Τη σημασία του χάσματος στην υγεία μεταξύ γυναικών και ανδρών έφερε στο προσκήνιο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και η μελέτη του σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας McKinsey.

Η μείωση -αν όχι το κλείσιμο- του χάσματος στην υγεία των γυναικών θα επιτρέψει σε περισσότερες γυναίκες να ζήσουν πιο υγιείς, ποιοτικές ζωές και θα παρείχε μια άνευ προηγουμένου ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, που μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 1 τρισ. δολάρια.

Νταβός 2024: Οι «καλοί» απέναντι στους «κακούς» του φετινού WEF

Η μελέτη που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας McKinsey, αναλύει τις συνθήκες υγείας που επηρεάζουν μοναδικά ή δυσανάλογα τις γυναίκες και ποσοτικοποιεί το χάσμα υγείας σήμερα και το πιθανό οικονομικό όφελος της γεφύρωσής του αύριο.

Η αντιμετώπιση των ελλείψεων – που περιορίζουν την ικανότητα πολλών γυναικών να συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό και να κερδίζουν τα προς το ζην για τις ίδιες και τις οικογένειές τους – θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο που περνούν οι γυναίκες με κακή υγεία κατά σχεδόν τα δύο τρίτα, να βελτιώσει τα αποτελέσματα υγείας και την καθημερινή ζωή άνω των 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους και προσθέτουν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στην οικονομία ετησίως μέχρι το 2040.

Δείτε τη μελέτη εδώ

Προτεραιότητα και επένδυση

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η αντιμετώπιση του κενού υγείας των γυναικών και η επένδυση στην υγεία των γυναικών πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για κάθε χώρα», δήλωσε ο Shyam Bishen, Επικεφαλής του Κέντρου Υγείας και Υγείας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Πέρα από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών, η διασφάλιση της πρόσβασης των γυναικών σε καινοτομίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορούν να κάνουν οι χώρες για τις κοινωνίες και τις οικονομίες τους».

Η καλύτερη υγεία συσχετίζεται με την οικονομική ευημερία. Σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες περνούν κατά μέσο όρο 25% περισσότερο της ζωής τους με κακή υγεία από τους άνδρες. Το κλείσιμο του χάσματος υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες παγκοσμίως θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση 1,7% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με κάθε 1 δολάριο που επενδύεται σε αυτές τις προσπάθειες να ξεκλειδώνει δυνητικά 3 $ στην οικονομική ανάπτυξη. Προτρέπει για μεγαλύτερη πρόσβαση στη φροντίδα που σχετίζεται με το φύλο και καλεί τους ηγέτες του κλάδου να δημιουργήσουν νέα μοντέλα χρηματοδότησης και καινοτόμες επιχειρηματικές πολιτικές, με την ευρεία πολυτομεακή συνεργασία να τονίζεται ως κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη αυτών των στόχων.

«Η επένδυση στην υγεία των γυναικών υπερβαίνει κατά πολύ τις μεμονωμένες γυναίκες. Είναι μια άμεση επένδυση σε οικογένειες, κοινότητες, κοινωνίες και οικονομίες», δήλωσε η Anita Zaidi, Πρόεδρος του Τμήματος Ισότητας των Φύλων, στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. «Το συλλογικό μας μέλλον βασίζεται στο κλείσιμο του χάσματος στην υγεία των γυναικών».

Η Παγκόσμια Συμμαχία για την Υγεία των Γυναικών

Σε απάντηση στα ευρήματα της έκθεσης και για να γεφυρώσει το χάσμα στην υγεία των γυναικών, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημιούργησε την Παγκόσμια Συμμαχία για την Υγεία των Γυναικών, μια παγκόσμια πλατφόρμα με πολλούς τομείς που επικεντρώνεται σε στοιχεία ότι η επένδυση στην υγεία των γυναικών όχι μόνο θα βελτίωνε δισεκατομμύρια ατομικές ζωές, αλλά παρέχουν επίσης ένα επαναστατικό οικονομικό όφελος για τις κοινωνίες και τις οικονομίες στο σύνολό τους.

Συνολικά 42 οργανισμοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στη συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών ηγετών και εκπροσώπων από τον ιδιωτικό τομέα, τη βιομηχανία ψυχαγωγίας και τον φιλανθρωπικό χώρο. Μαζί θα δεσμευτούν για νέες δεσμεύσεις για την προώθηση των προτεραιοτήτων της συμμαχίας σε τρεις πυλώνες: χρηματοδότηση, επιστήμη και καινοτομία και καθορισμός ατζέντας. Οι βασικοί εταίροι έχουν ήδη ανακοινώσει δεσμεύσεις 55 εκατομμυρίων δολαρίων για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας των γυναικών και τη διαμόρφωση ενός νέου μέλλοντος για την υγεία των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Οι βασικές δεσμεύσεις για την υγεία των γυναικών

– Η Tower Capital Group , μια οικονομική αναπτυξιακή οντότητα με τη θυγατρική της, μη κερδοσκοπική Tower Council, σκοπεύει να δεσμεύσει περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια το 2024 για να ξεπεράσει τα εμπόδια και να εξασφαλίσει δίκαιη υποστήριξη για τις κατηγορίες υψηλότερων ανεκπλήρωτων αναγκών στην υγεία των γενεών και στην υγεία των γυναικών.
-Το Rotary International θα ξεκινήσει το Rotary Healthy Communities Challenge , μια πρωτοβουλία που θα προσφέρει 30 εκατομμύρια δολάρια για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών και την υγεία της μητέρας και του παιδιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μοζαμβίκη, τη Νιγηρία και τη Ζάμπια.
– Περισσότεροι από 40 συνεργάτες υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή για να απευθύνουν έκκληση για δράση για τον επανασχεδιασμό της υγειονομικής περίθαλψης με γνώμονα τις γυναίκες, μια πρωτοβουλία με επικεφαλής τον Kearney.

«Η ποιοτική, οικονομικά προσιτή και προσβάσιμη υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της υγείας των γυναικών, είναι μια κρίσιμη πτυχή για τη διασφάλιση της ευημερίας των γυναικών», δήλωσε η Nisia Trindade Lima, υπουργός Υγείας της Βραζιλίας. «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για μια μεγαλύτερη κινητοποίηση σε όλους τους τομείς για επενδύσεις στην υγεία των γυναικών, έχοντας κατά νου τις επιταγές της ισότητας και της ολοκληρωμένης φροντίδας».

Η συμμαχία Παγκόσμια Συμμαχία για την Υγεία των Γυναικών θα καθοδηγείται από ένα σημαντικό, πολυτομεακό διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από παγκόσμιους ηγέτες που αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία των ενδιαφερομένων που πρέπει να συμμετάσχουν για την προώθηση των επενδύσεων στην υγεία των γυναικών.

Ο Τριντό Λίμα και ο Ζαϊντί θα υπηρετήσουν ως συμπρόεδροι του συμβουλίου της συμμαχίας.

Στο συμβούλιο προστίθεται επίσης η Catherine Russell, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF. Elisabeth Staudinger, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens Healthineers. Nadia Fettah Alaoui, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών του Μαρόκου· Nakhumicha S. Wafula, Γραμματέας Υγείας της Κένυας· Shyam Bishen, Επικεφαλής του Κέντρου Υγείας και Υγείας, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Per Falk, Πρόεδρος, Ferring Pharmaceuticals. και Victor Dzau, Πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής.

Η συμμαχία σηματοδοτεί μια αυξανόμενη δέσμευση για την ιεράρχηση, την προστασία και την προώθηση της υγείας των γυναικών και την κάλυψη του χάσματος στην υγεία. Όλα τα μέλη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ καλούνται να συμμετάσχουν στη συμμαχία για την υγεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή