Oι ισχυρές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας στηρίζουν τις μετοχές έναντι της ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, υποστηρίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs. Ωστόσο η συνθήκη αυτή θα μπορούσε να αλλάξει από διαφορετικούς παράγοντες, όπως η αυστηρότερη νομισματική πολιτική οδηγήσουν τις αποδόσεις υψηλότερα, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο S&P 500 και η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έχουν αρνητική συσχέτιση – που σημαίνει ότι κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις – από τότε που οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις άρχισαν να αυξάνονται τον περασμένο Ιούλιο, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman για τις μετοχές με επικεφαλής τον David Kostin στο τελευταίο εβδομαδιαίο σημείωμά τους.

Αγορές: Kλίμα αβεβαιότητας από τις κάλπες του 2024 και τη γεωπολιτική καταιγίδα

Ο S&P 500 σημείωσε απότομη πτώση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έφτασαν σε υψηλό 16 ετών τον Οκτώβριο, καθιστώντας τις μετοχές σχετικά λιγότερο ελκυστικές. Οι μετοχές σημείωσαν ταχεία ανάκαμψη όταν οι αποδόσεις, οι οποίες κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές των ομολόγων, υποχώρησαν τους τελευταίους μήνες του έτους.

Το 2024, ωστόσο, οι μετοχές σημείωσαν υψηλά ρεκόρ, ακόμη και όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά περίπου 30 μονάδες βάσης στο 4,2%.

Ένας λόγος για την ανθεκτικότητα των μετοχών είναι η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman.

Από το 1990, ο S&P 500 καταγράφει μέση μηνιαία απόδοση της τάξης του 1,3% όταν η καμπύλη αποδόσεων γίνεται πιο απότομη, όπως έδειξαν τα στοιχεία τους.

Οι αποδόσεις ήταν σημαντικά ισχυρότερες όταν οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη βελτιώνονται παρά εξασθενούν, ανεξάρτητα από το αν η καμπύλη αποδόσεων είναι απότομη ή επίπεδη, επισημαίνουν οι στρατηγικοί αναλυτές.

«Καθώς οι επενδυτές ανησυχούν λιγότερο για το ενδεχόμενο σύσφιγξης της Fed, οι προσδοκίες για την ανάπτυξη θα πρέπει να γίνουν πιο σημαντικός μοχλός για τις αποδόσεις, συμβάλλοντας σε μια λιγότερο αρνητική συσχέτιση μεταξύ μετοχών και αποδόσεων το 2024», έγραψαν.

Η Goldman προβλέπει ότι ο S&P 500 θα κλείσει το 2024 στις 5.100 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη λίγο πάνω από 4% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

«Ωστόσο, εάν τα επιτόκια αυξηθούν σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα λόγω αλλαγών στην πολιτική της Fed ή στην ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης των κρατικών ομολόγων, οι μετοχές πιθανότατα θα δυσκολευτούν» τονίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές.

Επιπλέον, οι μετοχές θα αντιμετωπίσουν πιέσεις εάν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξηθούν ταχύτερα από τον πρόσφατο ρυθμό, ανεξάρτητα από τον λόγο, ανέφεραν, σημειώνοντας ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να είναι πιο ευμετάβλητα με τις εκλογές του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες