμενης χρονιάς. Τα τέλη Δεκεμβρίου μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να κάνετε έναν απολογισμό των συνδρομών που δεν έχετε χρησιμοποιήσει ή που έχουν αυξήσει τις τιμές τους τελευταία.

Ορισμένες εταιρείες πιστωτικών καρτών και εργαλεία προϋπολογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε επαναλαμβανόμενες χρεώσεις και να ακυρώσετε όσες δεν χρειάζονται πια.

Για το μέλλον, σκέψου σε μικρότερη κλίμακα

Το να έχεις μεγάλους στόχους είναι εντάξει αν ξαπλώνεις στον καναπέ κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά οι σύμβουλοι λένε ότι είναι πιο πιθανό να επιμείνεις σε μικρότερους, πιο απτούς στόχους για του χρόνου.

Κάντε ένα σχέδιο και σπάστε τους μεγάλους στόχους σε μικρότερα κομμάτια», είπε στο Bloomberg η Κάρλα Άνταμς, ιδρύτρια της Ametrine Wealth στο Lake Orion του Μίσιγκαν. “Βάλτε υπενθυμίσεις στο ημερολόγιό σας, συμπεριλαμβανομένης μιας υπενθύμισης στα μέσα του έτους για να δείτε τι έχετε καταφέρει μέχρι τώρα και τι πρέπει να κάνετε για να πετύχετε ή να παραμείνετε σε καλό δρόμο.”

H Άνταμς συνιστά επίσης στους ανθρώπους να ενεργούν γρήγορα εάν θέλουν να βελτιώσουν τις αποταμιευτικές τους συνήθειες πριν ξεκινήσει σοβαρά η χρονιά. Όσοι είχαν την τύχη να λάβουν αυξήσεις μισθών ή μπόνους, θα ήταν φρόνιμο να τα εναποθέσουν άμεσα, σημειώνει, ώστε να μην τα βλέπουν και να μην τα σκέφτονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive