Η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να εξάγει προσωρινά ελάχιστες ποσότητες φυσικού αερίου από δύο σημεία στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Χρόνινγκεν που έκλεισε πέρυσι, καθώς το κύμα ψύχους που επικρατεί στη βορειοδυτική Ευρώπη, ενισχύει κατακόρυφα τη ζήτηση για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια.

Μετά από ένα ζεστό φθινόπωρο και ένα ήπιο ξεκίνημα του χειμώνα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα το πρώτο πραγματικό κρύο αυτή την περίοδο θέρμανσης, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να πέσουν αυτή την εβδομάδα κάτω από τους μέσους όρους της εποχής και τον παγετό να συνεχίζεται στη βορειοδυτική Ευρώπη τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου .

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει ήδη πολύ χαμηλές θερμοκρασίες την Τρίτη, οπότε η κυβέρνηση είπε στο Κοινοβούλιο με επιστολή της τη Δευτέρα ότι δύο εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στα κοιτάσματα του Χόνινγκεν θα λειτουργήσουν στο λεγόμενο «πιλοτικό φως», δηλαδή την ελάχιστη παραγωγή αερίου, κατά τη διάρκεια του ψύχους θραύση.

Τίτλοι τέλους για το κοίτασμα φυσικού αερίου του Χρόνινγκεν

Περιορισμένη παραγωγή

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το «πιλοτικό φως» δεν είναι κανονική παραγωγή και με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, δεν θα κλιμακωθεί και θα αντιστραφεί σε περίπου δύο εβδομάδες, αναφέρει το Reuters.

«Η εξαγωγή είναι επομένως ελάχιστη, δηλαδή μόνο ελάχιστες ποσότητες σε δύο τοποθεσίες για περίπου δύο ημέρες», ανέφερε στην επιστολή του ο Ολλανδός Υφυπουργός Hans Vijlbrief, όπως μεταδόθηκε από το Bloomberg .

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές του ρεύματος στη Φινλανδία εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ο παγετός στην Ευρώπη ξεκίνησε στις αρκτικές περιοχές των σκανδιναβικών χωρών και επρόκειτο να μετακινηθεί νότια στη βορειοδυτική Ευρώπη το Σαββατοκύριακο και αυτή την εβδομάδα, δημιουργώντας επιπλέον ενεργειακή ζήτηση και οδηγεί σε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια