Ένα ρομπότ που… παίρνει φτυάρι και τσάπα εκτελώντας με ευχέρεια γεωργικές εργασίες, αναπτύσσει η startup Αgroverse με έδρα την Σίνδο στην Θεσσαλονίκη. Το ηλεκτρικό ρομπότ-αγρότης έχει τη μορφή… τανκ και λειτουργεί με τρόπο που θυμίζει την παραγγελία ενός οχήματος ταξί από εφαρμογές σαν την Uber, κλέβοντας τις καρδιές των αγροτών.
Sustenergo: «Γκουρού» στην εξοικονόμηση ενέργειας με «όπλο» το internet of things
Το ρομπότ ζυγίζει περίπου ένα τόνο και έχει τη δυνατότητα να κάνει σχεδόν ό,τι ακριβώς και ο αγρότης, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρέμβαση ή ακόμη και η φυσική παρουσία του τελευταίου. Τώρα το ηλεκτρικό ρομπότ αντικαθιστά σχεδόν το 70% των εργασιών του αγρότη. Αυτό που διαφοροποιεί την εταιρεία είναι η δημιουργία μιας «φωλιάς», μιας εγκατάστασης φόρτισης από την οποία το ρομπότ μεταβαίνει στην καλλιέργεια, που βρίσκεται σε απόσταση έως 5 χλμ.
Για το καινοτόμο εγχείρημα μιλά στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Δημήτρης Κούτρας, συνιδρυτής και CEO της Agroverse.
Η αυτοματοποίηση της γεωργίας
«Η ιδέα της εταιρείας προήλθε από εμένα. Έχοντας γεννηθεί στην Κάριανη Καβάλας σε αμιγώς γεωργική οικογένεια που καλλιεργεί σταφύλια και ελιές, έχω βιώσει τις δυσκολίες του χώρου από πρώτο χέρι. Στην συνέχεια σπούδασα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο ΔΠΘ (2010-2016) και ως υποψήφιος διδάκτωρ (2018-Σήμερα) στο τομέα της ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, ανέπτυξα λογισμικό για αυτόνομα οχήματα και κάπου εκεί γεννήθηκε η απορία “αφού μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε δύσκολες και πολύπλοκες διεργασίες, όπως ένα αυτοκίνητο, γιατί δεν μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε τις γεωργικές;”, επισημαίνει.
«Ξεκίνησα την αναζήτηση μια έτοιμης λύσης μαζί με τον πατέρα μου, αλλά ότι συναντήσαμε είχε 3 προβλήματα 1. Υψηλό αρχικό κόστος (πάνω από 100.000 ευρώ) που είναι απαγορευτικό ακόμη και για μεγάλους αγρότες 2. πολύπλοκη λειτουργία και συντήρηση, ακόμη και να αγοράσει ένας αγρότης ένα ρομποτικό μηχάνημα η λειτουργία του είναι εξαιρετικά δύσκολη 3. “last mile problem”, ότι λύση υπάρχει προϋποθέτει ότι ο αγρότης θα πάει το όχημα στο χωράφι, θα περιμένει να ολοκληρώσει την δουλειά και μετά θα το πάρει πίσω, κάτι που καταστρέφει την όλη «αυτόνομη» εμπειρία», υποστηρίζει.
Κόστος με βάση το στρέμμα
«Προσπαθώντας να λύσουμε αυτά τα προβλήματα λοιπόν, ιδρύσαμε την AgroVerse μαζί με τον Γιώργο Μπόντζιο. Αυτό που κάνουμε είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες χορτοκοπής και ψεκασμών σε αγρότες με ρομποτικά οχήματα (που έχουμε φτιάξει εμείς). Ουσιαστικά, πηγαίνουμε σε μια περιοχή, εγκαθιστούμε το ρομπότ με την “φωλιά ” του (ένα container στο οποίο μπαίνει το ρομπότ και φορτίζει). Όταν ένας αγρότης το έχει ανάγκη, το καλεί (όπως καλεί το uber), το ρομπότ πηγαίνει μόνο στο χωράφι, εκτελεί τις εργασίες και όταν ολοκληρώσει στέλνει ένα βίντεο με την διαδικασία. Το κόστος προκύπτει με βάση το στρέμμα εργασίας», σημειώνει.
«Αυτό που με παρακίνησε ήταν να βοηθήσω αγρότες σαν τον πατέρα μου. Γνωρίζοντας που μπορούν να φτάσουν με τα κατάλληλα εργαλεία, αισθάνομαι την ανάγκη να τους τους “οπλίσω”. Με βάση αυτό λοιπόν, η κύρια αξία της εταιρείας είναι απλή “Να είμαστε δίπλα στον αγώνα του αγρότη”. Αυτή την στιγμή προσφέρουμε υπηρεσίες χορτοκοπής και ψεκασμού σε αμπέλια και ελιές και φωτοβολταικά πάρκα στην Μακεδονία και Θράκη. Μας εμπιστεύονται κάποιοι απο τους μεγαλύτερους επαγγελματίες του κλάδου όπως το Κτημα Μπουτάρη, Κτήμα Παυλίδη και η ένωση παραγωγών Γουμένισσας Εύφορη Γη. Στόχος μας είναι να εξαπλωθούμε και σε άλλους παραγωγούς με δεντροκαλλιέργειες (Venus – Ροδάνικα Νάουσας) και σε άλλες χώρες με παρόμοιες καλλιέργειες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία», αναφέρει.
«Ικανό ανθρώπινο δυναμικό, λάθος νοοτροπία»
Ποιες οι προοπτικές του οικοσυστήματος καινοτομίας; «Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχει ένα αρκετά ικανό ανθρώπινο δυναμικό, με τρομερές γνώσεις και όρεξη. επίσης, η εγγύτητα σε πολλές αγορές (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) δίνει τρομερές δυνατότητες.
Ένα μειονέκτημα είναι η έλλειψη σωστής νοοτροπίας και η επιφύλαξη για επενδύσεις σε έναν κλάδο παραδοσιακά high risk – high reward. Ως χώρα, για διάφορους ιστορικούς λόγους, έχουμε οδηγηθεί στην ανάληψη επενδύσεων πιο συμβατικού τύπου (real-estate πχ). Πρέπει να αντιληφθούμε πως υπάρχει χώρος και για τους 2 τύπους επενδύσεων. Εδώ είναι που πρέπει να εστιάσουμε κιόλας», σημειώνει.
«Κυνηγήστε τα όνειρά σας με αγάπη και τρέλα»
Γιατί ένας νέος να δημιουργήσει σήμερα την δικιά του startup; Μπορεί να ακουστεί ερώτηση κλισέ, αλλά θεωρείτε πως υπάρχει μυστικό της επιτυχίας;
«Ο λόγος για να δημιουργήσει κάποιος την δική του start up είναι απλός: για να κυνηγήσει τα όνειρα του. Συνταγή προφανώς και δεν υπάρχει, αλλιώς θα την είχαμε μάθει όλοι. Κάποια βασικά στοιχεία ομως είναι
1.Να ξεκινήσει άμεσα όποιος θέλει και να μην περιμένει την κατάλληλη στιγμή
2. Να λαμβάνει αποφάσεις γρήγορα
3. Να μην φοβάται να εκτεθεί, η πραγματική ανάπτυξη τόσο σε ατομικό
Όσο και σε επιχειρηματικό στάδιο έρχεται όταν βγαίνουμε απο την
ζώνη ανεσής μας (comfort zone)
4. Να είναι όχι απλά κοντά στο πελάτη τους, αλλά στην «αγκαλιά» του και να τον ακούει συνέχεια
5. Να βρει τους κατάλληλους “τρελούς ” συνεργάτες
6. Να είναι ο ίδιος ο τρελός που πιστεύει ότι θα αλλάξει τον κόσμο
7. (Βασικότερο όλων) να βάζει αγάπη και πάθος σε ό,τι κάνει».
Latest News
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Deloitte: Κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών
Ανοιχτό κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών απευθύνει η Deloitte με τον 2ο κύκλο του StartUp Acceleration Program - Αιτήσεις έως τις 15 Δεκεμβρίου