
Εν όψει της συνόδου κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να αγωνίζονται να πετύχουν μία συμφωνία αναφορικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ, η οποία διαρκεί από το 2021 έως το 2027. Ωστόσο, «ο χρόνος που δαπανάται για αυτό είναι χρόνος που δεν δαπανάται για να κοιτάξει το μέλλον» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times περιγράφοντας το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και τονίζουν ότι ακόμα κι αν ο επόμενος προϋπολογισμός είναι χρόνια μακριά, είναι καθοριστικής σημασίας οι πολιτικοί ηγέτες να σηκώσουν τα μάτια τους σε αυτόν τον ορίζοντα.
Βάσει του τυπικού χρονοδιαγράμματος, οι πρώτες προτάσεις θα πρέπει να γίνουν του χρόνου. Αλλά στο κανονικό χρονοδιάγραμμα, οι ηγέτες χρειάζονται χρόνια για να παζαρέψουν για τα εκατοστά του 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και όχι για αυτόν καθ΄αυτόν στρατηγικό ρόλο που πρέπει να παίξει ένας προϋπολογισμός. Στην πανδημία, έδειξαν στρατηγική σκέψη δημιουργώντας το Recovery and Resilience Facility, έναν ξεχωριστό εφάπαξ προϋπολογισμό σχεδόν τόσο μεγάλο όσο ο κανονικός. Η ανάγκη για τόλμη, όμως, δεν πέρασε με τα lockdown.
Πού θα διατεθούν τα 189 δισ. του προϋπολογισμού της ΕΕ – Οι 15 βασικές προτεραιότητες
Σύμφωνα πάντα με τους F, ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός πρέπει να σχεδιαστεί για μια εποχή μεγάλων στρατηγικών επιταγών. Θα πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τους προηγούμενους. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην πολιτική δέσμευση στις ενταξιακές συνομιλίες της Ουκρανίας. Ο σχεδιασμός ενός προϋπολογισμού μέχρι το 2034, ο οποίος δεν προέβλεπε την ένταξη της Ουκρανίας μέχρι εκείνο το σημείο, θα ήταν ένα πολιτικό δώρο στον Βλαντιμίρ Πούτιν, πέρα από τον τρομερό οικονομικό σχεδιασμό.
Αλλαγή στρατηγικής
Ο προϋπολογισμός πρέπει επίσης να ταιριάζει με το έργο της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και της ψηφιοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας και να ενισχύσει την ικανότητα της περιοχής να αμυνθεί. Αυτό απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες δεν θα είναι αρκετές εάν αφεθούν στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Και στο βαθμό που οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά, οι άνισες επιδοτήσεις μεταξύ περισσότερο και λιγότερο ισχυρών δημοσιονομικά κρατών θα κατέστρεφαν τους ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ τους.
Ταυτόχρονα, ο τρόπος με τον οποίο ξοδεύονται τα χρήματα πρέπει να αλλάξει. Ένα σταθερό μήνυμα από τους καθαρούς συνεισφέροντες είναι ότι ο επόμενος προϋπολογισμός δεν μπορεί απλώς να «προσθέσει» την Ουκρανία —και τις μεταφορές που συνεπάγεται— ενώ όλα τα άλλα να μείνουν όπως είναι σήμερα. Καθώς η κύρια προτεραιότητα αλλάζει από την «αλληλεγγύη» των πλουσίων με τις φτωχές χώρες στην αντιμετώπιση κοινών απειλών και προκλήσεων, το ίδιο πρέπει να αλλάξει και η σύνθεση του προϋπολογισμού.
Νέο όραμα
Η διαμόρφωση ενός νέου κοινού οράματος για το τι θα μπορούσε να κάνει ο προϋπολογισμός απαιτεί χρόνο. Όσο οι μεταγενέστεροι ηγέτες το εγκαταλείπουν, τόσο λιγότερες ευκαιρίες έχουν ακόμη και να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα, πόσο μάλλον να συμφωνήσουν. Παλιές πολιτικές θέσεις θα κλειδωθούν και οι διαπραγματεύσεις θα περιοριστούν σε παζάρια για σχετικά μικρές προσαρμογές εντός του υπάρχοντος πλαισίου.
Το Ταμείο Σταθερότητας
Μέσα στο πλαίσιο αυτό το Ταμείο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο χρησιμοποιεί κοινό δανεισμό για τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων και δανείων προς τα κράτη μέλη για έργα που έχουν συμφωνηθεί με την Επιτροπή, έχει δείξει ότι είναι δυνατό να γίνουν τα πράγματα με νέους τρόπους. Ενώ τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ εθνικά σχέδια δεν ήταν χωρίς προβλήματα, υπάρχει η αίσθηση ότι η διαδικασία από κοινού συμφωνίας έργων υπήρξε εποικοδομητική. Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το εάν θα αναζητηθεί ένα “RRF 2.0” και εάν το κοινό χρέος που εκδόθηκε για τη χρηματοδότηση της αρχικής έκδοσης θα πρέπει να διατηρηθεί αντί να εξοφληθεί. Είναι λάθος για τα βόρεια συνεισφέροντα κράτη να θέλουν απλώς να κλείσουν αυτές τις συζητήσεις αντί να συμμετάσχουν στα πλεονεκτήματα στην ευρύτερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τονίζουν οι FT.
Τα περιγράμματα μιας μεγάλης συμφωνίας μεταξύ των καθαρών συνεισφερόντων και των καθαρών αποδεκτών είναι αρκετά σαφή. Θα συνεπαγόταν πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό, αλλά μια σαφώς διαφορετική σύνθεση, μετατοπίζοντας τις δαπάνες από τις παλιές σε νέες προτεραιότητες. Θα προτιμούσε τις άμεσες κοινές προμήθειες ή τις μεθόδους κατανομής τύπου RRF από τις παλιού τύπου μεταφορές και συγχρηματοδότηση. Θα επικεντρωνόταν πολύ περισσότερο στα πανευρωπαϊκά δημόσια αγαθά – σκεφτείτε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τις αμυντικές προμήθειες – και θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο αναδιανεμητικός.
Κάθε στοιχείο είναι ανάθεμα για ορισμένες χώρες. Γι’ αυτό πρέπει να συμφωνηθούν ως πακέτο ή και καθόλου. Το καθήκον του δημοκρατικού κράτους, επιπλέον, είναι να εμπλέξει τους πολίτες στη συμφωνία. Οι ψηφοφόροι της ΕΕ προσέρχονται στις κάλπες σε πέντε μήνες. Η στιγμή για να ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι τώρα, καταλήγει το δημοσίευμα.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια