Από την κρίση της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) περνά σήμερα το αίτημα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για ανάκτηση 77,5 εκατ. ευρώ μέσω των τελών χρήσης δικτύου ετησίως.

Ο Διαχειριστής διαπίστωσε παρέκκλιση από το ετήσιο απαιτούμενο έσοδο που έχει εγκριθεί από τη ΡΑΑΕΥ, το οποίο έχει προσδιοριστεί στα 981 εκατ. ευρώ για 2023 και περίπου στο 1 δισ. εκατ. για το 2024.

Η μηνιαία καταμέτρηση

Καταρχάς, όπως εκτιμά ο ΔΕΔΔΗΕ, η μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών ρεύματος _ που όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο _, θα οδηγήσει σε αύξηση των λειτουργικών δαπανών του κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Κι αυτό διότι θα πρέπει είτε να προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, είτε το πιθανότερο σε νέες συμβάσεις με υπεργολάβους, οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο της καταμέτρησης.

Αυξημένο κόστος

Επίσης, στο αίτημά του προς τη ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνει και αυξημένο κόστος κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω των αναγκών για δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας προκειμένου να διασφαλίσει τα δίκτυά του, άλλα 3,5 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης και περίπου 9 εκατ. ευρώ υποανακτήσεις. Έτσι, με δεδομένο ότι έχει ήδη εγκριθεί από τη ΡΑΑΕΥ αυξημένο WACC 7,66% για τον ΔΕΔΔΗΕ για τη διετία 2023-2024 εκτιμάται ότι, εάν το αίτημα του Διαχειριστή πάρει τελικά το «πράσινο φως» από τον Ρυθμιστή της αγοράς, θα αυξηθούν σημαντικά τα τέλη χρήσης του δικτύου για το 2024. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ήτοι τέλη χρήσης δικτύου και συστήματος, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ κλπ.) αφορούν περίπου τα 2/3 ενός λογαριασμού ρεύματος και το υπόλοιπο την ενεργειακή κατανάλωση.

Το όφελος από τον περιορισμό των ρευματοκλοπών

Σε κάθε περίπτωση σήμερα τα μέλη της Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ θα εξετάσουν το εύλογο του αιτήματος του ΔΕΔΔΗΕ και ανάλογα θα κρίνουν εάν θα δώσουν θετικό σήμα ή θα το παραπέμψουν σε επόμενη συνεδρίαση. Πάντως, όσον αφορά στα 40 εκατ. ευρώ που αφορούν στις λειτουργικές δαπάνες για το έργο της καταμέτρησης, στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ότι με τις μηνιαίες καταμετρήσεις ενέργειας αφενός θα βελτιωθεί η λειτουργία της αγοράς και αφετέρου θα περιοριστούν οι ρευματοκλοπές. «Αν υπολογίσει κανείς ότι ετησίως οι ρευματοκλοπές ανέρχονται σε 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας, ήτοι περίπου 400 εκατ. ευρώ με συντηρητικούς υπολογισμούς, ποσό που επιβαρύνει τελικά τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, τότε η μείωση τους θα υπερκαλύψει το ποσό των 40 εκατ. ευρώ που απαιτείται για τις καταμετρήσεις».

Οι παραβάσεις στα ρολόγια…

Κάθε χρόνο διαπιστώνονται 13.000 περιπτώσεις ρευματοκλοπών ανά έτος και επιβάλλονται προσαυξημένες χρεώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ για διάστημα κατανάλωσης έως και μίας 5ετίας. Το 50% αυτών των περιπτώσεων αφορούν σε ρευματοκλοπές αξίας έως 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500 ευρώ και 10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ, με την πλειονότητα να πραγματοποιείται από επιχειρήσεις.

Τα μέτρα

Με στόχο τον περιορισμό τους το ΥΠΕΝ έχει προαναγγείλει συγκεκριμένα μέτρα, όπως επιβολή χρηματικών προστίμων και φυλάκισης (έως σήμερα επιβάλλονται διαζευκτικά), προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής καθώς και αφαίρεση (προσωρινή ή οριστική) της επαγγελματικής άδειας των συνεργών ηλεκτρολόγων, δειγματοληπτικό έλεγχο των υπεύθυνων δηλώσεων εγκαταστάτη κλπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια