Στο 1,5% διατηρεί την εκτίμηση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 η HSBC και στο 1,7% το 2025, πολύ κάτω από την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για τις επιδόσεις της επόμενης διετίας.

Όπως επισημαίνει στην ενημέρωση των εκτιμήσεων του δευτέρου τριμήνου του έτους η HSBC, η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις χώρες με την καλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η οικονομία της οποίας στο καλύτερο σενάριο θα παραμείνει στάσιμη. Κι ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αποδειχθεί επίμονος για το μεγαλύτερο μέρος του μπλοκ, στην Ελλάδα αναμένεται να είναι στο στόχο του 2% φέτος, ενώ θα είναι χαμηλότερος, στο 1,8% το 2025, παρά το γεγονός ότι το outlook της κατανάλωσης στη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως θετικό.

Συνολικά για την Ευρωζώνη, η HSBC εξακολουθεί να βλέπει αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,5% το 2024 (αμετάβλητο από τον Σεπτέμβριο του 2023), αυξάνοντας την εκτίμηση στο 1,3% το 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, εξακολουθεί να βλέπει τη Γερμανία να έχει μακράν την πιο αδύναμη ανάπτυξη φέτος (-0,2% μετά το -0,1% το 2023), με την εκτεθειμένη στο εμπόριο οικονομία, τη βιομηχανία έντασης ενέργειας και τη δημοσιονομική αβεβαιότητα να συνεχίζουν να την επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό.

Η ΕΚΤ στην αιχμή

Το μεγαλύτερο μέρος της ανάλυσης της HSBC αναλώνεται στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπενθυμίζοντας ότι ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν να δουν μερικά ακόμη δεδομένα για τους μισθούς και τον πληθωρισμό για να είναι σίγουροι, μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο φαίνεται πιθανή στα επιτόκια.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν «πολλά» περισσότερα στοιχεία τον Ιούνιο. Είπε επίσης ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει «εξαρτημένη από τα δεδομένα» μετά την πρώτη περικοπή και δεν μπορεί να δεσμευτεί σε μια πορεία για τα επιτόκια πολιτικής.

Δεδομένης της πρόβλεψης της HSBC για τον πληθωρισμό μέχρι το καλοκαίρι, το βασικό της σενάριο παραμένει ότι στη συνέχεια θα δούμε μειώσεις 25 μονάδων βάσης σε κάθε συνάντηση έως ότου το βασικό επιτόκιο καταθέσεων φτάσει στο 2,5% τον Σεπτέμβριο του 2025, γεγονός που θα το φέρει κοντά στο ουδέτερο έδαφος.

Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος η ΕΚΤ να επιλέξει εμπροσθοβαρείς περικοπές στο αρχικό μέρος του κύκλου, καθώς μπορεί να είναι πιο σίγουρο ότι η πολιτική θα παραμείνει συνολικά περιοριστική.

Η αιτία των προβλημάτων παραγωγικότητας της Ευρώπης φαίνεται επίμονη…

Ενώ υπάρχει κάποιο περιθώριο για κυκλική ανάκαμψη της παραγωγικότητας (στο βαθμό που υπάρχει συσσώρευση εργατικού δυναμικού και περίοδος προσαρμογής μετά την πανδημία), υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η κακή απόδοση παραγωγικότητας της Ευρώπης έχει σε μεγάλο βαθμό διαρθρωτικό χαρακτήρα, εκτιμά επίσης η HSBC.

Το σχετικά χαμηλό επίπεδο επενδύσεων της Ευρώπης είναι μια κοινή εξήγηση. Σημασία δεν έχει μόνο το επίπεδο, αλλά και το είδος της επένδυσης – για παράδειγμα ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό επενδύσεων στις ΤΠΕ.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι κεφαλαιαγορές της Ευρώπης. Η χρήση του επιχειρηματικού κεφαλαίου είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ και παρά τις τεράστιες δεξαμενές αποταμιεύσεων, ο κατακερματισμός των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης περιορίζει τις ευκαιρίες των επενδυτών.

Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαια και πολύ λιγότερο από τις κεφαλαιαγορές. Επιπλέον, η χρήση επιχειρηματικών κεφαλαίων από την Ευρώπη είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ΕΤΕπ, αυτό εμποδίζει τις εταιρείες που προσπαθούν να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους. Ο κατακερματισμός των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης περιορίζει επίσης τις ευκαιρίες των επενδυτών να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους και οδηγεί σε υπερβολική εξάρτηση από επενδυτές εκτός ΕΕ – συχνά ωθώντας τις εταιρείες να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό. Και οι ξένοι επενδυτές μπορεί να βρουν τα υψηλά και πολύπλοκα επίπεδα ρύθμισης λίγο δυσάρεστα.

Η πρόσφατη ώθηση για την έναρξη μιας ένωσης κεφαλαιαγοράς της ΕΕ είναι επομένως ευπρόσδεκτη (αν και είναι απίθανο να είναι γρήγορη), επισημαίνει η HSBC.

…χρειάζεται λοιπόν τολμηρή δράση για να γίνει η Ευρώπη αγορά αιχμής

Άρα μπορεί να χρειαστεί τολμηρή δράση. Η αποτυχία αύξησης της παραγωγικότητας θα μπορούσε να κρατήσει το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε υψηλά επίπεδα και να εμποδίσει την κεντρική τράπεζα στο να μειώσει τα επιτόκια, καθώς και να κάνει τις δημοσιονομικές αρχές (και τις αγορές) όλο και πιο νευρικές σχετικά με τις δημοσιονομικές θέσεις.

Υπάρχει όμως… ΕΛΠΙΔΑ, όπως χαρακτηριστικά γράφει η HSBC. Το μορφωμένο εργατικό δυναμικό, η πολιτιστική και αθλητική κληρονομιά της Ευρώπης για την προσέλκυση αυξανόμενου τουρισμού και καινοτομίας στον τομέα της κλιματικής μετάβασης σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια προσαρμογής και ανάπτυξης. Αλλά αυτό απαιτεί μεγάλη αλλαγή, η οποία δεν είναι πάντα δημοφιλής στους ψηφοφόρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή