Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε αδρανή κατάσταση για τρίτη σενεχόμενη συνεδρίαση, ενώ εντείνει τις προσπάθειες να πείσει τους επενδυτές ότι δεν επίκειται μείωση των επιτοκίων.

Το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 4%, σύμφωνα με όλους τους οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. Το πόσο καιρό θα παραμείνει εκεί, ωστόσο, είναι ένα σημαντικό ζήτημα, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να συντάσσεται με πολλούς συναδέλφους της και να σηματοδοτεί ότι μια μείωση το καλοκαίρι είναι «πιθανή».

Οι αξιωματούχοι φαίνεται να σημειώνουν τον Ιούνιο ως το συντομότερο χρονικό σημείο έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης, επιδιώκοντας στο μεταξύ να διαβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%. Αυτό το χρονοδιάγραμμα έρχεται σε αντίθεση με τις αγορές, οι οποίες τάσσονται υπέρ μιας πρώτης κίνησης τον Απρίλιο, πρόβλεψη στην οποία η επικεφαλής της ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιταχθεί για άλλη μια φορά.

Πράγματι, ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι τα «σημαντικά» στοιχεία σχετικά με τις συμφωνίες για τους μισθούς θα είναι διαθέσιμα στη συνεδρίαση του Ιουνίου και ότι η πολύ γρήγορη αναπροσαρμογή των επιτοκίων μπορεί να είναι «αυτοκαταστροφική».

Επικαλούμενος θέματα, όπως η αναταραχή στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας, ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Robert Holzmann προειδοποίησε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένες φέτος.

«Όποιος καεί στον χυλό….»: Γιατί η Λαγκάρντ παίζει με τον χρόνο για τις μειώσεις επιτοκίων

Τι λέει το Bloomberg Economics…

«Το ενδιαφέρον μετά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα επικεντρωθεί στα λόγια της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων στη συνέντευξη Τύπου. Το Bloomberg Economics αναμένει ότι η ίδια θα εντείνει τις πρόσφατες προσπάθειές της να πιέσει την τιμολόγηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που δείχνει ότι οι προσδοκίες για μειώσεις θα υλοποιηθούν μέχρι τον Απρίλιο».

Η Λαγκάρντ θα μιλήσει στις 14:45 στη Φρανκφούρτη, ήτοι 30 λεπτά μετά την ανακοίνωση της πολιτικής της ΕΚΤ.

Τον Ιούνιο θα γίνει η πρώτη από τις τέσσερις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης το 2024 -που θα οδηγήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%- σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg. Αλλά οι προβλέψεις διαφέρουν σημαντικά, υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προοπτικές.

Ο Edgar Walk, επικεφαλής οικονομολόγος της Metzler Asset Management, προβλέπει χαλάρωση 200 μονάδων βάσης το 2024, ξεκινώντας από τον Απρίλιο. Ο ομόλογός του στην Allianz, Ludovic Subran, προβλέπει μόνο δύο βήματα της τάξης του 0,25 της μονάδας κάθε φορά, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επικρίθηκαν για την υποτίμηση της αρχικής ανόδου των τιμών να είναι επιφυλακτικοί.

«Η ΕΚΤ θα είναι εξαιρετικά απρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια πολύ νωρίς και πολύ γρήγορα, προκειμένου να αποφύγει να τσακιστεί δύο φορές από τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Subran.

Περιορισμός προσδοκίων

Ενώ οι αγορές έχουν κάπως περιορίσει τις προσδοκίες τους για επιθετικές μειώσεις του κόστους δανεισμού, συνεχίζουν να εκτιμούν ότι θα πραγματοποιηθούν κινήσεις 133 μονάδων βάσης φέτος.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στη συνεδρίαση πολιτικής του Δεκεμβρίου εξέφρασαν την ανησυχία ότι η χαλαρή τιμολόγηση των επενδυτών «απειλούσε να χαλαρώσει υπερβολικά τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, γεγονός που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την αποπληθωριστική διαδικασία», σύμφωνα με έναν απολογισμό που δημοσιεύθηκε αργότερα.

Ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot επανέλαβε αυτά τα σχόλια την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι τα υπερβολικά στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να καθυστερήσουν τη νομισματική χαλάρωση.

Οικονομικό υπόβαθρο

Τα πρόσφατα στοιχεία ήταν μικτά. Οι έρευνες των διευθυντικών στελεχών για τον Ιανουάριο έδειξαν ότι μια πιθανή ύφεση στην ευρωζώνη των 20 χωρών το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα μπορούσε κάλλιστα να επεκταθεί και στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε απροσδόκητα στο 6,4% τον Νοέμβριο – ισοφαρίζοντας το χαμηλό ρεκόρ του Ιουνίου, αλλά χωρίς να κάνει τίποτα για να κατευνάσει τις ανησυχίες για δευτερογενείς επιπτώσεις.

Οι προοπτικές της ΕΚΤ του Δεκεμβρίου προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2023, 0,8% το 2024 και 1,5% το 2025.

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην ανάπτυξη «απογοητευτικές».

Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, εκτινάχθηκε στο 2,9% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η άνοδος θεωρείται προσωρινή, με την ΕΚΤ να αναμένει περαιτέρω επιβράδυνση το 2024, αν και λιγότερο έντονη από ό,τι το 2023. Συνεχίζει να προβλέπει επιστροφή στον στόχο του 2% το 2025.

Η Λαγκάρντ ενδέχεται να ενημερώσει για την τρέχουσα αναθεώρηση του επιχειρησιακού πλαισίου, το οποίο θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ θα εφαρμόζει τη νομισματική πολιτική στο μέλλον. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg έδειξε ότι οι οικονομολόγοι αναμένουν τα αποτελέσματα τον Απρίλιο.

Κριτική του προσωπικού στη Λαγκάρντ

Μόλις τρεις ημέρες πριν από την απόφαση αυτής της εβδομάδας, η Λαγκάρντ δέχθηκε έντονη κριτική από ορισμένους από τους ίδιους τους υπαλλήλους της και ενδέχεται να ερωτηθεί σχετικά με το θέμα.

Σε μια έρευνα του συνδικάτου του προσωπικού που πραγματοποιήθηκε στα μισά της οκταετούς θητείας της, μια μικρή πλειοψηφία των ερωτηθέντων αξιολόγησε την προεδρία της είτε ως «κακή» είτε ως «πολύ κακή». Περισσότερο από το 53% δήλωσε επίσης ότι η Λαγκάρντ δεν είναι επί του παρόντος το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση αυτή.

Η ένωση IPSO δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι σημαντικά χειρότερα από εκείνα για τους προκατόχους της, τον Μάριο Ντράγκι και τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η κεντρική τράπεζα χαρακτήρισε τη δημοσκόπηση «ελαττωματική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή