
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ξεκίνησε τη χρονιά σε σταθερές βάσεις, καθώς τα εργοστάσια της Κίνας ανέβασαν στροφές. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί χωρίς ευρύτερη βελτίωση.
Ένας κατακλυσμός επίσημων στοιχείων που αναμένεται την Τρίτη θα δείξει εάν η οικονομία της Κίνας έχει ξεπεράσει τα προβλήματα, μετά από μια παρατεταμένη μεταπανδημιακή ύφεση. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 4,8% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ενισχύοντας την πεποίθεση ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πετύχει τον ετήσιο στόχο της περίπου 5%.
Κίνα: Στην κόψη του ξυραφιού η οικονομία
Καλά νέα από εμπόριο και μεταποίηση ώθησαν οικονομολόγους να ενισχύσουν τις προοπτικές τους για το 2024. Αλλά με τις εξαγωγές να μειώνονται απροσδόκητα τον Μάρτιο και τη ζήτηση στο εξωτερικό να οδηγεί σε μεγάλο βαθμό τις νέες παραγγελίες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να χρειάζεται να τονώσουν την εγχώρια κατανάλωση.
To Bloomberg αναφέρεται σε πέντε βασικούς δείκτες που παρακολουθούν οι αναλυτές για να καταλάβουν εάν η ανάκαμψη του πρώτου τριμήνου της Κίνας μπορεί να διατηρηθεί:
Βιομηχανική παραγωγή
Μετρώντας τη συνολική αξία της παραγωγής αποτελεί τεράστια δέσμη δραστηριότητας και το βασικό σημείο δεδομένων. Αυξήθηκε τους πρώτους δύο μήνες του έτους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών και οι αναλυτές προέβλεψαν άνοδο 6% τον Μάρτιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ένας συμπληρωματικός δείκτης είναι η παραγωγή ενέργειας, η οποία τείνει να συσχετίζεται με τα βιομηχανικά δεδομένα, καθώς ο τομέας καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με τον Χου. «Οι οικονομολόγοι αναζητούν άλλους αριθμούς για να επιβεβαιώσουν ή να ελέγξουν εκ νέου τα κυβερνητικά στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη», είπε.
Η παραγωγή ενέργειας ανακάμπτει από τότε που η Κίνα άνοιξε ξανά από τα lockdown πριν από περισσότερο από έναν χρόνο. Η πτώση των τιμών του άνθρακα έκανε τα εργοστάσια πιο πρόθυμα να παράγουν και η κατανάλωση ενέργειας βελτιώθηκε τους τελευταίους μήνες.

Πωλήσεις κατοικιών
Η σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων, όπου τα κινεζικά νοικοκυριά έχουν τοποθετήσει τεράστια αποθέματα κεφαλαίου, είναι κεντρικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας: Μια τέτοια κίνηση θα τονώσει το κλίμα, θα ενθαρρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και θα απελευθερώσει περισσότερες επενδύσεις.
Αυτό το ορόσημο φαίνεται πολύ μακριά. Οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 33% σε αξία την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τη μεγαλύτερη από τον Μάιο του 2022, και πιθανότατα θα συρρικνωθούν ξανά τον Μάρτιο. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών παρακολουθούνται ως κορυφαίος δείκτης για το κλίμα, τις επενδύσεις και τις τιμές, τόνισε στο Bloomberg ο Χαϊμπίν Ζου, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην JPMorgan Chase & Co.
«Οι πωλήσεις νέων κατοικιών εξακολουθούν να είναι πολύ αδύναμες, υποστηρίζοντας την άποψή μας για τρίτη συνεχή χρονιά συρρίκνωσης της στεγαστικής δραστηριότητας», πρόσθεσε. Η συρρίκνωση των επενδύσεων σε ακίνητα φαίνεται επίσης να επιδεινώνεται τον Μάρτιο.
Ονομαστικό ΑΕΠ
Η οικονομία της Κίνας βρίσκεται σε αποπληθωριστική κατάσταση από πέρυσι, με αδύναμη αύξηση μισθών και τιμών. Η πτώση τιμών παραγωγού τον περασμένο μήνα έδειξε περισσότερη αποπληθωριστική πίεση στο μέλλον. Οι τιμές καταναλωτή κυμαίνονται επίσης επισφαλώς κοντά στο αρνητικό όριο.
Γι’ αυτό το ονομαστικό ΑΕΠ είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον Ρόμπιν Σινγκ, επικεφαλής οικονομολόγο για την Κίνα στη Morgan Stanley, καθώς ο αριθμός δεν προσαρμόζεται για τις αλλαγές των τιμών, επομένως θα έδειχνε τον αντίκτυπο του αποπληθωρισμού. Έχει επίσης υψηλότερη συσχέτιση με τα εταιρικά κέρδη και την αύξηση των εσόδων, πρόσθεσε.
Το ονομαστικό επιτόκιο χρησιμοποιείται επίσης για τον υπολογισμό του αποπληθωριστή του ΑΕΠ της Κίνας, του ευρύτερου δείκτη τιμών σε ολόκληρη την οικονομία. Τρία τρίμηνα μειώσεων πέρυσι κατέδειξαν τη μεγαλύτερη διολίσθηση από το 1999.
Πιστωτική Ανάπτυξη
Παρά την σταθερή παραγωγή, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον δανεισμό. Τα νέα τραπεζικά δάνεια, τον Μάρτιο, αυξήθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό που έχει καταγραφεί. Εν τω μεταξύ, μια ευρεία μέτρηση της πίστωσης επεκτάθηκε με τον πιο αργό ρυθμό ποτέ, σε δεδομένα που χρονολογούνται από το 2017.
«Η άτονη πιστωτική ώθηση υποδηλώνει παρατεταμένες καθυστερήσεις στη δραστηριότητα», δήλωσε στο Bloomberg o Φρέντερικ Νούμαν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην HSBC Holdings. «Ένας κύκλος ανάκαμψης χωρίς πίστωση θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί».
Αγορά εργασίας
Η Κίνα έχει ένα άλλο πρόβλημα: Μια αδύναμη αγορά εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν επίσης πρόσφατες αναφορές για πάγωμα μισθών και απολύσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Οι μισθοί που προσφέρθηκαν στους νέους υπαλλήλους αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, αφού μειώθηκαν στα τέλη του 2023, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας στους εργαζόμενους.
Υψηλότεροι μισθοί θα σηματοδοτούσαν τον πληθωρισμό και ότι «οι εταιρείες προσλαμβάνουν και επενδύουν και η αγορά εργασίας γίνεται πιο σφιχτή», δήλωσε ο Σινγκ της Morgan Stanley. Αυτό θα ήταν «ένα καλό σημάδι ότι η Κίνα μπορεί να ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό της».


Latest News

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων