Πτωτικά κινούνται οι τιμές του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να οδεύει να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες λόγω ανησυχιών ότι η Federal Reserve ενδέχεται να αναβάλει τις μειώσεις των επιτοκίων πέραν του Ιουνίου μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο χρυσός  υποχώρησε περισσότερο από 0,1% στα 2.157,79 δολάρια η ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση 0,3% στα 2.161,80 δολάρια.

Πολύτιμα μέταλλα: Πώς κινούνται οι τιμές – Ιστορικό υψηλό για τον χρυσό τον Μάρτιο

Ο χρυσός  βρισκόταν οδεύει να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες κοντά στο 0,5%, η πρώτη πτωτική εβδομαδιαία από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε πάνω από τις προσδοκίες τον Φεβρουάριο. Το ίδιο μήνυμα ήλθε και από την πορεία του πληθωρισμού χονδρικής που επιταχύνθηκε περαιτέρω του αναμενόμενου.

Ο υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη Fed να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβαρύνοντας περιουσιακά στοιχεία που δεν αποδίδουν, όπως ο χρυσός. «Θα υπάρξει θετικός τόνος το 2024 για τον χρυσό με ισχυρή επενδυτική ζήτηση και ασφαλή ζήτηση» εκτιμά ο Jigar Trivedi, ανώτερος αναλυτής της Reliance Securities.

Μετά το ισχυρό ράλι της περασμένης εβδομάδας, αναμένεται κάποιο είδος αποκομιδής κερδών και η ανάκαμψη του δείκτη του δολαρίου μετά τα πολύ ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ οδήγησε στην εβδομαδιαία πτώση του χρυσού, πρόσθεσε ο Trivedi.

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα Ιανουαρίου. Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει τον χρυσό πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Οι έμποροι συνεχίζουν να στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο, με πιθανότητες περίπου 59% σε σύγκριση με 72% πριν από τα στοιχεία του ΔΤΚ, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME. Για το 2024, η αγορά βλέπει περίπου τρεις μειώσεις επιτοκίων.

Η  πλατίνα σημείωσε άνοδο 1,4% στα 940,50 δολάρια η ουγγιά, το παλλάδιο 2,3% στα 1.094,25 δολάρια και το ασήμι 1,3% στα 25,15 δολάρια. Και τα τρία μέταλλα οδεύουν να σημειώσουν εβδομαδιαίο κέρδος.

Η Commerzbank αύξησε την πρόβλεψή της για το ασήμι στο τέλος του έτους στα 29 δολάρια, αλλά σημείωσε ότι είναι απίθανο να φτάσει σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities