Αντιμέτωπος με μια κρίσιμη διαδικασία βρίσκεται ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, καθώς επιθυμεί να αποκαταστήσει τη φήμη της χώρας ως κακοπληρώτρια και να βρει στα ταλαιπωρημένα δημόσια ταμεία 16 δισ. δολάρια για να αποπληρώσει τους πρώην ιδιώτες μετόχους της κρατικής εταιρείας ενέργειας YPF, σύμφωνα με τους Financial Times.
Πέρυσι δικαστής της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι η Αργεντινή όφειλε το ποσό ρεκόρ σε δύο πλέον έκπτωτους επενδυτές που είχαν υποβάλει αγωγή αφού η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να εξαγοράσει τις μετοχές τους σε συμφωνημένο ποσοστό όταν απαλλοτρίωσε την YPF το 2012. Οι αξιώσεις τους χρηματοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την Burford Capital, που χρηματοδοτεί τις δικαστικές υποθέσεις, με αντάλλαγμα ένα ποσοστό της απόφασης και στην περίπτωση αυτή το μερίδιο ανέρχεται σε περίπου 6 δισ. δολάρια.
Αργεντινή: Δικαστική απόφαση «παγώνει» εργασιακά μέτρα του Μιλέι
Ο πονοκέφαλος του Μιλέι
Η Αργεντινή άσκησε έφεση κατά της απόφασης. Ενώ συνεχίζει την υπόθεσή της στο δεύτερο Εφετείο, η δικαστής Λορέτα Πρέσκα την διέταξε να καταθέσει περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 5 δισ. δολαρίων ως εγγύηση έως τις 10 Ιανουαρίου, μετά το σημείο αυτό οι ενάγοντες λένε ότι θα αναγκαστούν να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Αργεντινής. Οι αναλυτές λένε ότι η Αργεντινή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει την προθεσμία.
Η υπόθεση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για τον πρόεδρο. Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο Μιλέι και οι αξιωματούχοι του έχουν επανειλημμένα τονίσει την «προθυμία της Αργεντινής να πληρώσει», ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι η σοβαρή έλλειψη σκληρού νομίσματος και τα πολιτικά εμπόδια δεν τους επιτρέπουν να το πράξουν βραχυπρόθεσμα.
Οι ενάγοντες από την πλευρά τους έχουν υποστηρίξει ότι δεν έχουν καθησυχαστεί οι ανησυχίες τους ότι η Αργεντινή, η οποία έχει αντιμετωπίσει παρατεταμένες δικαστικές διαμάχες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επιδιώκει και πάλι να αποφύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
«Παρά τις ευπρόσδεκτες και αισιόδοξες δηλώσεις του νέου προέδρου της Αργεντινής, οι δικηγόροι της Αργεντινής έχουν καταστήσει σαφές ότι η Δημοκρατία δεν θα συνεργαστεί ούτε σε βασικά πράγματα», κατέθεσαν στον δικαστή την περασμένη εβδομάδα.
Η οικονομική κατάσταση της Αργεντινής
Η Αργεντινή βρίσκεται σήμερα εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δύο δεκαετιών, με τον ετήσιο πληθωρισμό να ξεπερνά το 200% και τέσσερις στους δέκα κατοίκους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας είναι περίπου 8 δισ. δολάρια στο κόκκινο. Το ποσό των 16 δισ. δολαρίων ισοδυναμεί με το 32% του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, σημείωσαν οι δικηγόροι της Αργεντινής τον Δεκέμβριο.
Η εισηγμένη στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο Burford ανακοίνωσε στους μετόχους ότι είναι πολύ απίθανο να ανακτηθεί ολόκληρο το ποσό.
Τι ζητά η δικαστής
Αναγνωρίζοντας τις «έκτακτες και μοναδικές συνθήκες» της Αργεντινής, η Πρέσκα συμφώνησε τον Νοέμβριο να αναβάλει την εκτέλεση της απόφασης ύψους 16 δισ. δολαρίων εφόσον το Μπουένος Άιρες επισπεύσει την έφεσή του κατά της απόφασης και τοποθετήσει «ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία» ως εγγύηση.
Τα περιουσιακά στοιχεία που έκρινε κατάλληλα είναι το 26% των μετοχών της YPF που κατέχει τώρα η εθνική κυβέρνηση της Αργεντινής – ένα επιπλέον 25% κατέχουν οι επαρχίες της χώρας – και οι πληρωμές που η χώρα πρόκειται να αρχίσει να λαμβάνει από την Παραγουάη το 2028 σε σχέση με ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στα σύνορα.
Οι δικηγόροι της Αργεντινής δήλωσαν ότι δεν μπορούν «νομικά ή πρακτικά» να τα υποβάλουν αυτά μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Το πρώτο θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου – που είναι δύσκολο να εξασφαλίσει γρήγορα η κυβέρνηση του Μιλέι – και το δεύτερο είναι ότι «η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα το επέτρεπε», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας της Αργεντινής Ροντόλφο Μπάρα στην εφημερίδα La Nación.
Οι εγγυήσεις και τα επόμενα βήματα των εναγόντων
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Μιλέι εξέφρασε την ιδέα να εκδώσει ένα ομόλογο χωρίς ημερομηνία λήξης για την πληρωμή των υποχρεώσεών της και να χρεώσει τους Αργεντινούς με αυτό που ονόμασε «φόρο Kicillof» για την πληρωμή των τόκων. Η ονομασία δεν είναι τυχαία καθώς προέρχεται από τον Axel Kicillof, τον περονιστή πρώην υπουργό και νυν κυβερνήτη της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, ο οποίος υπερασπίστηκε την απαλλοτρίωση της YPF το 2012. Οι επενδυτές έχουν αποδοκιμάσει ευρέως την ιδέα, επικαλούμενοι ανύπαρκτη ζήτηση για μακροπρόθεσμα ομόλογα από την Αργεντινή.
«Δεν υπάρχει κανένας υπαρκτός τρόπος που γνωρίζω για την Αργεντινή να παρουσιάσει τις εγγυήσεις μέχρι τις 10 Ιανουαρίου» εξηγεί στους FT ο Σεμπαστιάν Μαρίλ, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Latam Advisors που παρακολουθεί στενά την υπόθεση.
Εάν η Αργεντινή δεν καταφέρει να προσκομίσει τις εγγυήσεις, η επόμενη κίνηση θα ανήκει στους ενάγοντες. Ζήτησαν από την Πρέσκα διευκρινίσεις σχετικά με το αν, στην περίπτωση που η Αργεντινή χάσει την προθεσμία της 10ης Ιανουαρίου, θα τους επιτραπεί να ξεκινήσουν αυτό που έχουν αποκαλέσει «επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία», προσπαθώντας να διεκδικήσουν την απόφαση ύψους 16 δισ. δολαρίων με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Αργεντινής.
Οι ειδικοί λένε ότι αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Σημειώνουν ότι το αμερικανικό δίκαιο προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής στη χώρα, εκτός από τυχόν περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο των κινήσεων της χώρας να αθετήσει τα συμβόλαιά της το 2012, τα οποία πιθανότατα δεν υπάρχουν.
Latest News
Γιατί η Blackstone στρέφεται στο Τόκιο - Στα σκαριά νέες επενδύσεις
Η Blackstone, η κορυφαία εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες για την εξαγορά του Tokyo Garden Terrace Kioicho
Ο πόλεμος των Μέρντοχ - Δεν έχουν τέλος οι διαμάχες για το μέλλον της αυτοκρατορίας
Μια δικαστική απόφαση που απέρριψε μια προσπάθεια αναθεώρησης του οικογενειακού καταπιστεύματος, αφήνει τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τα παιδιά του σε πόλεμο
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία