Τους ανοιχτούς αναπτυξιακούς ορίζοντες της ελληνικής οικονομίας αλλά και τα φλέγοντα ζητήματα που ταλαιπωρούν την βιομηχανία και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, σκιαγραφεί στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη.

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά σε τροχιά ανάπτυξης, η θέση της στις διεθνείς αγορές διαρκώς ενισχύεται», σημειώνει, κρίνοντας όμως απαραίτητη την λήψη μέτρων στήριξης που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. «Μόνον έτσι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα του παγκόσμιου ανταγωνισμού», τονίζει.

Η πρόεδρος του ΣΒΕ αναφερόμενη στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, ζητά να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων, τον πληθωρισμό αλλά και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Λουκία Σαράντη (ΣΒΕ): «Με τα κλαρκ μας ξεφορτώνουμε στα λιμάνια τα εμπορεύματά μας…»

Συγκρατημένη αισιοδοξία και μακροχρόνιος σχεδιασμός

«Λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, ο οποίος -πρέπει να τονίσουμε- είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έλεγα πως για το έτος που διανύουμε διατηρώ μία συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά σε τροχιά ανάπτυξης και η θέση της στις διεθνείς αγορές διαρκώς ενισχύεται. Αυτά όλα είναι ενθαρρυντικά δείγματα και για την ελληνική βιομηχανία», σημειώνει.

«Ωστόσο, μιλώ για συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς οι διεθνείς γεωστρατηγικές εξελίξεις δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Ως κλάδος χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης, που θα βασίζονται σε προσεκτικό και μακροχρόνιο σχεδιασμό, προκειμένου να συμβάλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Μόνον έτσι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα του παγκόσμιου ανταγωνισμού», αναφέρει δίνοντας το στίγμα των «θέλω» του επιχειρείν.

Οι ελλείψεις εργαζόμενων το μεγαλύτερο πρόβλημα

«Σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις βιομηχανίες -και όχι μόνο- στη χώρα μας, είναι οι σημαντικές ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Οι επιχειρήσεις μας δυσκολεύονται πραγματικά να βρουν και να προσελκύσουν το κατάλληλο προσωπικό», υποστηρίζει.

«Επαναπροσδιορισμός επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης»

«Στον ΣΒΕ, πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρξει απόλυτη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, επενδύοντας και στις ειδικότητες του μέλλοντος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο που αποτελεί πια μεγάλο αγκάθι για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε και το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης», τονίζει η κ. Σαράντη, προαναγγέλοντας την παρουσίαση μελέτης από την Deloitte η οποία θα καταγράφει τα προβλήματα της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα προταθούν συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Υποδομές, ηλεκτρικά δίκτυα, μείωση γραφειοκρατίας, πρόσβαση στη χρηματοδότηση για όλους»

Προκειμένου να αναπτυχθούν περισσότερο οι βιομηχανικές επιχειρήσεις είναι απαραίτητες, «πρώτα απ’ όλα, οι σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές. Αποτελούν αδήριτη ανάγκη για την ανάπτυξη υγιούς βιομηχανίας. Χρειαζόμαστε απαραιτήτως καλά στελεχωμένα λιμάνια και ένα σιδηροδρομικό δίκτυο με εμπορικά και επιβατικά τραίνα που να μπορούν να εξυπηρετούν τις καθημερινές λειτουργικές ανάγκες. Δεδομένης της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής θέσης της, η χώρα μας προσφέρεται για συνδυασμένες μεταφορές». «Εξίσου σημαντική είναι η αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτροδότησης και πρώτα απ’ όλα η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος και η δυναμική ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», επισημαίνει.

Η κ. Σαράντη εστιάζει και στην «αναβάθμιση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι βιομηχανίες. Για παράδειγμα, η αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης και η μείωση της γραφειοκρατίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος προς τις επιχειρήσεις. Ενώ στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, με κατευθύνσεις όπως είναι η ψηφιακή αναβάθμιση και η πράσινη ανάπτυξη, πρέπει να γίνουν προσβάσιμα για όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να αναβαθμιστούν στην πράξη».

«Αναπτυξιακή μονομέρεια και αστυφιλία»

Η ίδια στέκεται στα ζητήματα που απασχολούν το επιχειρείν στην Βόρεια Ελλάδα, κρούοντας καμπανάκι για «ερήμωση» της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Ο ΣΒΕ είναι ο μοναδικός κοινωνικός εταίρος με έδρα εκτός Αθηνών και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Είναι επόμενο, λοιπόν, η αναπτυξιακή μονομέρεια να είναι ένα από τα ζητήματα που μας απασχολούν έντονα. Η ελληνική περιφέρεια υποφέρει από το τεράστιο πρόβλημα της αστυφιλίας. Αρκεί να θυμηθούμε τα αποτελέσματα της πρόσφατης Έκθεσης Οικονομικών και Κοινωνικών Τάσεων ΙΟΒΕ, σχετικά με την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2021 σε αυτήν την περιοχή ανερχόταν σε 12.000 €, ενώ ο μέσος όρος της υπόλοιπης χώρας ήταν 17.000 €. Τα ευρήματα αυτά αποτυπώνουν γλαφυρά την «ερήμωση» της περιοχής», σημειώνει.

«Σχολεία, υγεία, πρόνοια, αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής»

Τι πρέπει να κάνει η πολιτεία για να αποτρέψει την φυγή του εργατικού δυναμικού από την περιφέρεια;

«Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Περιφέρεια λειτουργούν τονωτικά για τις τοπικές οικονομίες και κατ’ επέκταση για τις ίδιες τις κοινωνίες. Σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν το οξυγόνο τους και επιτελούν πραγματικό κοινωνικό έργο. Παρ’ όλα αυτά, δεν αρκούν από μόνες τους για να συγκρατήσουν όσες και όσους διαφεύγουν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό.

Χρειάζεται συνολική προσπάθεια και κυρίως ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών από την Πολιτεία, έτσι ώστε οι νέοι και οι νέες να θέλουν και να μπορούν να μείνουν στην Περιφέρεια. Για να το πω απλά, χρειάζονται καλύτερα σχολεία, υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής. Τότε θα μείνουν -ή θα επιστρέψουν- οι νέες και οι νέοι στον τόπο τους», αναφέρει.

Η χρυσή τομή για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Tέλος, η κ. Σαράντη τάσσεται υπέρ μίας λελογισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού.

«Στις βιομηχανίες της περιφέρειας οι νέοι άνθρωποι είναι η ψυχή των επιχειρήσεών μας. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, στον ΣΒΕ πιστεύουμε στην ανάγκη άμεσης αύξησης του κατώτατου μισθού -η οποία θα αναπληρώνει τις απώλειες των εισοδημάτων του 2023- και ιδανικά θα συνδυάζεται με φορολογικές ελαφρύνσεις των δικαιούχων, ώστε να μην εξανεμιστεί από τις αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια», υποστηρίζει.

«Βέβαια, αυτή η πολιτική πρέπει να σχεδιαστεί, λαμβάνοντας υπόψιν και αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι ο πληθωρισμός και οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας. Ταυτοχρόνως, η αύξηση αυτή θα πρέπει να μπορεί να υποστηριχτεί έμπρακτα από τις επιχειρήσεις, να συνάδει με τους κεντρικούς στόχους της αύξησης της παραγωγικότητας και της ενίσχυσης της εξωστρέφειάς μας και να μην θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτή τη χρυσή τομή χρειάζονται η οικονομία και η κοινωνία μας. Για το καλό όλων -και πρώτα απ’ όλα των ίδιων των εργαζομένων», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις