«Ξεπηδώντας» από τα σπλάχνα του ΕΚΕΤΑ (Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), η startup Sustenergo ειδικεύεται στην παραγωγή λογισμικού και διαδικτυακών πλατφορμών που πραγματοποιούν περιβαλλοντικές αναλύσεις και αναλύσεις κόστους για ενεργειακά συστήματα, συνδυάζοντας πολλαπλά ενεργειακά δίκτυα και προσφέροντας καινοτόμες λύσεις στην αγορά, την ώρα που η εξοικονόμηση ενέργειας έχει μπει στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Στους συνιδρυτές της εταιρείας περιλαμβάνονται οι Δρ. Παρασκευή Γκιούρκα, Δρ. Άγγελος Σκέμπρης, Δρ. Νικόλαος Νικολόπουλος, Δρ. Δημήτρης Ρακόπουλος, Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, Πέτρος Ηλιάδης, Ανδρέας Σειταρίδης, Στέφανος Πετρίδης.

Τεχνολογικές start-ups: Αρχισαν… λιτότητα στις μετοχές που μοιράζουν στους υπαλλήλους

«Η δημιουργία της Sustenergo αποτελεί τη φυσική εξέλιξη της πολυετούς έρευνας και συμμετοχής του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ, το οποίο είναι ένα από τα πέντε ιδρυτικά ινστιτούτα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Το ΕΚΕΤΑ είναι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ένας από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς φορείς σε ύψος χρηματοδότησης, πάνω από το 90% της οποίας προέρχεται από τη συμμετοχή του σε εγχώρια και διεθνή συγχρηματοδοτούμενα έργα συνεργατικής έρευνας και ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής αυτής, το ΙΔΕΠ ανέπτυξε μία σειρά από ψηφιακά εργαλεία που αφορούν στην ανάλυση της συμπεριφοράς ενεργειακών συστημάτων και δικτύων σε διαφορετικές κλίμακες, όπως, λόγου χάρη σε επίπεδο ενεργειακού συστήματος, κτιρίου, συνοικίας, μικροδικτύου, κ.λπ», σημειώνουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», οι Δρ. Παρασκευή Γκιούρκα και Δρ. Άγγελος Σκέμπρης.

«Παράλληλα, αναπτύχθηκε και η απαραίτητη τεχνογνωσία για την παροχή στοχευμένων υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων αυτών με παράλληλη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών παραγωγής, αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας», συμπληρώνουν.

Data driven, internet of things

«Στόχος της Sustenergo είναι η εμπορική αξιοποίηση των εργαλείων και της τεχνογνωσίας αυτής, προσφέροντας σε μηχανικούς, μελετητές ή σε φορείς λήψης αποφάσεων τη δυνατότητα να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που μπορούν να έχουν οι επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της SUSTENERGO είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες λύσεις που βασίζονται σε θεωρητικά μοντέλα και εκτιμήσεις, οι λύσεις μας είναι data-driven, δηλαδή χρησιμοποιούμε πραγματικά δεδομένα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας τα οποία συλλέγουμε με χρήση τεχνολογιών internet-of-things ώστε να εξάγουμε ακριβή συμπεράσματα σε πραγματικό χρόνο», επισημαίνουν.

«Με το εξειδικευμένο εργαλείο επενδυτικού σχεδιασμού που διαθέτουμε, προσφέρουμε αναλύσεις επενδυτικών σεναρίων για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου ή περιοχής/πόλης, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη διαφορετικές ενεργειακές τεχνολογίες, με τελικό στόχο τη βελτίωση της περιβαλλοντικής και ενεργειακής βιωσιμότητας του κτιρίου ή της πόλης, ενημερώνοντας έτσι και υποστηρίζοντας τη λήψη αποφάσεων», εξηγούν.

Ο στρατηγικός στόχος

«Το ΕΚΕΤΑ έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας αιχμής που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του στα διεθνή ερευνητικά έργα, όπως αποδεικνύεται από τις περισσότερες από 15 εταιρίες-τεχνοβλαστούς που έχουν δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα των σχετικών ερευνητικών δραστηριοτήτων. Η SUSTENERGO αποτελεί συνέχεια αυτής της πολυετούς προσπάθειας. Τα εργαλεία της SUSTENERGO έρχονται να καλύψουν ένα κενό που έχει εντοπιστεί στην αγορά και, συγκεκριμένα, το συνδυασμό ανάλυσης της συμπεριφοράς ενεργειακών συστημάτων σε πραγματικό χρόνο με μεθοδολογίες ανάλυσης κύκλου ζωής και κόστους κύκλου ζωής. Παράλληλα, το γεγονός ότι τα εργαλεία μας έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με κορυφαίους εμπορικούς και ερευνητικούς εταίρους από όλη την Ευρώπη μας έχει επιτρέψει να επιτύχουμε σημαντική διασυνδεσιμότητα για την ανταλλαγή δεδομένων με άλλα συστήματα διαχείρισης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο», υποστηρίζουν.

«Αυτό μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά και ως μέρος ενός ευρύτερου οικοσυστήματος ψηφιακών λύσεων, που περιλαμβάνουν συστήματα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίων, (μικρο)δικτύων ενέργειας, παραγωγής και αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας κ.α., αυξάνοντας έτσι την προστιθέμενη αξία και εφαρμοσιμότητα των λύσεών μας. Αυτό επιτρέπει στην εταιρία να άπτεται πολλαπλών σχετικών αγορών και να επωφελείται των αντιστοίχων τάσεων ανάπτυξης», εξηγούν.

Τα πρώτα εμπορικά προϊόντα και συνεργασίες με φορείς

«Τα σχέδια της εταιρίας στο άμεσο μέλλον περιλαμβάνουν το λανσάρισμα των πρώτων εμπορικών προϊόντων που βασίζονται στα ψηφιακά εργαλεία και την πολυετή τεχνογνωσία της. Παράλληλα, επιδιώκονται στρατηγικές συνεργασίες με φορείς προκειμένου οι λύσεις μας να υιοθετηθούν σε μεγάλη κλίματα, καθώς και με παρόχους συμπληρωματικών λύσεων με σκοπό την κάλυψη μεγαλύτερου μέρους της αγοράς ως αποτέλεσμα της συλλογικής προώθησης», τονίζουν.

«Δημιουργικότητα, καινοτομία, επίλυση προβλημάτων»

Γιατί οι νέοι σήμερα να τολμήσουν να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο;

«Ένας νέος θα πρέπει να δημιουργήσει τη δική του νεοφυή επιχείρηση σήμερα για πολλούς λόγους. Ένα από αυτούς, που μπορεί να αποτελεί και το κύριο μυστικό της επιτυχίας, είναι η δυνατότητα να εκφράσει τη δημιουργικότητά του, να καινοτομήσει και να επιλύσει προβλήματα και ανάγκες που αντιμετωπίζει η κοινωνία μέσω της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, η δημιουργία μιας νεοφυούς επιχείρησης μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ανεξαρτησία και επιτυχία, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλει στην ευρύτερη κοινωνία μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της καινοτομίας», επισημαίνουν.

«Για εμάς, την ομάδα της SUSTENERGO  η δημιουργία της νεοφυούς επιχείρησης – τεχνοβλαστού, προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία στην προσπάθειά μας να παρέχουμε λύσεις σε πραγματικές ανάγκες αξιοποιώντας εμπορικά ερευνητικά αποτελέσματα χρόνων και συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης βελτιστοποιώντας τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη των ενεργειακών επενδύσεων», αναφέρουν.

Ανθεκτικές οι startups, ανοιχτός ο δρόμος για περαιτέρω ανάπτυξή τους

Ποιες οι προοπτικές του οικοσυστήματος των startups;

«Το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στην Ελλάδα δείχνει να αναπτύσσεται με αρκετά ευοίωνες προοπτικές και ανθεκτικότητα, με τη σημαντικότερη ανάπτυξη να έχει επιτελεστεί την τελευταία δεκαετία. Σε αυτό συνέβαλε θεωρούμε καθοριστικά το γεγονός ότι πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να προσελκύσουν επενδύσεις τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς επενδυτές με σκοπό την ανάπτυξη και τη διεθνοποίησή τους. Επιπλέον, η παρουσία έμπειρων πλέον επενδυτών, επιχειρηματικών κεφαλαίων αλλά και δομών που υποστηρίζουν το οικοσύστημα για την περαιτέρω ωρίμανση των επιχειρηματικών σκεπτικών, ώστε αυτά να προετοιμαστούν για επικείμενες επενδύσεις, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη μετασχηματιστική διαδικασία του οικοσυστήματος», σημειώνουν.

«Ωστόσο, το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα συναγωνίζεται άλλα πολύ περισσότερο ανεπτυγμένα οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων (startups) της Ευρώπης ώστε να εξελιχθεί και να καθιερωθεί ως ένας σημαντικός παίκτης στο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό τοπίο. Μέσω αυτού του συναγωνισμού, το ελληνικό οικοσύστημα μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, να προσελκύσει κορυφαία ταλέντα, να εξασφαλίσει περισσότερη χρηματοδότηση και τελικά να θέσει τον εαυτό του ως έναν ανταγωνιστικό και καινοτόμο πυρήνα εντός της ευρύτερης ευρωπαϊκής κοινότητας των startups. Στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο κατέχει η υποστήριξη για τη μεταφορά τεχνολογίας από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα στις επιχειρήσεις προκειμένου τα ερευνητικά αποτελέσματα να μετουσιώνονται σε πραγματικές λύσεις οι οποίες λύνουν τις ανάγκες της αγοράς και, επομένως, σε αυτό τον τομέα θα είναι χρήσιμο να ενταθούν οι προσπάθειες», υποστηρίζουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups