Να μαζέψει λίγο τις απώλειες της εβδομάδας προσπάθησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και να δώσει το μήνυμα ότι ένα πτωτικό γύρισμα δεν μπορεί να απειλήσει κρίσιμα κεκτημένα, παρά μόνο να ανακόψει την θετική τάση που συντηρεί στη μεγάλη εικόνα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 1.422,03 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.414,64 μονάδων (-0,21%) και 1.426,65 μονάδων (+0,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 359 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 76,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,4 εκατ. τεμάχια αξίας 28,6 εκατ. ευρώ.
Με απώλειες αναμένεται να κλείσει την εβδομάδα ο χρυσός
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 3.429,20 μονάδες, ενώ στο +1,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.412,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 1.207,99 μονάδες.
Το ΧΑ ολοκλήρωσε ήπια αρνητικά την εβδομάδα, καθώς η πτώση της Δευτέρας ήταν μεγάλη. Ο γενικός δείκτης έχασε 0,35%. Ο FTSE 25 είχε πτώση 0,83%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -1,84%.
Υποστήριξη από αποτελέσματα, μερίσματα, προοπτική και deals
Ο Γενικός Δείκτης κράτησε το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων της περασμένης εβδομάδας η οποία χαρακτηρίστηκε από την εκτόξευση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Αφενός η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς αφετέρου οι παρελκόμενες αναδιαρθρώσεις σε δείκτες και χαρτοφυλάκια έδωσαν συνεχόμενες συνεδριάσεις με τζίρο άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα το περιεχόμενο της εταιρικής κερδοφορίας διατήρησε το επιλεκτικό ενδιαφέρον καθώς οι 15 από τις 25 εταιρίες του FTSE έχουν ανακοινώσει μεγέθη, μερίσματα και προοπτική για την φετινή χρονιά. Οι δεύτερες αναγνώσεις των αποτελεσμάτων δείχνουν ικανοποιητική αύξηση στην κερδοφορία της επόμενης χρήσης ενώ η μέση εκτιμώμενη μερισματική απόδοση της Αγοράς ως τώρα προσεγγίζει το 4%, δεδομένα απόλυτα υποστηρικτικά για το μέγεθος της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.
Παράλληλα η επικαιρότητα φορτίστηκε και από την εντεινόμενη φημολογία επικείμενων επιχειρηματικών συμφωνιών σημαντικού ειδικού βάρους, ειδικά μετά την διαφαινόμενη ολοκλήρωση του deal αξίας 240 εκατ. ευρώ εξαγοράς της Entersoft. Αν και η αγορά δεν έδειξε δυναμική να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα η επίδραση των ανωτέρω ήταν άκρως υποστηρικτική και απορρόφησε μέρος της προσφοράς που προέκυψε κυρίως από τις αναδιαρθρώσεις της περασμένης Τρίτης.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά από αρκετούς μήνες παραμονής πάνω από τις 1.400 μονάδες υποχώρησε ως την περιοχή των 1386 μονάδων για να ξεκινήσει από εκεί μια μετριοπαθής ανάκαμψη που έφερε τον Δείκτη κοντά στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Η διάσπαση των 1400 μονάδων ενεργοποίησε σήμα πώλησης από τον απλό κινητό μέσο των 30 ημερών για πρώτη φορά μετά τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο η διάρκεια του σήματος ήταν εξαιρετικά βραχύβια αφού η ανοδική τάση αποκαταστάθηκε στην συνεδρίαση της Πέμπτης.
Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτισθεί αισθητά σε ημερήσια βάση, κινούνται σε ουδέτερες ζώνες και έχουν ανοίξει το ανοδικό περιθώριο διατηρώντας μαζί με το σετ των βραχυχρόνιων κινητών μέσων ζωντανό τον στόχο των 1.466 μονάδων. Η ερχόμενη εβδομάδα έχει σαν βασικό σενάριο την πλάγια κίνηση, η απορρόφηση των ταλαντώσεων που εκδηλώθηκαν μετά την διάθεση του ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς ενδεχομένως να είναι ένα προαπαιτούμενο πριν την επόμενη ανοδική εκτόνωση καθώς τα τεχνικά δεδομένα υποστηρίζουν πλειοψηφικά ακόμα το ανοδικό σενάριο, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης σημείωσε άλμα 8,32%, με την Cenergy να κερδίζει 3,07%. Άλμα 2,90% και για τη ΔΕΗ, ενώ τα κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Jumbo, Λάμδα, ΕΛΧΑ και Εθνική. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Coca Cola, Eurobank και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ έχασε 3,76%, ενώ οι πρωταγωνίστριες της χθεσινής ανόδου, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν κατά 2,32% και 2,19% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Quest, Aegean και Autohellas. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν χωρίς μεταβολή.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών