Ο κ. Κώστας Σκρέκας

Τελικώς συνέβη! Οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων πιάστηκαν στα … «δίχτυα» του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα! Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά. Ηταν θέμα χρόνου! Απηνής διώκτης των παρανομούντων στην πάσης φύσεως αγορά, ο κ. Σκρέκας – «εθνικός αγορανόμος» με τ΄ όνομα – τους έβαλε στο «στόχαστρο». Και τους «τσίμπησε»!

Οι servicers

Λοιπόν, για να μην σας τα πολυλογώ, θα θυμάστε ότι προ ημερών οι μεγάλοι servicers «φιλοδωρήθηκαν» με μία «παρτίδα» υψηλών προστίμων. Οι σχετικές καταγγελίες είχαν γίνει στη διεύθυνση καταναλωτή. Ομως δεν είναι οι μοναδικές…

Νέα πρόστιμα

Οι πληροφορίες μου λένε πως έρχονται και νέα πρόστιμα στους ίδιους για άλλες καταγγελίες. Οσονούπω! Κι αν νομίζετε ότι είναι μόνο αυτά «πλανάσθε πλάνην οικτράν». Στη διεύθυνση καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης έχει συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός καταγγελιών – περισσότερες απ΄ όσες μπορείτε να φανταστείτε….

Σας «δεσποινίδες»!

Πράγμα που σημαίνει ότι στους servicers έχει «κοπεί ο τσαμπουκάς». Και προσπαθούν να λειτουργήσουν σαν … δεσποινίδες στα μεγάλα σαλόνια του 19ου αιώνα! Ετσι μου λένε διάφοροι δεινοπαθούντες δανειολήπτες. Σε λίγες θα «κρεμαστούν» εκ νέου «στα μανταλάκια» – δεν γνωρίζω πότε ακριβώς για πρέπει να ληφθεί υπόψη και η επικοινωνιακή διάσταση του θέματος, λόγω της προεκλογικής περιόδου!

Σεμινάρια

Μάλιστα τα στελέχη των συγκεκριμένων εταιρειών βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που περίπου τους γίνονται «σεμινάρια» από τους υπαλλήλους του υπουργείου για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται προς τους δανειολήπτες που έχουν πέσει στα χέρια τους. Διότι είναι τέτοιος ο όγκος των καταγγελιών, που δεν προβλέπεται να τελειώσουν σύντομα. Εκτός κι αν γίνει κάποια σεισάχθεια! Λέτε;

——-

Elpedison

Πρώτος ο ΟΤ σας είχε ενημερώσει για το επικείμενο διαζύγιο των δύο εταίρων της Elpedison, της ιταλικής Edison και της ελληνικής HELLENiQENERGY.
Όλα δείχνουν ότι μετά το Πάσχα οι διαπραγματεύσεις των μετόχων που κατέχουν εξ’ ημισείας την εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας Elpedison μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ των CFOs των δύο μετόχων. Λέγεται πώς από την Edison στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα βρέθηκε ο κ. Ronan Lory και από την HELLENiQ ENERGY ο κ. Βασίλης Τσάιτας.

Κι επισήμως οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι η συνάντηση αφορούσε εμπορικά και εταιρικά ζητήματα της θυγατρικής τους, ενώ στο περιθώριο έγινε και μία πρώτη διερευνητική συζήτηση για το διαζύγιο.

Η μία πλευρά, δηλαδή, βολιδοσκόπησε την άλλη για να δει αν μπορεί να μαντέψει τις προθέσεις…

«Σκληρά καρύδια…»

Μαθαίνω, ότι αν και η HELLENiQ ENERGY, όπως διέρρεαν το προηγούμενο διάστημα πηγές της, θεωρούσε εύκολη υπόθεση την απόκτηση του 50% της Edison, τελικά άλλο πράγμα διαπίστωσε από τη συνάντηση αλλά και συνολικά από τη μεταξύ τους αλληλογραφία.

Καλή πηγή μου, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, μου τόνισε ότι «οι Ιταλοί είναι σκληρά καρύδια… Δεν θα αφήσουν το μερίδιο τους και μη δεις στο τέλος της ημέρας να εξαγοράζουν εκείνοι το ποσοστό του ελληνικού ενεργειακού ομίλου…»

Επενδυτική απόφαση

Όπως πληροφορούμαι η Edison ενημέρωσε στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας πώς θα προχωρήσει με τη σειρά στην υποβολή πρότασης για την εξαγορά του μεριδίου της HELLENiQ ENERGY.

Και νομίζω, ότι η διοίκηση του ελληνικού ομίλου, αιφνιδιάστηκε με αυτήν την απόφαση των Ιταλών.

Άλλες πηγές μου λένε πώς η Edison, η οποία μετρά περί τα 25 χρόνια επενδυτικής παρουσίας στην Ελλάδα (συνεργασία με ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και ΔΕΠΑ Εμπορίας σε projects υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου και Elpedison) θα μείνει στην Ελλάδα. Και αν τελικά ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με βάση τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της, τότε η Elpedison θα παίξει πιο δυναμικά στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και των ΑΠΕ…

Μένει να δούμε την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την Elpedison.

Και όπως όλα δείχνουν δεν αργήσουν να καταλήξουν. Οι πηγές μου, μου δείχνουν ως χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο…

—–

Ο κ. Νίκος Μαντζούφας

Ο κ. Νίκος Μαντζούφας έχει μείνει γνωστός στα χρονικά της ελληνικής διοίκησης ως ο μακροβιότερος γενικός και ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ και Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Σχεδόν 14 χρόνια θήτευσε σε αυτές τις θέσεις παρά το γεγονός ότι άλλαξαν τέσσερις κυβερνήσεις.

Το έργο του είναι γνωστό στη δημόσια διοίκηση. Αλλά πλέον ο κ. Μαντζούφας από τις αρχές του 2024 έχει ενταχθεί στο δυναμικό της SunlightGroup.

Το εργοστάσιο

Του έχουν ανατεθεί τα καθήκοντα Chief Funding and Institutional Affairs Officer για το έργο της κατασκευής του gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου του ομίλου Sunlight. Επίσης, έχει την ευθύνη ένταξης και παρακολούθησης των έργων της Sunlight Group, που χρηματοδοτούνται μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και επενδυτικών νόμων σε Ευρώπη και Αμερική.

Ως γνωστόν το συγκεκριμένο εργοστάσιο επρόκειτο να κατασκευαστεί στη Δυτική Μακεδονία.

Ωστόσο, η επενδυτική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη με τη Sunlight κάποια στιγμή να λοξοκοίταζε και τη Γαλλία καθώς δεν έβλεπε κάποια έμπρακτη κίνηση στήριξης (κρατική ενίσχυση) από την ελληνική κυβέρνηση.

Το Ταμείο Καινοτομίας

Γιατί σας τα γράφω όλα αυτά;

Πρόσφατα και για την ακρίβεια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο κ. Μαντζούφας, όπως έμαθα, βρέθηκε στις Βρυξέλλες.

Συμμετείχε σε μία συνάντηση εταίρων που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINA). Ο CINA έχει υπό την εποπτεία του χρηματοδοτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεταξύ αυτών και το Ταμείο Καινοτομίας.

Το στέλεχος της Sunlight συμμετείχε σε συνάντηση για το Ταμείο Καινοτομίας όπου και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες χρηματοδότησης υποδομών αποθήκευσης ενέργειας. Κοινώς για ενισχύσεις που μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις και αφορούν σε επενδύσεις παραγωγής μπαταριών.

Ποιος ξέρει, ίσως εκεί να βρίσκεται και το κλειδί… που θα ξεκλειδώσει την επενδυτική απόφαση της Sunlight για το Gigafactory στη Δυτική Μακεδονία…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories